Bolan kraj snova o Kineskoj četvrti u Tadžikistanu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Rafoat Hošimova i njena porodica iselili su se iz njihove kuće u gradu Hučand na severu Tadžikistana pre šest godina posle najave da će njihovo naselje biti srušeno.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Rafoat Hošimova i njena porodica iselili su se iz njihove kuće u gradu Hučand na severu Tadžikistana pre šest godina posle najave da će njihovo naselje biti srušeno, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Gradske vlasti i privatni kineski investitori potpisali su sporazum o izgradnji velikog kompleksa za stanovanje i zabavu pod nazivom Kineska četvrt u tom delu Hučanda. Umesto jednospratnih kuća trebalo je da budu podignuti moderni stambeni blokovi i rekreacioni centar.

Više od 30 kuća sravnjeno je sa zemljom u živopisnom kraju na obali reke Sir Darje kada je projekat zvanično započeo u avgustu 2015. godine.

Uzbuđenim stanovnicima obećani su novi domovi u prvim zgradama Kineske četvrti, za koje su vlasti rekle da će biti završene u roku od godinu dana.

Ogromni projekat trebalo je da obuhvati 15 stambenih zgrada sa 1.200 stanova, četvorospratnom školom, garažom i nizom prodavnica i restorana.

Projekat, koji je takođe obuhvatio sadržaje za rekreaciju i zabavu, trebalo je da bude završen 2020. godine. Delovalo je isuviše dobro da bi bilo istinito.

I tako je bilo.

Šest godina kasnije, više od 300 ljudi još čeka svoje nove stanove dok žive u iznajmljenim domovima ili kod rodbine.

Zvaničnici Hučanda kažu da su kineski investitori odustali od projekta 2018. godine pošto su se žalili da ta oblast nije pogodna za velike građevinske radove zbog blizine reke.

Nije jasno zašto tako ključno pitanje nije razmatrano pre izgradnje kada je ispitivano zemljište.

Zvaničnici kineske kompanije Husnoro-1, koja je bila zadužena za izgradnju projekta, nisu javno komentarisali projekat otkada su odustali od njega.

“Baš smo razočarani”, kaže Hošimova. “Zaboravljeni smo. To veoma boli.”

Ko je kriv?

Hošimova i njen suprug Komil kažu da se “sve dogodilo u velikoj žurbi” kada su gradske vlasti naložile stanovnicima avenije Rahmon Nabijev da “brzo” napuste svoje kuće.

Komil, migrantski radnik koji je u to vreme bio u Rusiji, morao je da se vrati u Hučand da potpiše dokumente za davanje saglasnosti za rušenje njegove kuće.

Par je delio veliku kuću s dva sina, snahama i nekoliko unučadi.

Tri porodice su smeštene u jedan iznajmljeni stan, dele kuhinju i kupatilo. Iako nije bilo komforno, porodica je nerado pristala u nadi da je to privremeni aranžman. U početku im je kiriju plaćao Husnoro-1.

Zvona za uzbunu počela su da zvone kada nekoliko meseci nije bilo napretka na gradilištu.

Hošimova, koja je odlazila na mesto gde je bila njena bivša porodična kuća, priseća se: “Jedino što su uradili bilo je rušenje kuća i kopanje rupa u zemlji. Na kraju su rupe napunjene vodom.”

To je bio kraj radova na gradilištu. Zabrinuti stanovnici obratili su se gradskim vlastima tražeći objašnjenja.

Nekoliko sastanka sa zvaničnicima Hučanda i kineskim investitorima održano je 2016. i 2018. godine. Tadžikistanske vlasti pokušale su da umire ljude tvrdeći da je projekat Kineska četvrt još u toku, uprkos nekim nepredviđenim kašnjenjima.

Gradske vlasti su pre tri godine javno priznale da su kineski investitori odustali od projekta. Zvaničnici, međutim, nisu izneli detaljno objašnjenje šta se dogodilo ili ko je kriv.

Oni su se obavezali da će obezbediti trajne domove za iseljene porodice i plaćati stanarinu dok novi domovi ne budu spremni.

Život na čekanju

Lokalne vlasti su u avgustu 2020. saopštile da se u drugom delu grada završavaju novi stanovi za smeštaj porodica koje su izgubile svoje kuće zbog projekta.

Hošimovoj i drugima rečeno je da će Novu godinu proslaviti u novim stanovima. To se, međutim, nije dogodilo.

Kancelarija gradonačelnika je u februaru 2021. saopštila da će se porodice useliti u svoje nove domove u devetospratnom kompleksu neposredno pre Novruza, persijske Nove godine, koja pada na 21. mart.

I taj rok je prošao, a Hošimova i ostali i dalje su bez novih stanova.

Gradske vlasti sada optužuju porodice da su delimično odgovorne za kašnjenja.

“Oni ne žele stanove u prizemlju, a takođe im se ne sviđaju ni oni na gornjim spratovima”, rekao je 13. aprila portparol grada Mamur Jusufzod.

Mnogi u Tadžikistanu izbegavaju gornje spratove visokih zgrada, jer je pritisak vode često izuzetno nizak, a postoje problemi i s liftovima. Prizemlje je u nekim četvrtima takođe nepopularno zbog bezbednosnih razloga.

Jusufzod je rekao da su vlasti sada odlučile da porodicama dodele nove stanove nasumičnim odabirom na lutriji.

Hošimova je rekla da je dobila dvoje unučadi otkako se porodica iselila iz svoje kuće i da deca odrastaju u skučenom iznajmljenom stanu.

Nekoliko drugih kaže da su morali da odlože venčanja i druge velike događaje jer je sve na čekanju.

U međuvremenu, gradilište je od tada pretvoreno u deponiju smeća i projekat Kineska četvrt je zvanično mrtav.

Gradske vlasti Hučanda sada obećavaju izgradnju novog stambenog kompleksa – nazvanog Hučand siti – s lokalnim investitorima. Biće na samo 100 metara od mesta zlosrećne Kineske četvrti.

Čitajte više