Ministrica za zaštitu životne sredine u Novom Pazaru: 40 hiljada sadnica za grad

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sad je, najavljuje gradonačelnik, na lokalnoj samoupravi da se uradi revizija projekta iz 2012. godine, počne sanacija koja će trajati duže i košta šest miliona eura.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Do iduće godine predviđena je sadnja 40 hiljada sadnica u Novom Pazaru. Iznad grada na prostoru Đurđevih stupova posađeno je 15 hiljada. Na pošumljavanu i ozelenjavanju radit će se i u 50 drugih jedinica lokalne samouprave, najavljuje ministrica Vujović. Pored toga, istaknuta je i važnost kotlarnice u sportskoj hali koja je zamijenjena prihvatljivim energentima i peletom s ciljem smanjenja aerozagađenja.

–Ministarstvo je za ukupan projekat odvojilo 5,5 milona dinara, a za pošumljavanje 4,7 miliona. Tu se nećemo zaustaviti. Vidjet ćemo šta je to što možemo donijeti u ovaj grad u nekom narednom periodu. Trenutno je u toku i Konkurs za sanaciju zemljišta i nadam se da ćete i vi konkurisati s nekim adekvatnim projektom, kaže Irena Vujović ministrica za zaštitu životne sredine.

Ističe i jedan od najvećih problema, veliku deponiju u Novom Pazaru u kojoj gravitira i Tutin.

–Ne izgleda pristojno i neophodna je što brža sanacija i kultivacija. U skoroj perspektivi je i njeno kompletno zatvaranje. Ono što je važno da je Ministarstvo prebacilo sredstva za projekat regionalne deponije za Tutin, Rašku i Novi Pazar i vrlo brzo ćemo krenuti u projektovanje da imamo u planu i vidimo izvor finansiranja nakon završenog projekta za koji su obezbijeđena sredstva kako bi napravili regionalni centar u dogledno vrijeme.

Sad je, najavljuje gradonačelnik, na lokalnoj samoupravi da se uradi revizija projekta iz 2012. godine, počne sanacija koja će trajati duže i košta šest miliona eura. Podsjeća i da je Grad učestvovao na Konkursu Ministarstva i sredstva su dobijena kroz tri projekta

–Gdje smo dobili preko 15 miliona dinara u očuvanju kvaliteta vazduha u našoj okolini. Pored zamjene kotlarnice učestvovali smo na konkursu gdje je Ministarstvo izdvojilo 6 miliona dinara za zamjenu individualnih ložišta koji su bili na čvsrto gorivo, zamjenu kotlare na pelet i sadnju 40 hiljada sadnica, ističe Nihat Biševac gradonačelnik.

Oazu šume, kako je nazivaju, treba i ograditi dok su mlade sadnice, kako se motornim vozilima ne bi ulazilo, kao dosad, na zelenu površinu. Srpska pravoslavna crkva, kao vlasnik zemljišta, daje svoju saglasnost i najavljuje nove projekte pošumljavanja.

Putna signalizacija, obavještenje neko jer ama je u interesu da poslije ovolikog uloženog rada 18 hiljada sadnica je zasađeno na ovoj parceli površine 15tak hektara a u planu je da se bliže gradu gdje su gorjeli borovi poviše Gerontološkog centra  u jesenjem dijelu zasade borovi sa još 20tak hiljada sadnica a cio projekat je sa 36, 37 hiljada sadnica borova, poručuje jeromonah Gavrilo, iguman manastira Đurđevi stupovi.

Završena je proljetna sadnja, dok je druga faza predviđena u jesen.

Čitajte više