Kako se planeta menjala od 1984. godine?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Pogledajte GoogleEarth video koji u dva minuta pokazuje kako se planeta menjala od 1984. godine.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Najveće promene životne sredine u istoriji planete Zemlje zabeležene su u poslednjih 50 godina.

Snimci koje je zabeležio Google Earth – od 1984. do 2020. godine – prikazuju te promene i razorne efekte klimatskih promena.

Google Earth video

Videozapis koji je objavio Google Earth prikazuje kako se planeta menjala od 1984. godine.

Na snimku se vide najdrastičnije promene koje su nastale kao rezultat klimatskih promena, kao što je, ne primer, povlačenje glečera Kolumbija na Aljasci koji se najbrže menja u odnosu na sve druge glečere na svetu. Uz to, vidljivo je i kako nestaje i Amazonska prašuma i pretvara se u sela i farme, piše Science Alert.

Na Google Earth web stranici moguće je videti promene koje su svrstane u pet različitih kategorija:

– Šume koje se menjaju

– Krhka lepota

– Izvori energije

– Planeta koja se zagreva

– Urbana ekspanzija

 

Čitajte više

Proslava Dana pobede sa pominjanjem Tita isključivo u negativnom kontekstu naprosto je budalasti performans kakve nam, raznim povodima, već odavno priređuju ovdašnji zvaničnici, ojačani prekodrinskom bratskom snagom.
Žena iz Vijetnama sa francuskim državljanstvom u svojoj 79. godini vodi pravnu bitku protiv koncerna koji su proizvodili “ejdžent orindž”. Njime je američka vojska u ratu trovala vijetnamsko stanovništvo.
Autor ovu skepsu prema državnim kampanjama, poput ove s cjepivom, povezuje s nepovjerenjem prema državi koje potječe iz razdoblja socijalizma a to posebice vrijedi za marginalizirane grupe stanovništva poput Roma.