Ružičasti supermesec je sinoć obasjao Zemlju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ova neobična pojava se uglavnom događa nekoliko puta godišnje, a ove godine ćemo zasigurno imati dva supermeseca.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Sinoć je sjajna lopta ružičastog supermeseca obasjala brojne gradove širom sveta sveta, a oduševljeni posmatrači su zabeležili romantične scene. Stanovnici južnoameričkih pestonica, Buenos Ajresa, Karakasa i Santjaga, su posebno uživali u fenomenu kojim smo počastvovani samo nekoliko puta godišnje.

Ukoliko niste primetili veliki ružičasti Mesec na nebu, ne brinite, sve je u redu. Fenomen koji se naziva supermesec odnosi se na pun mesec kada se ovo nebesko telo nalazi u tački koja je najbliža Zemlji (perigej). Zbog svoje blizine Zemlji, deluje veći i sjajniji nego inače.

Ova neobična pojava se uglavnom događa nekoliko puta godišnje, a ove godine ćemo zasigurno imati dva supermeseca – jedan koji je već prošao i drugi koji možemo videti 26. maja, navodi NASA.

Ovaj mesec nije ružičast, niti bi trebalo da bude. Njegova boja je uobičajena zlatno-žuta, sa prelaskom u blještavo belu kako protiče vreme. Ružičasti supermesec (pink supermoon) svoj bajkoviti naziv duguje biljci ružičasti floks (Phlox subulata) koja je široko rasprostranje na istoku Sjedinjenih Američkih Država i cveta u proleće.

Čitajte više