Solidan napredak Srbije, međuvladina konferencija u junu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Srbija je ostvarila solidan napredak u reformskoj agendi Evropske unije (EU), ali se očekuje dalji napredak naglašeno u oblasti vladavine prava.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Srbija je ostvarila solidan napredak u reformskoj agendi Evropske unije (EU), ali se očekuje dalji napredak naglašeno u oblasti vladavine prava, rečeno je u ponedeljak (26. aprila) predsedniku Srbije na razgovorima sa zvaničnicima EU u Briselu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je nakon susreta sa Vučićem za juni mesec ove godine najavio međuvladinu konferenciju sa Srbijom, a o susretu sa Vučićem na Tviteru napisao:

“Razgovarano je o ubrzanju pristupnih pregovora sa Srbijom, na osnovu solidnog napretka na EU reformskoj agendi”, objavio je Varhelji na Twitteru.

Neophodno je da Srbija “nastavi da pokazuje pozitivne rezultate” u polju vladavine prava tokom pristupnog procesa, rekla je 26. aprila predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen tokom sastanka sa Vučićem.

Među temama oko kojih su Vučić i Fan der Lajen razgovarali, našle su se i borba protiv pandemije COVID-19, ekonomski oporavak, dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i pruga Beograd-Severna Makedonija, gde je srpski predsednik dobio potvrdu evropske strane da je spremna da da podršku.

Predsednik Srbije, je, dan ranije, projekat pruge nazvao ”najvećem ikada infrastrukturnim projektom” u Srbiji.

Predsednik Vučić se od nedelje nalazi u zvaničnoj poseti evropskoj prestonici.

On će se u toku dana sastati i sa presednikom Evropskom saveta Šarlom Mišelom, šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, te izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

U nedelju, 25 aprila, predsednik Srbije se sastao sa sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da sredinom maja očekuje poziv za nastavak dijaloga.

“Srbija će se, razume se, odazvati pozivu na dijalog i učestvovaćemo u svakoj vrsti dijaloga. Želeli bismo da on bude konstruktivan, da razgovaramo o rešavanju problema. Kako će to biti – to ćemo da vidimo”, rekao je Vučić u nedelju, u
obraćanju medijima.

Čitajte više