Amerika kreće napred

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U obraćanju 28. aprila, Bajden je predstavio dostignuća svoje administracije, među kojima je, na prvom mestu, vakcinacija protiv smrtonosnog virusa koji je ubio više od pola miliona Amerikanaca.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden uputio je Amerikancima poruku nade i ekonomskog preporoda u svom prvom govoru pre zajedničkog zasedanja Kongresa, dok se nacija izvlači iz razorne pandemije koju je prouzrokovao korona virus.

U obraćanju 28. aprila, Bajden je predstavio dostignuća svoje administracije, među kojima je, na prvom mestu, vakcinacija protiv smrtonosnog virusa koji je ubio više od pola miliona Amerikanaca. Proces vakcinacije predsednik SAD je opisao kao „jedno od najvećih logističkih dostignuća“ u istoriji SAD.

“Vakcinišite se. Uzmite vakcinu. Dostupne su”, poručio je američki predsednik u obraćanju članovima Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa, dodavši da će u prvih sto dana njegovog mandata biti dato 220 miliona vakcina.

O planu obnove infrastrukture, zapošljavanju, Floydu

Međutim, rekao je da vlada mora učiniti više kako bi podigla zemlju na noge i osigurala da vodi svet u narednim decenijama, postavljajući svoj plan potrošnje za infrastrukturne projekte.

„Amerika ponovo kreće napred. I ne možemo sada da se zaustavimo. Takmičimo se sa Kinom i drugim zemljama da pobedimo u 21. veku“, rekao je naciji uoči svog stotog dana na vlasti.

Bajden je izložio detalje svog američkog plana u iznosu od 2,3 biliona dolara za zapošljavanje tokom obnove državne infrastrukture, uključujući tehnologiju čiste energije, vodu i transport.

“Plan za spas Amerike omogućiće nam da prepolovimo broj dece koja žive u siromaštvu tokom 2021. U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mesta u roku od 100 dana. Više radnih mesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsednika”, istakao je Bajden i dodao da je državni plan o zapošljavanju, koji je ranije predložio, najznačajniji još od Drugog svetskog rata.

“Iskoristićemo ga da zamenimo 100 odsto cevi širom zemlje kako bi svi građani imali ispravnu pijaću vodu”, rekao je Bajden i ponovio planove u borbi protiv klimatskih promena.

Založio se da Sjedinjene Države preuzmu primat u proizvodnji električnih automobila, turbina i baterija – koje ne zagađuju životnu sredinu.

Posebni plan od 1, 8 biliona za porodice imao bi za cilj proširenje mogućnosti i ljudskog kapitala za Amerikance niže i srednje klase.

Porodični plan bio bi usmeren na porodice sa nižim i srednjim prihodima i obezbedio bi univerzalno predškolsko obrazovanje, dve godine besplatnog koledža u zajednici, duži porodični odmor i poreske olakšice.

Predsednik je Kongresu rekao da će povećanje potrošnje platiti veći porezi na korporacije i bogate, što su odbili republikanci, pa čak i neke demokrate. Biden, demokrata, kandidovao se na ideji da smanji nejednakosti u Sjedinjenim Državama koja su dovele do širih socijalnih nemira.

Bajden je pozvao republikance da podrže njegovu viziju, tvrdeći da će njegov infrastrukturni plan stvoriti milione visoko plaćenih poslova za Amerikance, dok će porodični plan pripremiti nacionalnu omladinu za tehnološke poslove u budućnosti.

„Ostatak sveta nas ne čeka. Neraditi ništa nije opcija. Ne možemo biti toliko zauzeti takmičenjem jedni sa drugima da zaboravimo da je takmičenje sa ostatkom sveta za pobedu u 21. veku “, uputio je poruku koja se jednim delom odnosila i na republikance.

Predsednik se dotakao potrebe da se usvoji reforma zakona nakon ubistva Džordža Flojda, nenaoružanog crnca za čiju smrt je osuđen beli policajac iz Minesote. Takođe je ponovio svoj poziv za minimalnu zaradu od 15 dolara i kritikovao bogate pojedince koji koriste zakonske rupe kako bi platili porez.

Senator Tim Skot (republikanac-Južna Karolina) kritikovao je Bajdenovu ekonomsku agendu, nazvavši potrošnju nepromišljenom, a rast poreza ubistvom radnih mesta.

Rekao je da će republikanci podržati klasičnu infrastrukturnu potrošnju na putevima, mostovima i brzim širokopojasnim mrežama, ali je Bajdenove velike planove nazvao “liberalnom listom želja za Vladin otpad”.

Skot je takođe zahvalio administraciji prethodnog predsednika Donalda Trampa za postavljanje osnova za uvođenje vakcine.

„Ova [Bajdenova] administracija nasledila je plimu koja je već krenula“, rekao je Skot.

Domaće teme, uključujući rasnu i socijalnu pravdu, dominirale su prvim Bajdenovim govorom u Kongresu, u kojem se pred kraj dotakao i spoljne politike.

Kina kao najveća konkurencija

Bajden je pokušao da poveže svoje politike trošenja sa konkurencijom sa Kinom kako bi pridobio republikance, rekli su analitičari. Republikanci, poput demokrata, dele duboku zabrinutost zbog sve veće ekonomske i vojne moći Kine.

Predsednik je nekoliko puta istakao Kinu kao ključnog konkurenta Sjedinjenim Državama za globalnu dominaciju u narednim decenijama.

Rekao je da će se Sjedinjene Države “suprotstaviti” nelojalnoj trgovinskoj praksi Pekinga koja šteti američkim radnicima.

Predsednik je takođe rekao da će Sjedinjene Države zadržati “snažno” vojno prisustvo u Indo-Pacifiku u odbrambene svrhe.

Osvrnuo se i na odluku o povlačenju američkih trupa iz Avganistana rekavši da će se SAD nastaviti da budu obazrive povodom terorističkih pretnji ma odakle one dolazile.

Bajden je rekao da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu jasno dao do znanja da će akcije Kremlja poput mešanja u izbore i sajber napada imati posledice, ali je rekao da dve zemlje mogu sarađivati u pitanjima od zajedničkog interesa.

Ankete pokazuju da više od polovine Amerikanaca odobrava posao koji je Bajden do sada radio, ali očekuje se da će se njegova administracija u Kongresu suočiti sa dugotrajnom borbom, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku. Najteža borba biće u Senatu, koji je podeljen pola – pola između republikanaca i demokrata.

Tokom višedecenijske službe u Senatu, Bajden je prisustvovao desetinama zajedničkih obraćanja svojih prethodnika Kongresu. Scena sa kojom se suočio kada je stupio za govornicu u Predstavničkom domu sasvim je drugačija zbog pandemije.

Samo 200 ljudi, uglavnom članova Kongresa, plus nekolicina predstavnika drugih grana vlasti i članova porodica – pratilo je Bajdenov govor, uz maske i fizičku distancu.

To je mnogo manje od 1.000 zvaničnika, prijatelja i gostiju koji se obično okupe zbog govora predsednika.

Čitajte više