U Galeriji Brodac samostalna izložba Bekteši Kemila

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U ciklusu radova Bekteši, umjetnik Kemil Bekteši potiskuje nelagodu izlaganja tuđem pogledu, te u multimedijalnoj postavci problematizira i estetizira sebe.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Galerija savremene umjetnosti Brodac sa zadovoljstvom najavljuje samostalnu izložbu Bekteši Kemila, mladog vizualnog umjetnika. Ovom izložbom GSU Brodac ujedno najavljuje ljetni program za 2021. godinu, pod nazivom 5 ispod 25, u okviru kojeg će biti predstavljeni mladi/e umjetnici/e iz čitave Bosne i Hercegovine.

U ciklusu radova Bekteši, umjetnik Kemil Bekteši potiskuje nelagodu izlaganja tuđem pogledu, te u multimedijalnoj postavci problematizira i estetizira sebe. To čini na način da poopštavajući sebe, vlastito Ja pretvara u znak. Vizualni i jezički znakovi, kao što su autorovo ime i prezime, ili njegovo lice, postaju univerzalne oznake savremenog čovjeka koji se našao u škripcu između individualnog i kolektivnog. Bektešijev put do mjesta pripadanja obilježen je konstatacijom Dok su u djetinjstvu moji vršnjaci skupljali sličice fudbalera, ja sam skupljao nacionalnosti. Upravo mijenjanje nacionalnih dresova, parodira i ironizira društveni kontekst obilježen etnodeterminizmom, izlazi izvan vještački postavljenih okvira konstituisanja identiteta i postaje ptica koja leti izvan kaveza.

Bekteši je rođen u Beogradu 1997. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti, završio je u Sarajevu, nakon čega upisuje Akademiju likovnih umjetnosti UNSA, Odsjek slikarstvo. Do sada je izlagao na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, kao najbolji student Odsjeka za slikarstvo nominovan je za godišnju nagradu ALU Alija Kučukalić, a 2020. godine bio je finalista za prestižnu nagradu ZVONO (YVAA, Young Visual Artist Award).

Svi zainteresovani postavku će moći pogledati do 6. 6. 2021.

Čitajte više