Pangaia ima logo izrađen od čestica koje zagađuju zrak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Pitanje ekologije u modi se ne smije zanemariti, a to jako dobro zna brend Pangaia koji svoju ponudu bazira isključivo na odjeći načinjenoj od recikliranog materijala.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Pitanje ekologije u modi se ne smije zanemariti, a to jako dobro zna brend Pangaia koji svoju ponudu bazira isključivo na odjeći načinjenoj od recikliranog materijala. Naučnici, dizajneri i ostali stručnjaci u brendu Pangaia zajedno rade na stvaranju novih tehnologija i inovacija pomoću kojih nastaju biorazgradivi i reciklirani materijali i tkanine, kao i manufaktura koja minimalno zagađuje okoliš. Cilj im je stvoriti zero-waist cirkularni sistem i odjeću za život te naglasiti važnost promišljanja o nastanku odjeće koju kupujemo. Riječ je o najzelenijim komadima odjeće koje možete pronaći na tržištu jer u prvom planu imaju održivu modu i nove načine proizvodnje, recikliranja i materijale koji minimalno štete planeti.

Logotipi koji zapravo nisu logotipi, pojavljuju se na prsima ili na bokovima, iako je tekst mali, poruka je glasna i jasna: Stil i održivost su mi važni.

Sad kompanija predstavlja novu capsule kolekciju dukserica, majica i kratkih hlača sa još posebnijim logotipima kreiranim neobičnim izumom. Naime, logotipi su printani Air-Ink bojom nastalom emisijom ugljika.

Prvi korak u proizvodnom procesu Air-Ink je hvatanje PM 2,5, posebno štetnih čestica za ljudsko zdravlje koje proizvode industrijski strojevi. Jednom sakupljen, PM 2.5 prolazi kroz postupak filtracije koji uklanja toksine i pretvara se u pigment koji zamjenjuje čađ, a koji se može koristiti za tintu i boju. Osim što se prikupljanjem tih čestica doprinosi poboljšanju zraka i smanjivanju CO2, ono po čemu je posebna ova crna je to što je to najcrnja crna. Kilogram Air-Ink tinte za sitoštampu mijenja 800 grama CO2. Nije mnogo, ali je dobar početak.

Sarađujući s inovatorima iz Sharma’s Graviky Labs Pangaia je proizvela i jakne punjene, umjesto guščijim perjem, zamjenom koja je izrađena od cvijeća. Također, eksperimentiraju s tkaninama od vlakana morskih algi, jer je uzgoj algi mnogo lakši od proizvodnje pamuka, koji zahtijeva obilne količine vode i pesticida.

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.