FIS odgaja generacije koje znaju braniti ono što je njihovo

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Više od devedeset posto studenata Fakulteta za islamske studije po završetku školovanja našli su posao na tržištu rada, u sklopu Islamske zajednice.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Više od devedeset posto studenata Fakulteta za islamske studije po završetku školovanja našli su posao na tržištu rada, u sklopu Islamske zajednice. Više od 40 posto kadrovske strukture u Medžlisu u Novom Pazaru svršenici su FISa.

–To su izuzetno uspješni imami u svojim džematima, džamijama. Sve djevojke koje su završile FIS rade u obdaništima Islamske zajednice ili su u Školi Kur’ana ili odgajateljice, vaspitačice, profesorice u Medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, Tutinu, Rožajama, a uskoro i u Sjenici, kaže prof.dr. Enver Gicić dekan FISa.

Ono što je, ističe, veoma bitno je da studenti koji završavaju Fakultet za islamske studije dolaze iz zemalja Evropske unije. Mnogi od njih su i svršenici drugih fakulteta koji su željeli nastaviti usavršavanje. Neki od njih su čak i medicinski radnici, a sada studiraju na Fakultetu za islamske studije.

–Imamo iz Austrije ljude koji su radili u MUP-u kao policajci, penzionisani su, došli ovdje, primili islam, žele naučiti o našoj vjeri i studiraju na Fakultetu za islamske studije. Dobar dio njih radi u osnovnim i srednjim školama. Imamo i svršenike iz Emirata koji rade u ministarstvima inostranih poslova ali studiraju i doktorirali su na našem Fakultetu.

Cilj Fakulteta za islamske studije je da pored arapskog i engleskog u nastavne predmete bude uključen i njemački jezik, kao obavezan.

–Želimo osvijestiti naše studente da budu slobodni ljudi koji slobodno razmišljaju, koji znaju da brane ono što je njihovo.

Čitajte više