Sada se očekuju konkretni rezultati dijaloga

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
„Ne očekujem da se dijalog nastavi samo zbog dijaloga, sada se očekuju i neki konkretni rezultati“, izjavio je šef njemačke diplomatije Hajko Mas nakon susreta sa zvaničnicima Srbije u Beogradu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Posjeta njemačkog ministra spoljnih poslova Beogradu zamišljena je prije svega kao podrška dijalogu Beograda i Prištine. Hajko Mas, koji je prije Beograda boravio u Prištini, ponovo je naglasio važnost dijaloga srpske i albanske strane, i rekao da je Njemačka svjesna da je pitanje Kosova teško pitanje za Srbiju, ali da će postizanje sporazuma imati ekonomski značaj za Srbiju i njen put ka Evropskoj uniji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon susreta sa Masom, izjavio da je „Srbija spremna za nastavak dijaloga i da će mu pristupiti konstruktivno. Srbija želi kompromisno rješenje. Ne želimo da odbijamo dolazak do kompromisa i rješenja, i smatramo da zamrznuti konflikt nije rješenje”.

Odgovarajući na novinarska pitanja Mas je istakao da „ne očekuje da se dijalog nastavi samo zbog dijaloga, već da se sada očekuju i neki konkretni rezultati”. U tom smislu, njemački ministar je, komentarišući izjave koje stižu iz Prištine da je potreban reset dijaloga, rekao da za tim nema potrebe, i dodao da Njemačka podržava taj proces, EU i Miroslava Lajčaka koji posreduju u dijalogu.

Predsjednik Srbije je sa svoje strane dodao da će „Srbija insistirati da se ispune sve obaveze iz Briselskog sporazuma”.

Biće sve više vakcina

Dobar dio izlaganja nakon susreta Aleksandra Vučića i Hajko Masa bio je posvećen i temi vakcinacije. Hajko Mas je rekao i da je „ovo trenutak kada se može vidjeti koliko je Srbija uspješna u sprovođenju vakcinacije stanovništva. To se intenzivno prati i u EU. Što smo uspješniji u vakcinaciji biće lakši povratak normalnom životu”, naglasio je njemački ministar spoljnih poslova.

Mas je rekao da će u narednom periodu biti sve više vakcina i da je to omogućilo Evropskoj uniji da isporuči 651.000 cjepiva i Zapadnom Balkanu. To važi i prevazilaženje ekonomskih i socijalnih posljedica, dodao je Mas, i naglasio da je „EU s tim u vezi pripremila paket pomoći za region u visini od 12 milijardi evra”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li Srbija sada ima višak vakcina, i da li će ih zbog toga dati drugima, Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija do sada region pomogla sa nekih 200.000 vakcina, da u Srbiji i pored toga nema redova, i da, ko želi, može odmah da ode i primi vakcinu.

Nova ambasada – simbol međusobnih odnosa

Prije susreta sa predsjednikom Srbije, Hajko Mas je razgovarao i sa srpskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Mas je izrazio zadovoljstvo zbog svoje prve zvanične posjete Srbiji i činjenice da se ona realizuje povodom otvaranja nove zgrade njemačke ambasade u Beogradu.

Selaković je konstatovao da je Njemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, te da sa srpske strane postoji zainteresovanost za dalje unaprjeđenje ekonomske saradnje. Tom prilikom je bilo riječi i o predstojećem samitu Berlinskog procesa koji će se održati 8. juna, a sagovornici su iskazali interes za što više konkretnih projekata i aktivnosti u okviru te inicijative.

Tokom svečanog čina otvaranja nove zgrade njemačke ambasade u Beogradu, njemački ministar spoljnih poslova rekao je da je moderna zgrada i simbol odnosa dviju zemalja, te podsjetio da je Njemačka Srbiji najveći bilateralni trgovinski partner, da su njemačke kompanije investirale velike svote u Srbiju, a i da je razvojna saradnja u Srbiji intenzivira, te je preko nje investirano dve milijarde evra.

„Svjesni smo teških zločina na teritoriji Srbije“

Hajko Mas se osvnuo i na događaje iz prošlosti, rekavši da je 6. aprila obilježena 80. godišnjica bombardovanja Beograda od strane nacističke Luftvafe, u kojem je ubijeno na hiljade ljudi i razoren grad: „To je bio samo početak velikih zločina tokom njemačke opsade Srbije, usljed kojeg je izbrisan jevrejski život u Srbiji. Svjesni smo teških zločina koje su počinjeni na teritoriji Srbije i to nikada nećemo zaboraviti. Na njemačkoj vladi je posebna odgovornost da sjećanje na sve što se dogodilo tada sačuva i prije svega sjećanje na žrtve”, naglasio je šef njemačke diplomatije.

Odgovor na taj tamni dio istorije, prema njegovim riječima, je evropska integracija. „Evropska integracija je zapadnoj Evropi poslije Drugog svjetskog rata donela mir i blagostanje. Nikada nije bilo tako duge faze mira. Uvjeren sam da evropska integracija i zemljama Zapadnog Balkana u težnji ka miru i blagostanju može pomoći. Zato je Njemačka na strani Srbije u procesu približavanja EU kao pouzdan partner”, rekao je Hajko Mas.

Njemačka diplomatska ofanziva

Posjeta njemačkog ministra spoljnih poslova se u Beogradu vidi i kao nastavak takozvane diplomatske ofanzive Njemačke kada je riječ o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. O tome šta se može očekivati od te diplomatske ofanzive, za DW govori Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku:

„Fokus je sigurno na nastavku dijaloga Beograda i Prištine. U tom smislu nas očekuje i čitav niz drugih aktivnosti zvaničnika Beograda i Prištine, od posjeta Briselu, do susreta u Parizu s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom. Sve je to, prema mom mišljenju, jedan sinhronizovan napor da se omogući nastavak dijaloga”, kaže Grubješić.

Kako su i predsjednik Srbije i njemački ministar spoljnih poslova govorili o potrebi kompromisnog rješenja problema Kosova, ključno pitanje je šta bi takvo rješenje značilo u praksi.

„To je od početka ključno pitanje”, primjećuje Suzana Grubješić, „jer smo do sada imali u tom kontekstu samo one čuvene rečenice, da svako dobije pomalo ili ponešto, ili da svako bude pomalo zadovoljan i slično. Mi još uvijek ne znamo koja je to ponuda EU, ili podsticaj EU Beogradu i Prištini da dođu do nekog kompromisnog rješenja. Stalno ponavljanje da je potrebno međusobno priznanje samo nas udaljava od kompromisnog rješenja. Cilj za Prištinu je priznanje, a za Beograd kompromisno rješenje, i čini mi se da se ta dva cilja samo udaljavaju, a ne približavaju”, ističe naša sagovornica iz Centra za spoljnu politiku.

„Non pejper“ je trajao koliko i Superliga

Kao neka vrste prethodnice ove posjete Hajka Masa Beogradu i Prištini, regionom je cirkulisala polemika oko takozvanog „non pejper” rješenja o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. Njemački ministar je i tokom ovih posjeta regionu insistirao na tome da se traži kompromisno rješenje za Kosovo, ali bez prekrajanja granica.

Kako za DW kaže Suzana Grubješić, „'non pejper’ je srećom trajao koliko i fudbalska Superliga. To se neće desiti, jer su protiv toga prije svega Amerika i Njemačka. Mislim da je to bio probni balon da se ispita raspoloženje u regionu, ali su i ovdje to svi odbili kao način rješavanja problema”.

Kada je rieč o stavu Srbije, ponovo je istaknuta važnost ispunjavanja svih potpisanih obaveza iz Briselskog sporazuma, i to će vjerovatno biti glavna smetnja za nastavak dijaloga:

„Ne vidim svrhu da se nastavi dijalog dok se ne ispuni ono što je potpisano 2013. godine, i čemu je garant bila upravo Evropska unija. U pitanju je i kredibilitet EU, zašto osam godina nema ispunjenja onog najvažnijeg dijela Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, o kojoj ne bi trebalo da se sada vode nikakvi dodatni pregovori, jer je to ispregovarano i potpisano uz garancije Evropske unije”, zaključuje Suzana Grubješić.

Čitajte više