Najbolji film je Nomadland

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U Los Angelesu je završena 93. ceremonija dodjela Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, kojom se završava sezona raznih svjetskih filmskih priznanja.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Los Angelesu je završena 93. ceremonija dodjela Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, kojom se završava sezona raznih svjetskih filmskih priznanja. Film Mank Davida Finchera bio je favorit sa deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu, ali je zlatni kip ipak otišao u ruke rediteljice Chloe Zhao za film Nomadland.

Film Quo Vadis, Aida? bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić ipak nije uspio doći do Oscara. Danski filmu Another Round  redatelja Thomasa Vinterberga dobitnik je ovogodišnjeg Oscara u ovoj kategoriji.

Frances McDormand osvojila je Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu za ulogu ostvarenu u filmu Nomadland. Za McDormand je to treći glumački Oscar, nakon onih za Fargo (1997) i Tri plakata izvan grada (2018).U najvećem iznenađenju večeri, Anthony Hopkins osvojio je Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu za ulogu u film u Otac.

Čitajte više