Ako hoćemo da napravimo našu zemlju jakom, moramo da učimo od najboljih

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Jako je rijetka situacija gdje jedna zemlja u svijetu, u jednom danu, potpisuje sporazum sa dvije možda najveće svjetske sile kao što su SAD i Rusija.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik poslaničke grupe SPP-USS narodni poslanik Samir Tandir se tokom današnjeg obraćanja u Skupštini R. Srbije osvrnuo na sporazuma sa SAD-om, Rusijom i Kvebekom.

„Usvajanje ovih sporazuma dokazuje respekt koji naša država ima u svijetu. Kada vi potpisujete jedan sporazum to nije dokaz da samo vi želite da sa nekim sarađujete već je to dokaz da i drugi hoće da sarađuju sa vama. Jako je rijetka situacija gdje jedna zemlja u svijetu, u jednom danu, potpisuje sporazum sa dvije možda najveće svjetske sile kao što su SAD i Rusija. Što se tiče sporazuma sa SAD-om o naučno-tehničkoj saradnji zaista se posebno radujem. Prvo, ne treba govoriti šta znače SAD. Zapravo želim da naša djeca i naši naučnici i radnici putuju i upoznaju šta su SAD. To je tržište i kapitala i nauke gdje igraju i djeluju zaista najbolji. Ako hoćete da budete najbolji, morate da odete i vidite kako funkcioniše njihova industrija, IT industrija, kako funkcioniše silikonska dolina ali i njihovi ekonomski divovi. Ako hoćemo da napravimo našu zemlju jakom, moramo da učimo od najboljih a SAD su svakako to. Onog trenutka kada imamo razmjenu ljudi, kada imamo razmjenu ideja, bolje ćemo se upoznati i naši odnosi će postati bolji. U prvom momentu totreba da bude jedno iskreno prijateljstvo a u budućnosti to treba svakako da bude i savezništvo. Što se tiče sporazuma sa Ruskom Federacijom, ono što je problem i nešto sa čime se usko bavim jeste eksport naših kompanija. Znači, mnogi lovci u mutnom su pokušali da sankcije EU prema Rusiji iskoriste i ne da plasiraju naše proizvode, naše meso, naše voće i povrće, već da uvoze čine re-eksport i velike smo probleme imali kada je u pitanju re-eksport mesa i mesnih prerađevina ali i kada je u pitanju re-eksport voća. Pošto dolazim iz jednog kraja a koji se bavi voćarstvom, Prijepolje, Sandžačke Opštine pogotovo se na tom području dosta ljudi bavi malinama. To je jedno veliko tržište koje je u povoju a koje zaista nudi velike šanse za naše kompanije. U danu za glasanje ćemo svakako podržati oba sporazuma, a što se tiče sporazuma sa Kvebekom, to je sporazum koji rešava osnovne ljudske probleme“.

Čitajte više