Ramazanska priča iz igmanske ratne džamije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Gradili su je pripadnici Armije Republike BiH između bitki za očuvanje Sarajeva ali i cijele zemlje.
Ramazanska priča iz igmanske ratne džamije_608a1e9d6123b.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ratna džamija na Igmanu predstavlja autentični spomenik kulture. Građena u, po mnogima, najtežoj ratnoj godini u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. U vremenu kada je uništeno, srušeno i zapaljeno više od hiljadu džamija – ova se rađala.

Gradili su je pripadnici Armije Republike BiH između bitki za očuvanje Sarajeva ali i cijele zemlje. Borba protiv agresora, u to vrijeme s dvije strane, iscrpljivala je borce i na velika iskušenja stavljala stanovništvo. Pripadnici Armije su bili više nego svjesni važnosti očuvanja kote Igman, zato su je branili pripadnici armije iz svih dijelova zemlje. U svojoj odlučnosti, hrabrosti i izdržljivosti, pokazali još jednu dimenziju, onu duhovnu, iz koje su crpili veliku snagu i nadu u pobjedu. Svoju oazu mira, duhovno utočište, borci su počeli da grade u srijedu 17. novembra 1993. godine.

Gradnja drvene džamije, dimenzija 10 sa 12, završena je za manje od tri mjeseca unatoč nedostatku potrebnog alata i velikoj hladnoći. Onda kada nisu bili na vojnim zadacima, pušku su mijenjali tesarskim alatom i za tako kratko vrijeme napravili džamiju koja je svečano otvorena 5. februara 1994. godine. Džamija je u tom sudbonosnom vremenu služila i za smještanje ranjenih, čime je njena uloga bila još značajnija.

U Ratnoj džamiji svakog petka obavlja se džuma namaz, a organizuju se i druge aktivnosti. Danas, pored džamije, kompleks krasi musala, musafirhana i abdesthana. Prema idejnom projektu, planirana je izgradnja nekoliko objekata apartmanskog tipa, muzejska galerija, a unutar nje i galerija porušenih džamija, kao i restoran i drugi objekti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.