Hamas ispalio rakete na Jerusalim nakon sukoba Palestinaca i izraelske policije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je devet Palestinaca uključujući troje djece ubijeno u “nizu napada na sjeveru Gaze”.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Radikalna palestinska organizacjia Hamas saopštila je da je u ponedeljak ispalila rakete na Izrael, zbog čega su aktivirane sirene za uzbunu u Jerusalimu i blizu granice s Gazom, kao odgovor na ranjavanje više od 300 Palestinaca u sukobima sa izraelskom policijom ispred džamije al Aksa u starom delu grada.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je devet Palestinaca uključujući troje djece ubijeno u “nizu napada na sjeveru Gaze”.

Hamas, islamistička grupa koja kontroliše pojas Gaze, dala je Izraelu ultimatum da povuče snage ispred al Akse i sa još jedne tačke sukoba do u ponedeljak popodne.

Nekoliko minuta nakon isteka roka, u Jerusalimu su zaorile sirene i začulo se nekoliko eksplozija. Hamas je preuzeo odgovornost i nije bilo neposrednih izveštaja o šteti ili žrtvama.

Nakon što je Hamas, koji je poslednji put vodio rat sa Izraelom 2014. godine, objavio ultimatum, izraelska vojska je saopštila da je na jedan dan obustavila veliku vežbu, pozivajući se na moguće „scenarije eskalacije“.

Ranije, dok je Izrael obeležavao godišnjicu zauzimanja delova Jerusalima u ratu na Bliskom istoku 1967. godine, policija je ispalila suzavac, omamljujuće granate i gumene metke na stotine Palestinaca koji su na njih bacali kamenje kod al Akse. Nasilje je zamrlo u trentuku trenutka kada je Hamas izdao ultimatum.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da je najmanje 305 Palestinaca povređeno, a 228 ih je prebačeno u bolnicu, u okršajima kod al Akse, koja je treće po važnosti sveto mesto muslimana. Rečeno je da je nekoliko osoba u kritičnom stanju. Policija je saopštila da je 21 njen pripadnik povređen.

Nedavni sukobi u Jerusalimu izazvali su međunarodnu zabrinutost zbog šireg sukoba, a Bela kuća pozvala je Izrael da obezbedi mir tokom obeležavanja „Dana Jerusalima“.

Promenjena ruta jevrejskog marša

U pokušaju da smiri situaciju, izraelska policija zabranila je jevrejskim grupama da posete deo Jerusalima u kome se nalazi džamija al-Aksa.

Policija je takođe promenila rutu tradicionalnog marša povodom Dana Jerusalima u kojem hiljade mlađih Jevreja sa zastavama prolaze kroz Stari grad. Ušli su na kapiju Džafa, zaobilazeći kapiju Damask ispred muslimanske četvrti, koja je poslednjih nedelja bila poprište sukoba.

Učesnici marša su puštali muziku preko zvučnika na području centralnog Jerusalima oko kapije Džafa, pevajući i pljeskajući rukama dok su prolazili ulicama koje je policija izolovala.

„Ovde smo da predstavljamo Jerusalim i jevrejski narod u našoj prestonici i da pokažemo svima da ovde pripadamo i ovde ćemo ostati“, rekla je za Rojters Mania Fridler Landau (32) koja je učestvovala u maršu sa suprugom i četvorogodišnjim blizancima.

Sukob izraelske policije i Palestinaca kod al-Akse

Izraelska policija je saopštila da su se hiljade Palestinaca preko noći zabarikadirali u komplesku oko džamije al Aksa i Kupola na steni (Dome of the Rock) sa kamenjem i molotovljevim koktelima očekujući sukob tokom jevrejskog marša za Dan Jerusalima u ponedeljak popodne.

Policajcima je naređeno da uđu u kompleks džamije kako bi “rasterala izgrednike ” u ponedeljak ujutro nakon što je napadnuta policijska pošta i bačeno kamenje prema obližnjem putu, dodaje se, prenosi BBC.

U obračunu koji je trajao više od sat vremena, policija je koristila šok bombe, gumene metke i suzave, dok su Palestinci bacali na nju kamenje i druge predmete.

Al-Aksa je bila poprište nasilja u Jerusalimu tokom celog muslimanskog svetog meseca ramazana. Sukobi su izazvali međunarodnu zabrinutost.

Tenzije su pojačane poslednjih dana i uoči za ponedeljak zakazane pa odložene presude izraelskog suda o tome da li vlasti mogu da deložiraju desetine Palestinaca iz naselja Šeik Jarah, tik izvan Starog grada, a u njihove domove bi se uselili jevrejski naseljenici.

Izraelska policija dala je zeleno svetlo za marš, uprkos višednevnim nemirima na svetlištu i u obližnjem arapskom naselju gde jevrejski naseljenici pokušavaju da isele Palestince iz njihovih domova.

Obraćajući se na posebnom sastanku vlade uoči dana Jerusalima, premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael „neće dozvoliti nijednom ekstremisti da destabilizuje mir u Jerusalimu. Sprovodićemo zakon i red odlučno i odgovorno .“

„Nastavićemo da održavamo slobodu bogosluženja za sve vere, ali nećemo dozvoliti nasilne ispade“, rekao je Netanjahu dodajući da „odlučno odbijamo pritiske da se ne gradi u Jerusalimu.“

Nabil Abu Rudeineh, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, optužio je „izraelske okupacione snage“ za sprovođenje „brutalne racije“ na Al-Aksu.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan), izrazio je u telefonskom razgovoru u nedelju sa svojim izraelskim kolegom Meir Ben-Šabatom “ozbiljnu zabrinutost” zbog nasilnih sukoba u Jerusalimu, saopštila je Bela kuća.

Bilo je incidenata i na drugim područjima.

U nedelju su palestinski militanti u pojasu Gaze ispalili četiri rakete prema Izraelu, aktivirajući sirene za vazdušni napad u južnom gradu Aškelonu i obližnjim oblastima, saopštila je izraelska vojska. Presretnuta je jedna raketa, dok su dve druge eksplodirale unutar Gaze, dodaje se. Nije bilo izveštaja o šteti ili povredama.

Ranije tokom dana, Izrael je izveo vazdušni udar na ekstremističku palestinsku grupaciju Hamas kao odgovor na njen novi raketni napad. Iz Gaze su takođe tokom dana lansirani zapaljivi balone u južni Izrael, izazivajući desetine požara.

Izrael se suočava sa sve većim međunarodnim kritikama zbog snažnog policijskog odgovora i planiranih deložacija. Prošle nedelje je Komitet UN za zaštitu ljudskih prava opisao proterivanje Palestinaca i Arapa iz njihovih domova kao mogući ratni zločin.

U nedelju je Jordan, koji ima starateljstvo nad muslimanskim i hrišćanskim lokacijama u istočnom Jerusalimu, nazvao izraelske akcije protiv vernika u džamiji Al-Aksa „varvarskim“.

U subotu uveče povređeno je 120 ljudi, među kojima je i jednogodišnje dete, a 14 je prebačeno u bolnicu. Do nasilja je došlo dan nakon što je više od 200 Palestinaca ranjeno oko džamije Al-Aksa.

Sukob oko deložacije Palestinaca

U istočnom Jerusalimu, koji uključuje i Stari grad, Palestinci osećaju sve veću pretnju od jevrejskih doseljenika koji su pokušali da prošire prisustvo tamo kupujući domove, gradeći zgrade i deložacijama koje je naložio sud, kao što je slučaj u Šeiku Jari.

Nabel al-Kurd, 77-godišnjak čija se porodica suočava sa gubitkom doma, rekao je za “Gardijan” da su deložacije rasistički pokušaj „proterivanja Palestinaca i njihove zamene (jevrejskim) naseljenicima“.

Prema izraelskom zakonu, Jevreji koji mogu dokazati prisustvo i vlasništvo na tom području pre rata 1948. godine kada je stvorena njihova država, mogu povratiti svoja imanja u Jerusalimu.

Stotine hiljada Arapa raseljeno je u istom sukobu, ali ne postoji sličan zakon za Palestince koji su izgubili domove u gradu.

„Ovo je pokušaj doseljenika, uz podršku vlade, da silom zauzmu naše domove“, rekao je Kurd. “Što je dosta – dosta je,” dodao je.

U nedelju popodne, u svetlu tenzija i nakon zahteva javnog pravobranioca Avičaja Mandelblita, Vrhovni sud je pristao da odloži ročište. Rečeno je da bi trebalo da se održi u roku od mesec dana.

Ipak, ovo odlaganje možda nije dovoljno za okončanje krize. Na prethodnim marševima za Dan Jerusalima, učesnici su maltretirali arapsko stanovništvo i lupali na vrata sa kapcima dok su se spuštali kroz muslimansku četvrt, podseća “Gardijan”.

Palestinci su se takođe žalili na ograničenja okupljanja tokom muslimanskog svetog meseca ramazana, koji je počeo 12. aprila od kada su učestale tenzije između njih i izraelskih snaga bezbednosti, koje su prerasle u otvorene sukobe u blizini Al-Akse, trećeg najvažnije svetilišta muslimana.

Istočni Jerusalem je među teritorijama koje Palestinci vide u svojoj budućoj državi.

No, Izrael smatra celi Jerusalem svojim glavnim gradom, ali taj status nije priznat u međunarodnoj zajednici.

Čitajte više