U Galeriji Brodac samostalna izložba Bekteši Kemila

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U ciklusu radova Bekteši, umjetnik Kemil Bekteši potiskuje nelagodu izlaganja tuđem pogledu, te u multimedijalnoj postavci problematizira i estetizira sebe.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Galerija savremene umjetnosti Brodac sa zadovoljstvom najavljuje samostalnu izložbu Bekteši Kemila, mladog vizualnog umjetnika. Ovom izložbom GSU Brodac ujedno najavljuje ljetni program za 2021. godinu, pod nazivom 5 ispod 25, u okviru kojeg će biti predstavljeni mladi/e umjetnici/e iz čitave Bosne i Hercegovine.

U ciklusu radova Bekteši, umjetnik Kemil Bekteši potiskuje nelagodu izlaganja tuđem pogledu, te u multimedijalnoj postavci problematizira i estetizira sebe. To čini na način da poopštavajući sebe, vlastito Ja pretvara u znak. Vizualni i jezički znakovi, kao što su autorovo ime i prezime, ili njegovo lice, postaju univerzalne oznake savremenog čovjeka koji se našao u škripcu između individualnog i kolektivnog. Bektešijev put do mjesta pripadanja obilježen je konstatacijom Dok su u djetinjstvu moji vršnjaci skupljali sličice fudbalera, ja sam skupljao nacionalnosti. Upravo mijenjanje nacionalnih dresova, parodira i ironizira društveni kontekst obilježen etnodeterminizmom, izlazi izvan vještački postavljenih okvira konstituisanja identiteta i postaje ptica koja leti izvan kaveza.

Bekteši je rođen u Beogradu 1997. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti, završio je u Sarajevu, nakon čega upisuje Akademiju likovnih umjetnosti UNSA, Odsjek slikarstvo. Do sada je izlagao na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, kao najbolji student Odsjeka za slikarstvo nominovan je za godišnju nagradu ALU Alija Kučukalić, a 2020. godine bio je finalista za prestižnu nagradu ZVONO (YVAA, Young Visual Artist Award).

Svi zainteresovani postavku će moći pogledati do 6. 6. 2021.

Čitajte više