Uskoro u BiH elektronska muzika u orkestarskoj izvedbi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Red Bull Symphonic omogućava nove, izuzetne muzičke doživljaje i ideje, te će tako bh. producent i mladi muzičari iz orkestra dobiti priliku da svoj rad predstave globalnoj publici.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon što je prošle godine u Beču realizovano prvo izdanje jedinstvenog muzičkog doživljaja pod nazivom Red Bull Symphonic, čast da isti takav projekt realizuje u Bosni i Hercegovini pripala je poznatom bh. producentu Indigu.
Početkom 2020. godine, producentski duo elektronske muzike Camo & Krooked udružio je snage sa svjetski čuvenim kompozitorom i dirigentom Christianom Kolonovitsom. Rezultat ove saradnje bio je impresivni koncert u legendarnom Wiener Konzerthausu, na kojem je kompozicije drum’n’bass dvojca izvodio orkestar Maxa Steinera.

Odlična vijest je da će drugo izdanje ovog jedinstvenog muzičkog projekta biti realizovano u Bosni i Hercegovini. Kompozicije bh. producenta Indiga sa njegovog solo albuma Victoria na specijalnom će eventu izvesti gudački orkestar, kojim će dirigovati mladi sarajevski kompozitor i dirigent Toni Toplan.

Indigo, perjanica tuzlanskog FmJam kolektiva, za svoj je prvijenac pobrao sve pohvale regionalne muzičke kritike, a sada kroz projekt Red Bull Symphonic ima priliku da svoju muziku na inovativan način predstavi i ostatku svijeta. Za ovaj ambiciozni poduhvat Indigo i Toplan su u Victoria String Orchestra okupili 18 mladih muzičara. Pripreme traju već duže vrijeme, probe orkestra u punom su jeku, a cijeli projekat će početkom juna biti predstavljen u online formatu.

Red Bull Symphonic omogućava nove, izuzetne muzičke doživljaje i ideje, te će tako bh. producent i mladi muzičari iz orkestra dobiti priliku da svoj rad predstave globalnoj publici. Obzirom na to, a znajući i koliko Indigo pažnje posvećuje vizuelnoj dimenziji svog rada (ponajprije kroz saradnju sa sarajevskim umjetnikom Enisom Čišićem), ne treba sumnjati da će event biti nezaboravan audiovizuelni spektakl.

U proteklih 10 godina Indigo je radio produkciju za brojne izvođače u regiji, a posebno se istakao kao autor muzike i producent na tri zajednička albuma sa Frenkiejem i Kontrom, snimana u Red Bullovim studijima u Berlinu (Putanja), Tokiju (Egzil) i Los Angelesu (20/20). Nakon ovih albuma, nekoliko samostalnih EP izdanja te niza uspješnih saradnji, nedavno je objavio svoj prvi solo album Victoria. Na konceptualnom albumu sa jedanaest instrumentalnih numera, kojeg je sam autor najavio kao muziku za film koji ne postoji, mogu se osjetiti uticaji Vangelisa, Tangerine Dreama, Trenta Reznora i Pink Floyda.

Čitajte više