Gugl Mape nas više neće voditi najbržom rutom

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Značajna promena aplikacije Gugl Mape omogućiće da se korisnici kreću održivije u smislu potrošnje energije, ali i očuvanja prirode.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Izvori bliski kompaniji Gugl otkrili su za PhoneArena sajt da će popularna aplikacija Gugl Mape i njena navigacija tokom 2021. godine uvesti značajnu promenu, prenosi Smart Life.

Navigacija više neće korisnicima automatski nuditi najbržu maršrutu do zadate tačke, nego onu koja troši najmanje resursa i štiti prirodu.

Za početak će biti računat faktor potrošnje goriva, a kasnije će se kalkulaciji pridružiti i neki drugi faktori, kao što su ostali tipovi zagađenja i alternative pešačenjem ili vožnjom bicikla.

Algoritam pronalaženja puta od tačke A do tačke B će samostalno od tog trenutka određivati način kretanja korisnika tako da najmanje ostavi tragova ugljen-dioksida i drugih štetnih materija po okolinu i planetu. Ipak, korisnici kojima je brzina prioritet i dalje će biti u mogućnosti da odaberu pristup najbržoj maršruti, ali samo kroz dodatna podešavanja.

Zbog ove promene, Gugl će ažurirati i dodatno poboljšati navigaciju javnim prevozom. Korak po korak tj. stanica po stanica i raspored kretanja u realnom vremenu biće još precizniji i dostupni u većem broju gradova, a naglasak će biti stavljen na električne autobuse, prevozna sredstva sa smanjenom emisijom CO2, kao i na voz, tramvaj i metro.

Rad na poboljšanju gradskog javnog prevoza prebačen je delom i na gradske uprave, koje sad mogu tešnje da sarađuju sa kompanijom Gugl na putu ka zajedničkom cilju. Nadamo se da će i naši gradovi što pre početi da rade na ovom projektu sa kompanijom, kako bismo imali čistiji, precizniji i kvalitetniji javni prevoz na koji svi možemo da se oslonimo.

Čitajte više