Medresa “Gazi Isa-beg” organizirala iftar za imame i vjeroučitelje novopazarskog Medžlisa IZ

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević u ime uprave Medrese istakao da je cilj iftara družiti se i pričati na temu institucije iz koje je poteklo dobro koje živimo zadnje tri decenije.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Uprava Medrese „Gazi Isa-beg“ organizirala je iftar za imame i vjeroučitelje sa teritorije Medžisa Islamske zajednice Novi Pazar i vjeroučitelje koji rade u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Novog Pazara.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević u ime uprave Medrese istakao da je cilj iftara družiti se i pričati na temu institucije iz koje je poteklo dobro koje živimo zadnje tri decenije.

– Medresa je dio našeg identiteta, dio identiteta muslimana ovog prostora, dio ove sredine, dio ovog naroda jer od kako je istina zablistala i prodrla na ovaj prostor, od tada datiraju i Medrese i Medrese su definitivno najznačajnije i najbitnije ustanove i institucije bile i ostale u muslimanskim zajednicama. Medresa u arapskom jeziku znači škola ali kod nas Bošnjaka i muslimana općenito ovdje na Balkanu, ostalih muslimanskih naroda, Medresa ima novo više značenje nego što je to obična škola. Kada je u pitanju Medresa započeli smo veoma važne i veoma bitne projekte, krenuli zajedno sa svih nivoa Islamske zajednice, sa rukovodstvom islamske zajednice u obnovu kvalitet, u dodatnu dozu kvaliteta u Medresi kada je u pitanju nastava, kada je u pitanju kvalitet izvođenja nastave, kada je u pitanju odabir učenika i učenica koji upisuju Medresu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić poručio da trebamo učiniti sve kako bismo se kao generacije ponosili kada sve ovo bude iza nas.

– Naše džematlije su naš ponos i zahvaljujući našim časnim i čestitim džematlijama ova zajednica je uspješna i ponosna. 30 godina je iza obnovljenog rada Gazi Isa-begove Medrese, nova faza ide sada, znajte to. Ovih 30 godina su bile vrlo uspješne i profesori i uprave rukovodstva, direktori koji su bili su veliki doprinos dali ali je nova faza u razvoju Isa-begove Medrese. Zanijetili smo i krenuli, udarili temelje novoj Medresi, ženska medresa mora dobiti novu zgradu ako Bog da, projekat je u završnoj fazi i značajna sredstva su obezbijeđena i za jedan i za drugi projekat, hvala Allahu dž.š. ali vas molim da učinimo sve da se kao generacije ponosimo jednog dana kada ovo bude iza nas, mi u hladovini ako Bog da, a u krajnosti u hladu na Sudnjem danu, u Allahovom hladu kada drugog hlada sem Allahova neće biti, da budemo ponosni da smo ostavili generacijama nešto što će biti svetionik islama.

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.