Društvo politizovano i polarizovano, dijalog neophodan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Društvo u Crnoj Gori je izuzetno politizovano i polarizovano, tako da postoji vrlo visoka mogućnost konflikta u bilo kojoj sferi, a dijalog je neohodan kako bi se smirila situacija u Pljevljima i našlo trajno rješenje kako se ispadi na nacionalnoj i vjerskoj osovi ne bi ponavljali.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Društvo u Crnoj Gori je izuzetno politizovano i polarizovano, tako da postoji vrlo visoka mogućnost konflikta u bilo kojoj sferi, a dijalog je neohodan kako bi se smirila situacija u Pljevljima i našlo trajno rješenje kako se ispadi na nacionalnoj i vjerskoj osovi ne bi ponavljali, ocijelili su iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i NVO.

Društvo u Crnoj Gori je izuzetno politizovano i polarizovano, tako da postoji vrlo visoka mogućnost konflikta u bilo kojoj sferi. Stalno moramo podsjećati da sve što se zasniva na etničkoj i vjerskoj bazi mora biti predmet posebnog intersovanja javnosti i blagovremenog reagovanja, kako bi se neke neželjene rakcije preduprijedile, istakao je ombudsman Siniša Bjeković.

Kako je istakao u razgovoru za Radio CG, a komentarišući posljednja dešavanja u Pljevljima, stalno se predstavljamo kao društvo suživota, međuvjerske i međunacionale tolerancije, ali kada se pređe sa priče na djela vidimo da to nije tako.

“Ako govorimo o stalnim promjenama i reformama, one treba da nas vuku naprijed, a ne nazad. Ako nas svakodnevno opominju za ovake stvari postavlja se pitanje gdje je krenulo društvo u cjelini, pa i šta rade institucije, pa i ova na čijem sam čelu, ako ispade na vjerskoj i nacionalnoj osnovi ne možemo da kontrolišemo”, kazao je Bjeković.

Predstavnik NVO KOD Srđan Perić, je istakao da imenovanje svih funkcionera treba da bude podložno analizi i kontroli, ali je neprihvatljivo da se imenovanje osporava zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti.

“Pored pravnog epiloga u Pljevljima, treba tražiti i trajno rješenje da se ovakve situacije ne bi ponavljale. Kao  društvo nijesmo napravili okvir za dijalog, a potreban je. Građanski koncept koji je na udaru, nije bio promovisan na pravi način. Oni koju su najodgovorniji i najuticajniji u svojim zajednicama, treba da pošalju signale povjerenja i razumijenjava i pokreću dijalog, jer sve što cijepa zajednicu nije dobro”, kazao je Perić.

Iz Građanske alijanse su istakli da nijesu dobili nijedan prigovor na rad novoimenovanog načelnika CB Pljevlja Harisa Đurđevića.

U toj NVO su osudili neprimjerene ispade i fašističke poruke iz Pljevalja. To, kako ističu, unosi nemir u društvo i pospješuje podjele, posebno u multinacionalnim sredinama kakva su Pljevlja.

“Nijesmo dobili u prethodnom periodu primjedbe da je Đurđević prekoračio svoja ovlašćenja u službi ili u postupanju prema građanima. Svakako, nadležni treba da ispitaju sve primjedbe i ukoliko se utvrdi da je kršio zakon treba da bude procesiuran i smijenjen. Ipak je, indikativno da do sada na račun rada ove osobe GA do sada nije dobila nijednu primjedbu”, naglašavaju u GA.

Poručili su da je potrebno da se što prije smiri situacija u Pljevljima i pozvali sve relevanten subjekte na dijalog.

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.