Klimatska kriza je postala intenzivnija u 2020.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Klimatska kriza neumoljivo napreduje i dobija na intenzitetu, ogleda se u pokazateljima koje je predstavila Svetska meteorološka organizacija (WMO) Ujedinjenih nacija u svom novom izveštaju, State of the Global Climate 2020, objavljenom 19. aprila.
Klimatska kriza je postala intenzivnija u 2020, kaže izveštaj Svetske meteorološke organizacije_60877f5c9e9e8.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Uprkos privremenom padu emisija gasova sa efektom staklene bašte prethodne godine, usled restriktivnih pandemijskih mera, atmosferska koncentracija ugljen-dioksida se dodatno povećala 2020, a sve intenzivnije posledice globalnog zagrevanja osetile su se širom sveta, piše sajt Klima101.

Prošla godina se izjednačila sa 2016. kao najtoplija godina koja je do sada zabeležena, bez obzira na uticaj hladne faze La Ninja, jedne od tri faze prirodnog klimatskog fenomena, El Ninjo – Južna oscilacije (ENSO). Bez uticaja ove hladne faze, 2020. bi najverovatnije bila najtoplija godina ikada.

Period između 2011. i 2020. jeste najtoplija decenija od kada se vrše meteorološka merenja, dok je srednja globalna temperatura 2020. bila za 1,2 °C viša u odnosu na predindustrijski period.

Prethodne godine zabeležene su rekordne ekstremne vremenske nepogode, od urgana koji su pogodili SAD i Indiju, preko toplotnih talasa u Australiji i na Arktiku, poplava u velikom delu Afrike i Azije do požara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dodatno, oporavak zajednica od svih ovih nepogoda širom sveta značajno je otežan pandemijom, uzevši u obzir smanjenu proizvodnju hrane, pad privrednih aktivnosti i ograničeni transport.
U pomenutom WMO izveštaju navode se brojni pokazatelji pojačanog inteziteta klimatske krize 2020, a neki od njih su:

· Zabeleženo je drugo najveće topljenje leda na Arktiku od kako se vrše merenja, dok su Antarktik i Grenland izgubili stotine milijardi tona leda, pomažući podizanje nivoa mora

· Sezona uragana na Atlantiku imala je rekordnih 30 imenovanih oluja, dok je njih 12 pogodilo SAD, oborivši još jedan rekord

· Okeani su apsorbovali rekordnu količinu toplote, dok se u preko 80 odsto okeanskih voda dogodio bar jedan morski toplotni talas

· Ekstremne poplave u Africi stvorile su pogodne uslove za najezdu skakavaca na poluostrvu Afrički rog

· Procenjuje se da su ekstremne suše koje su vladale u Južnoj Americi samo u Brazilu uzrokovale poljoprivredni gubitak u vrednosti od 3 milijarde dolara, uz dodatne gubitke u Argentini, Urugvaju i Paragvaju

· Najveći požari ikada zabeleženi pustošili su Sjedinjene Američke Države, dok su u Australiji oboreni temperaturni rekordi, uključujući temperaturu vazduha od 48,9 °C u zapadnom Sidneju

Ovaj izveštaj pokazuje da nemamo vremena za gubljenje. Klima se menja, a posledice već sada previše koštaju ljude širom planete. Ovo je godina za akciju. Zemlje sveta moraju da se obavežu na postizanje neto-nultih emisija do 2050”, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, u saopštenju za medije i dodao:

“Uoči dvadeset šeste konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu, one moraju da oforme ambiciozne nacionalne planove koji će kolektivno smanjiti globalnu emisiju (ugljen-dioksida) za 45 odsto do 2030, u odnosu na nivoe iz 2010. Moraju sada da reaguju i zaštite ljude od pogubnih posledica klimatskih promena”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.