Ružičasti supermesec je sinoć obasjao Zemlju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ova neobična pojava se uglavnom događa nekoliko puta godišnje, a ove godine ćemo zasigurno imati dva supermeseca.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sinoć je sjajna lopta ružičastog supermeseca obasjala brojne gradove širom sveta sveta, a oduševljeni posmatrači su zabeležili romantične scene. Stanovnici južnoameričkih pestonica, Buenos Ajresa, Karakasa i Santjaga, su posebno uživali u fenomenu kojim smo počastvovani samo nekoliko puta godišnje.

Ukoliko niste primetili veliki ružičasti Mesec na nebu, ne brinite, sve je u redu. Fenomen koji se naziva supermesec odnosi se na pun mesec kada se ovo nebesko telo nalazi u tački koja je najbliža Zemlji (perigej). Zbog svoje blizine Zemlji, deluje veći i sjajniji nego inače.

Ova neobična pojava se uglavnom događa nekoliko puta godišnje, a ove godine ćemo zasigurno imati dva supermeseca – jedan koji je već prošao i drugi koji možemo videti 26. maja, navodi NASA.

Ovaj mesec nije ružičast, niti bi trebalo da bude. Njegova boja je uobičajena zlatno-žuta, sa prelaskom u blještavo belu kako protiče vreme. Ružičasti supermesec (pink supermoon) svoj bajkoviti naziv duguje biljci ružičasti floks (Phlox subulata) koja je široko rasprostranje na istoku Sjedinjenih Američkih Država i cveta u proleće.

Čitajte više