Puno mudrije se Islam mora predstavljati u Francuskoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Bilo je i riječi o odnosu države prema muslimanima.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ovog vikenda gost onlajn tribine “Kutak sandžačke dijaspore” koji, uz saradnju sa Sandžak televizijom i Sandžačkom TV mrežom sprovodi Zajednica sandžačke dijaspore, bio je glavni imam IZ-e Bošnjaka Francuske prof. Isah ef. Dacić. Kada je u pitanju Covid situacija u Francuskoj, ef. Dacić navodi da su ove godine mjere znatno blaže, ali da su daleko od onih kakve priželjkuju stanovnici.

“Prošla godina je bila mnogo teža nego što je ova. U prošloj smo godini Ramazan dočekali i ispratili u totalnoj kućnoj izolaciji, dakle, nije nije bilo mogućnosti da se zajednički organiziramo. Ove godine su mjere nešto malo blaže, ali ni približno onome što bismo mi željeli. Dnevne namaze ove godine možemo klanjati u prostorijama naših džemata, ali zbog policijskog sata koji nastupa od 19 časova do 6 sati ujutru akšam namaz, jaciju namaz i teravih namaz ni ove godine nismo u mogućnosti klanjati zajednički u džematu. N’o, šta je tu je, što se mora teško nije, nastojimo da maksimalno održavamo komunikaciju sa našim džematlijama. Za sada to funkcionira prilično dobro i molimo Boga da ovo zlo virusa Covid-19 što prije ode, inšallah”, kaže Isah ef. Dacić.

Bilo je i riječi o odnosu države prema muslimanima.

“Ova država je prilično dobro uređena, pruža dobre mogućnosti za život, za rad, za obrazovanje, za sve što je neophodno jednom čovjeku i to bismo mi kao muslimani trebali maksimalno iskoristiti, ali na obostrano zadovoljstvo i države i njenih građana. S’ druge strane, postoji veliki broj zahtjeva od strane muslimanskih zajednica u ovoj državi koji ne nailaze na razumijevanje od strane državnih organa. To je posebno specifičan momenat sa jedne strane država ima nekakvu bojazan da se radi o nekoj takozvanoj “Islamskoj državi” ili “muslimanskom terorizmu”, dok muslimani to smatraju kao diskriminacijom. Mislim da se na tom polju treba jako puno uraditi, ali prije toga za nas muslimane ovdje u ovoj državi mislim da bi bio poseban zadatak da puno mudrije idemo u prezentaciji islama i muslimana prema državi, ali ne samo prema državi u kojoj živimo već prema Zapadnoj evropi”, podvlači Isah ef. Dacić.

Čitajte više