Crvene rijeke i peletare bez filtera ugrožavaju građane

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Tandir je upitao i kada je posljednji put vršen inspekcijski nadzor nad peletarama na prostoru Sandžaka.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas, na početku sjednice, pitanja nadležnim institucijama. Samir Tandir iz Stranke pravde i pomirenja pitao je o sve češćoj pojavi crvene rijeke u Novom Pazaru i Prijepolju, što uznemirava građane, a niko nije preduzeo odgovornost.

– Prošle nedelje javnost u Prijepolju je bila uzbunjena pojavom tkz. crvene rijeke, a sličan problem imali smo i u Novom Pazaru. Ja imam puno povjerenje u nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine da će oni reagovati. Ja koliko sam obaviješten do danas niko nije preuzeo odgovornost, niti je utvrđen počinilac i to je nešto što je strašno. Neprihvatljivo je da imamo ovakvu pojavu.

Tandir je upitao i kada je posljednji put vršen inspekcijski nadzor nad peletarama na prostoru Sandžaka.

– Hoću da iskoristim ovu priliku da pokažem kako to izgleda kada peletara u Novom Pazaru ujutru krene sa svojim radom. Zamoljen sam od strane građana iz Novog Pazara, Prijepolja, Nove Varoši da ukažem na ove probleme i u njihovim opštinama i očekujem efikasnu rekaciju Ministarstva i brz odgovor. Da vidimo da li peletare koriste filtere i sve ono što je Zakonom o zaštiti životne sredine predviđeno. Građani se bude, ljudi koji žive u blizini njihovi objekti trpe, njihove zdravlje trpi, njihova djeca trpe i mislim da sa tom praksom treba da prekinemo i ne možemo to da trpimo samo samo zato što neki tajkun ima neku vezu sa nekim nižim činovnicima u vlasti.

Čitajte više