Ni nova vlast u Crnoj Gori nije pokazala dovoljno poštovanja prema različitostima

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Rezultat takve politike jeste i napušteno Gusinje, kao i ostali sandžački gradovi.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gusinje, najistočnija tačka u Sandžaku i Alipašini izvori na granici s Albanijom. Od ovog kraja, kažu, nadaleko nema ljepšeg. I pored ljepote i bogatstva kraja, svaki čovjek ima dozu odgovornosti za sve što se desilo i ne prestaje.

–Treba da gledamo na države u kojima živimo kao na sebe. Države bez ljudi gube smisao postojanja. Naše odgovornosti su različite shodno pozicijama i odgovornostima koje obavljamo. Definitivno oni koji su na vlasti ili na raznim pozicijama vlasti oni su najodgovorniji. Želim da podvučem da je ovo naša zemlja i da je ova država naša država, nas Bošnjaka i ostalih muslimanskih naroda kao i pravoslavaca i katolika. Treba tako da vjerujemo ali cijelo jedno stoljeće stvarala se slika da smo mi ovdje gosti, došljaci i da trebamo ići negdje drugdje. Takva se politika i vodila, Abdurahman ef. Kujević sandžački muftija.

Rezultat takve politike jeste i napušteno Gusinje, kao i ostali sandžački gradovi.

–Sada se dogodila promjena i velika su očekivanja. Nažalost, dosad ni nova vlast nije pokazala dovoljno respekta svih različitosti ovdje u Crnoj Gori. Posebno osobenosti i karakteristika našeg naroda, govorim svakako o Bošnjacima ali i Albancima, kao narodima koji su većinski muslimanski. Moramo konstatovati da su Bošnjaci, Albanci protjerani iz državnih institucija i to nije dobro.
Ukoliko to ova vlast ne promijeni, vraćamo se, kaže, unazad bez formalnih i suštinskih prava. Crna Gora je, poručuje, prelijepa država i u njoj ima mjesta za sve samo tako se vlasti trebaju i postaviti.

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.