“Potonja ura Njegoševa” u Centru za kulturu Pljevlja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Predstava je višestruko nagrađivana na najznačajnijim pozorišnim festivalima širom Evrope i svijeta.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U rekonstruisanoj velikoj sali novoformiranog Centra za kulturu Pljevlja sinoć je izvedena monodrama “Potonja ura Njegoševa”.

“Na dan izvođenja, navršilo se tačno 33 godine kontinuiranog izvođenja ove kultne predstave, što je svojevrstan fenomen i na širim prostorima”, saopšteno je iz Opštine Pljevlja.

Pozorišna predstava, monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića.

U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrao je više od 1500 puta širom zemaljske kugle (Pariz, London, Beč, Rim, Stokholm, Cirih, Beč, Franfurkt, Štutgart, Karslrue, Moskva, Brisel , Luksemburg, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Novi Sad, Priština, Olimp, Kastroma, Montreal, Toronto, Njujork, Čikago, Detroit, Los Andeles, San Francisko, Melburn, Sidnej, Brizbejn,Ulan Bator,Čeljabinsk,Hmeljnicki itd…).

Predstava je višestruko nagrađivana na najznačajnijim pozorišnim festivalima širom Evrope i svijeta.

Prof. dr Sonja Tomović Šundić, istakla je da je monodrama „Potonja ura Njegoševa” sinteza različitih aspekata istorijskog i kulturološkog, filozofskog i metafizičkog plana, i za tri decenije svog intenzivnog trajanja postala je kultna predstava i simbol koji ima trajnu estetsku vrijednost.

Monodrama koja oživljava duh i onako besmrtnog vladike Rada Tomova, pokazavši njegovu sveprisutnost i univerzalnost njegovog djela u najljepšem – pozorišnom svijetlu, pred pljevaljskom publikom izvedena u organizaciji Opštine Pljevlja i JU Centar za kulturu Pljevlja, a povodom obilježavanja 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore.

Pozorišna predstava je izvedena uz poštovanje epidemioloških mjera Ministarstva zdravlja Crne Gore, uz maksimalnu popunjenost u skladu sa dozvoljenim kapacitetom.

Čitajte više