Na FIS-u upriličen prijem za učenice Medrese „Gazi Isa-beg“

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Studentica Fakulteta za Islamske studije naglasila da ovaj fakultet, pored raznih mogučnosti, pruža kvalitetno obrazovanje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na Fakultetu za islamske studije upriličen je prijem za učenice završnog razreda Medrese „Gazi Isa-beg“.

Dekan Fakulteta za islamske studije je prilikom predstavljanja fakulteta istakao da je Fakultet za islamske studije prvi fakultet na prostoru Republike Srbije koji je u svom obrazovnom sistemu involvirao binarnu nastavu.

„Ono što nas čini posebnim i sretnim jeste to što ljudi koji su završili Fakultet za islamske studije su veoma uspješni na svojim radnim mjestima i da su poslodavci veoma zadovoljni njihovim radom. Skoro da nemamo svršenika našeg fakulteta da nisu upošljeni negdje u nekoj od institucija Islamske zajednice. 70% kadra Medžlisa Islamske zajednice Novog Pazara čine kadrovi Fakulteta za islamske studije. Preko 60% kadrova Reude i Vildana čine svršenici Fakulteta ua islamske studije. Veliki broj svršenika našeg fakulteta su profesori u Medresi „Gazi Isa-beg“ kako u Novom Pazaru tako i u Rožajama i Tutinu. Posebnu čast nam pričinjava priznanje od strane Mešihata Islamske zajednice u Srbiji da svi svršenici Fakulteta za islamske studije, bilo gdje u svijetu ako žele dobiti radni odnos u Islamskoj zajednici, moraju nostrificirati diplome kod nas na islamskom fakultetu u Novom Pazaru.“, istakao Enver Gicić.

Naglasio da je cilj ovog prijema vidjeti i osjetiti atmosferu Fakulteta za islamske studije.

„Danas nam je bila želja da vas ugostimo ovdje na našem fakultetu sa našim profesorima, sa našim studentima, da vidite i osjetite atmosferu našeg fakulteta i inshAllah budete dio naše male porodice. Naš fakultet je član Unije islamskih univerziteta pri ISESCU gdje je 365 islamskih univerziteta, mi smo jedini fakultet i oni su nam dali priznanje kao da smo islamski univerzitet i postali smo ravnopravni član. Prije nekoliko mjeseci postali smo i članica Islamskog univerziteta pri Rabiti, Islamskoj ligi i to je jedno veliko priznanje za nas. U julu spremamo jednu veliku međunarodnu konferenciju koja će biti ovdje ukoliko uslovi korone budu to dozvoljavali, gdje će učestvovati profesori iz 25 islamskih zemalja, konferencija će biti dvojezična i to je još jedno dodatno priznanje za naš fakultet.“

Studentica Fakulteta za Islamske studije naglasila da ovaj fakultet, pored raznih mogučnosti, pruža kvalitetno obrazovanje.

„Želim da kažem da sam i ja bila učenica Medrese „Gazi Isa-beg“ i to uvijek sa ponosom ističem i opet sa ponosom mogu da kažem da sam i student Fakulteta za islamske studije i ovom prilikom pozivam i vas drage medresantice da upišete ovaj fakultet jer je to najbolji fakultet koji vam pruža razne mogućnosti i kvalitetno znanje.“, kazala Hafsa Bećirović.

Učenice Medrese „Gazi Isa-beg“ naglasile da je Fakultet za islamske studije pravi izbor za učenike svih srednjih škola.

„Mi smo i ranije posjećivale Fakultet za islamske studije i mislim da je on pravi izbor, kako za medresante i medresantice, tako i za učenike ostalih srednjih škola jer nudi znanje koje će nam koristiti i kasnije u životu. Mislim da je nekako logično da, posebno mi iz medrese, nastavimo školovanje na Fakultetu za islamske studije jer nekako nastavljamo u istom kontinuitetu.“, naglasila Rasema Ljajić.

„Ja se u ime Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, u ime učenika Medrese i u svoje lično ime najiskrenije zahvaljujem Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. U životu je poznato da jedan domaćin je uspješno ugostio svoga gosta onda kada se taj gost osjeća kao kod svoje kuće a mi se danas zaista tako osjećamo.“, istakla Nedžla Zukorlić.

Fakultet za islamske studije je prva visokoškolska obrazovna ustanova na području Sandžaka.

Čitajte više