Ruski „državni terorizam“ potresa zemlju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Eksplozije 2014. u češkom skladištu municije, navodno je izazvala Rusija. Češka govori o „državnom terorizmu“ i prijeti da će da promijeni dosadašnju prijateljsku spoljnu politiku prema Moskvi.
Češka: Ruski „državni terorizam“ potresa zemlju_6080e1ed41915.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Aktivisti za ljudska prava su proteklog petka ispred glomaznog kompleksa ruske ambasade u glavnom gradu Češke Pragu postavili neobičnu statuu: goli Putin od papira sjedi na zlatnoj WC-šolji sa četkom za WC u ruci, a pored njega flaša sredstva za čišćenje na kojoj piše – „novičok”. Na transparentu sa portretom ruskog predsjednika ispisane su bile riječi: „Ubica, lopov, diktator”. Bila je to akcija solidarnosti sa zatvorenim ruskim opozicionim političarem Aleksejem Navaljnim – sa aluzijama na otkriće Putinove luksuzne gigantske palate na Crnom moru.

Sljedećeg dana je akcija statua dobila na aktuelnosti: češki premijer Andrej Babiš je u nedjelju uveče (17.04.) saopštio da se dvije ogromne eksplozije u skladištu municije, koja se dogodila 2014. na jugoistoku Češke, u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, dovode u vezu sa ruskom Vojnom tajnom službom GRU. Češka je nakon toga protjerala 18 ruskih diplomata.

Ta zemlja je istovremeno izdala potjernicu za dva špijuna GRU, onima koji su 2018. bili umiješani u napad bojnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegoveu kćerku u Londonu. Oni su navodno odgovorni i za eksplozije u skladištu municije.

Vlada u Moskvi je reagovala brzo i neobično oštro –  Ministarstvo spoljnih poslova je optužbe opisalo kao „apsurdne” i protjeralo 20 čeških diplomata iz Rusije – gotovo cijelo osoblje Ambasade Češke u Rusiji.

„Najagresivniji napad od invazije 1968″

Vijest o pozadini eksplozije 2014. potresla je češku javnost i izazvala politički potres. Miinistar unutrašnjih poslova Jan Hamaček, koji privremeno obavlja funkciju ministra spoljnih poslova, otkazao je za tu subotu planirano putovanje u Moskvu zbog nabavke vakcina protiv korona virusa Sputnjik V. Više visokorangiranih opozicionih političara, među njima i predsjednik Demokratske građanske partije (ODS), Petr Fiala, govorili su o „ruskom državnom terorizmu”. Premijer Babiš je najavio da će da se konsultuje sa Evropskom unijom i NATO o daljim koracima protiv Rusije.

I komentatori u češkim medijima i politikolozi u ovoj članici EU ne štede teške riječi u vezi sa ovom aferom. Jakub Janda iz Evropskog centra za bezbjednosnu politiku u Pragu je za DW izjavio da se radi o „najagresivnijem napadu na češku teritoriju od sovjetske invazije 1968″.

Ruske fabrike trolova, ruska mafija

Jiri Pehe, politikolog i dugogodišnji savjetnik nekadašnjeg predsjednika Vaclava Havela, smatra da je izraz „državni terorizam” opravdan. „Na nesreću, neprijateljske ruske aktivnosti u Češkoj prevazilaze uveliko ovakvu jednu akciju”, kazao je za DW. „Ima na hiljade ruskih ‘biznismena’, koji rade za rusku državu, ruske fabrike trolova i rusku mafiju. Čak i nakon protjerivanja 18 diplomata, ruska ambasada je predimenzionirana, više od 100 ljudi je tamo i mi ne znamo šta većina njih radi.”

Još nešto je, međutim, u trenutnoj aferi nejasno. Vlada govori o „nesumnjivim dokazima” za to da su agenti ruske Vojne obavještajne službe GRU odgovorni za eksplozije u oktobru i decembru 2014. u skladištu municije Vrbetice. Međutim, zalihe oružja i municije nije trebalo da eksplodiraju u Češkoj – i to je očigledno bila nezgoda. Jer, oružje je trebalo najvjerovatnije da bude isporučeno u Ukrajinu ili u Siriju, posao koji je trebalo da odradi bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev. On je u aprilu 2015. otrovan i za dlaku izbjegao smrt. Kasnije se ispostavilo da je ruska služba GRU bila odgovorna za napad.

Češki predsjednik kao „ruski ambasador”

Ali, zašto je češka vlada baš sada objavila informacije o slučaju Vrbetice, o tome žestoko spekulišu komentatori u toj zemlji. Već je jasno da će afera imati presudan efekat na češku spoljnu politiku – a time i na aktuelnu debatu u EU o sankcijama protiv Rusije.

Skoro da nijedna zemlja EU nije toliko podijeljena po pitanju odnosa prema Moskvi kao Češka. Posebno je na meti kritika češki predsjednik Miloš Zeman, kojeg komentatori nazivaju „ruskim ambasadorom u Pragu”. Zeman je na primjer Krim označio kao „rusku teritoriju” a aneksiju nazvao „završnim činom”, za šta bi Ukrajina mogla da bude obeštećena ruskim gasom i naftom.

Sabotaža posla tajnih službi?

O trenutnoj aferi predsjednik će se pak izjasniti tek naredne nedjelje, saopštio je kabinet predsjednika. Politikolog Pehe kaže da su sve glasniji „pozivi za njegovu smjenu, jer je navodno već dugo znao pozadinu eksplozija u Vrbeticama i pokušavao da sabotira posao čeških tajnih službi”:

Liberalno populistički premijer Andrej Babiš i sam je do sada pledirao za pragmatične ekonomske veze sa Rusijom – bez da se pretjerano jako politički eksponirao kao Zeman. On se za sada veoma oprezno izjasnio o aferi i za razliku od opozicije on ne govori o državnom terorizmu. Izgleda da bi Babiš samo nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore najradije okončao stvar kada je riječ o ruskom pitanju – sve drugo bi moglo samo da nanese štetu na izborima kako njemu tako i njegovoj partiji ANO.

Prva posljedica nakon protjerivanja diplomata mogla bi da bude najava češke vlade da će ruski koncern Rosatom isključiti iz planiranog proširenja nuklerane centrale Dukovani. Ekspert za pitanja bezbjednosti, Jakub Janda očekuje da češka vlada generalno „zauzme jasniji stav prema neprijateljskim aktivnostima Rusije”.

Politikolog Jiri Pehe je siguran da i češka vlada, kao i češka javnost, sada očekuju da EU i zemlje članice u najmanju ruku nastupe jedinstveno i solidarno, kao i kada se saznalo za aferu Skripalj u martu 2018. u Velikoj Britaniji.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.