Novi početak izgleda drugačije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
CDU je izgubljena i nesigurna. Drugačije se ne može objasniti nečasni postupak izbora kandidata za kancelara. Tu na dulje staze pomaže smo jedan izlaz.
Novi početak izgleda drugačije_6080e1f1e0856.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Za političare Unije CDU/CSU postoje nezaboravni događaji u životu stranke koji se uvijek rado uspoređuju s događajima u sadašnjosti. Jedan od takvih događaja je i tzv. puč u Kreuthu 1976. kada je bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) napustila zajednički zastupnički klub u Bundestagu i tako raskinula povijesnu Uniju CDU/CSU.

Ili posljednje godine vladavine Helmuta Kohla krajem devedesetih. Ili članak u Frankfurter Allgemeine Zeitungu (FAZ) 1999. u kojem je tadašnja glavna tajnica kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel označila početak kraja ere Kohla. Svi ovi događaji se među političarima Unije još uvijek prepričavaju s određenom dozom nemira.

Sada se ovim posebnim događajima u povijesti Unije pridružila i večer 19. travnja ove godine kada su čelnici stranke bezglavo i nervozno pokušali pronaći orijentir. I već je sada jasno da će ova večer u kojoj je pala odluka promijeniti stranku. Zapravo CDU slovi kao stranka kancelara, ili od početka ere Markel, kao stranka kancelarke.

Podijeljeni i nesigurni CDU

Armin Laschet je već 90 dana predsjednik CDU-a. Za ovu poziciju se borio dugo. Kao premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine (Sjeverne Rajne-Vestfalije) je bio predodređen za ovu ulogu. Jer, dugo vremena je vrijedilo pravilo: ako je CDU jak u ovoj pokrajini, onda je jak i na saveznoj razini.

No, ne samo od stranačkog kongresa na kojem je izabran, nego i već mnogo prije, je postalo jasno do koje mjere je stranka podijeljena. Na trenutke djeluje kao mnogo manjih stranaka, ovisno o tome o kojoj pokrajini se radi, o kojoj interesnoj sferi ili o kojoj generaciji. I iz tog razloga mnogi u stranci nemaju povjerenja u vlastitog predsjednika nego bacaju oko na predsjednika sestrinskog CSU-a Markusa Södera.

Prvo se tjednima činilo da Laschet, ako to želi, može postati kancelarski kandidat Unije na sljedećim parlamentarnim izborima. Tada je odjednom ta sigurnost počela kopnjeti. Na kraju je savezno vodstvo stranke, koje baš i nije poznato po svom revolucionarnom djelovanju nego stoji za stabilnosti i postojanost, ipak podržalo svog predsjednika.

Jer u protivnom, da Laschetu nije pošlo za rukom u svom naumu dobiti podršku vrha stranke, teško da bi se održao na mjestu predsjednika te iste stranke.

CDU se prema Laschetovoj prethodnici na čelu stranke, Annegret Kramp-Karrenbauer, odnosio tako loše da je ova nakon samo godinu dana bacila ručnik u ring.

Ovdje se očito radi o stranci koja sumnja u sebe i koja je u potrazi za sigurnošću. Ali stranka kojoj više ne polazi za rukom spriječiti da iz najužeg kruga vodstva informacije ne prodiru u javnost. To je i stranka čije dugogodišnja čelnica i aktualna kancelarka na sva ova događanja reagira šturom šutnjom.

Ne baš pretjerano dobri temelji za predizbornu kampanju

Poneki čelnik CDU-a kao da ne vjeruje u vlastite odluke. Tako barem djeluju izjave nekih sudionika sastanka u noći s ponedjeljka na utorak. To baš i nije neka dobra startna pozicija za predstojeće izbore. Pritom Laschet slovi unutar stranke kao istinski borac.

Kancelarska pozicija je simbol za najvažniju političku funkciju u Njemačkoj. Zato je ovaj položaj vrijedan da se za njega bori. No, a borba nikad ne bi smjela biti nečasna. A kako se Unija trenutno pokazuje u ovoj borbi, to nema veze s ugledom koji ova funkcija nosi sa sobom.

Pritom mnogo toga stoji na kocki. Neki partneri CDU-a u Europi su posljednjih desetljeća jednostavno nestali. Poput talijanske Democrazie Cristiane koja je dugi niz godina bila najvažnija politička snaga u zemlji da bi na kraju implodirala zbog nedostatka orijentacije. I zbog korupcije epskih razmjera.

Vrijeme je za obnovu

Armin Laschet bi CDU na jesen ponovno trebao, prema vlastitoj želji, CDU odvesti u kancelarski ured. On svoju stranku želi učiniti homogeničnijom i istodobno ju obnoviti. Ali, obnova je nešto drugo od trenutnih unutarstranačkih dvojbi i svađa. Kako izgleda vjera u obnovu pokazala je u ponedjeljak i stranka Zelenih sa svojom kandidatkinjom za kancelarku Annalenom Baerbock.

U prošlosti su nakon 16 godina Helmuta Kohla birači CDU poslali na obnovu u oporbu. Nakon 16 godina Angele Merkel na čelu oslabljenog CDU-a stoji jedan oslabljeni Armin Laschet. CDU je stranka kojoj je potrebno vrijeme za obnovu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.