Ramazanke najljepše mirišu u mjesecu posta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U porodici Brahaj već decenijama se pripremaju najbolji hljeb i peciva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Specifičan miris koji se iz bjelopoljskih pekara širi gradskim ulicama prepoznatljiv je za vrijeme Ramazanskog posta. Ukusne lepinje neizostavne su na trpezama islamskih porodica, ali i pravoslavaca, koji jednako uživaju u aromi prepoznatljivih ramazanki. Po tradicionalnom receptu pekari dnevno ispeku više od dvije hiljade lepinja.

U porodici Brahaj već decenijama se pripremaju najbolji hljeb i peciva. No, u mjesecu Ramazanskog posta najljepše mirisu ramazanke.

Lepinje po kojima se bjelopoljski pekari prepoznaju i zbog kojih bjelopoljci strpljivo čekaju u redu da ih kupe. Iako se vruće i ukusne ramazanke vezuju za toplinu domova islamskih porodica koje se za sofrom okupljaju za vrijeme iftara, ispred pekare su svakodnevno i pravoslavci. Iz miješalice, tijesto stiže na sto pekara. Razvlače se i oblikuju lepinje pa u zagrijanu pećnicu.

Dok Saša vješto ređa ramazanke kako bi do mušterija što brže stizale svježe, Emira Brahaj koja već peta u generaciji uči porodični zanat otkriva po čemu su te lepinje drugačije i posebne.

Vruće i mekane ramazanke stižu na trpeze bjelopoljskih porodica. I onih u čijim domovima su ukusne lepinje neizostavne na iftarskoj sofri, ali i onih koji ne mogu da odole ukusu ćurekota koji se širi iz pekare. U nju tokom mjeseca posta u kojem se po tradicionalnom receptu mijese i peku ramazanke dolaze i stari i mladi.

Marljivi pekari vrijednim rukama pripremaju tijesto onako kako se u porodici Brahaj to čini decenijama i prenosi s koljena na koljeno.
I onako kako vole mušterije koje se raduju Ramazanskom običaju da svi podjednako uživaju u lepinjama čiju aromu nijedno pecivo ne može da zamijeni.

Čitajte više