Čestitka akademika Zukorlića povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Naš bajrak treba biti visoko podignut i razvihoren kako bi nam u nadolazećem popisu stanovništva označi hlad u koji ćemo naći spas od naizmjenične smjene sunčeve žege i vjetrova što će zapuhati sa sve četiri strane svijeta.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Povodom nastupajućeg Dana bošnjačke zastave, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije akademik muftija Muamer Zukorlić uputio je blagdansku čestitku.

Bošnjaci ovogodišnji Dan sandžačkog bajraka dočekuju u dvostrukoj blagoslovljenosti spoja duhovnog i nacionalnog, uzvišenosti posljednjih dana mubarek mjeseca Ramazana i osjećaja ponosa visoko uzdignutim bajrakom kao simbolom naše autohtone muslimansko-evropske kulture i opredijeljenosti da budemo mjesto susreta, spajanja i prožimanja kulturnih i civilizacijskih vrijednosti uz njegovanje svog identiteta i poštivanje drugog i drugačijeg u duhu pomirenja, suživota i mira.

Pored, radosti, ovaj blagdan nas zatiče i u izazovima kojima kao zajednica moramo odgovriti, stati pod isti bajrak i izboriti se sa još uvijek harajućom pandemijom covida i njenim razornim posljedicama po društvo u cjelini. Naša je obaveza da budemo društveno odgovorni i sačuvamo sebe, svoje porodice, zajednicu i okruženje od ove pošasti i pomognemo onima koje je na bilo koji način zadeseila ova galopirajuća nesreća. Naš bajrak treba biti visoko podignut i razvihoren kako bi nam u nadolazećem popisu stanovništva označi hlad u koji ćemo naći spas od naizmjenične smjene sunčeve žege i vjetrova što će zapuhati sa sve četiri strane svijeta.

Njegova bjelina i čistota su naš štit od svih nedaća na ovim vrletnim prostorima, a taj štit jača samosviješću i prenošenjem časne uloge bajraktara na generacije koje dolaze, iz tog razloga je važno da u ovom trenutku opredjeljivanja roditelja napomenemo da upisom djece na školovanje na bosanskome jeziku podižemo mlade bajraktare i jačamo štit odbrane identitetskih vrijednosti koje su zalog budućnosti.

U tom duhu, sa dubokom sviješću da smo kao narod svjesni izazovnih vremena i da ćemo položiti sve ispite samosvijesti kao do sada, svim Bošnjacima neka je hairli, sretan i berićetan Dan sandžačkog bajraka.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja

Akademik muftija Muamer Zukorlić

Čitajte više