Eskalacija nasilja na Bliskom istoku

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Unatoč međunarodnim apelima nasilje eskalira na Bliskom istoku. Prema navodima izraleske vojske zemlja je protekle noći satima bila izložena raketnim napadima, ali je i sama uzvratila.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Unatoč svim međunarodnim apelima za deeskalaciju raketni napadi na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze, kojom vladaju militantni islamisti su nastavljeni, navode zvanični izraelski izvori. “Terorističke skupine u Gazi bez prekida pucaju na izraelske civile od 18 sati”, objavila je izraelska vojska ovog jutra na Twitteru. “Sada je 4 sata (po lokalnom vremenu; tri sata po srednjeevropskom vremenu). To je deset sati raketnog bombardiranja”, navodi se dalje na Twitteru. Čak i prije ponoći, vojska je govorila o više od 150 ispaljenih projektila, od kojih je proturaketna obrana presrela desetak.

Ubijena i djeca

Sukob između Izraelaca i Palestinaca opasno je eskalirao proteklih dana. Tijekom vikenda bilo je nekoliko ozbiljnih sukoba u Jeruzalemu, u kojima je stotine ljudi ozlijeđeno.

Nakon masivnih raketnih napada iz Pojasa Gaze na Izrael, izraelsko zrakoplovstvo je bombardiralo ciljeve u izoliranom obalnom području kojim vlada militantni islamistički Hamas. Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da ubijeno ukupno 20 Palestinaca u Pojasu Gaze, uključujući devetero djece.

Oko ponoći je glasnogovornik Hamasa najavio masovne napade na ciljeve u Izraelu, prema novinskom izvještaju, ako izraelske policijske snage ne evakuiraju Hramsku goru (Al-Haram al-Sharif) u Jeruzalemu u roku od dva sata.

Tamo je proteklih dana bilo nasilnih sukoba između palestinskih vjernika i sigurnosnih snaga. Nakon isteka ultimatuma, glasnogovornik Hamasa tada je izjavio da su planovi napada obustavljeni jer je izraelska strana popustila.

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti

Od strane izraelske policije u početku nije bilo nikakve potvrde o navodnom popuštanju ili zatraženom povlačenju sigurnosnih snaga sa kontroverznog područja, koje je od izuzetne važnosti za muslimane i Židove. Brdo hrama s kupolom na stijeni i džamijom Al-Aqsa treće je najsvetije mjesto u islamu. Istodobno su nekada postojala dva židovska hrama, od kojih su posljednji Rimljani uništili 70 godine. Zapadni zid ostatak je tog srušenog hrama i najsvetije mjesto za Židove.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitan sastanak na kojem se razgovaralo o eskalaciji u Jeruzalemu. Članice Vijeća se u početku nisu mogle složiti oko zajedničke izjave, reklo je nekoliko diplomata novinskoj agenciji AFP.

Prema navodima diplomatima, SAD su saopćile da će pokrenuti napore “iza kulisa” kako bi smirile situaciju. Washington je, prema istim informacijama, izrazio dvojbe da li javna poruka u ovom trenutku može biti korisna.

Čitajte više