Söder izgledniji kandidat od Lascheta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Predsjednici CDU-a i CSU-a zapravo su se sami trebali dogovoriti ko će od njih dvojice biti kandidat za kancelara na izborima u jesen. To im nije pošlo za rukom. No, njihov podmladak sada se pozicionirao - za Södera.
Söder izgledniji kandidat od Lascheta_607e3f52df752.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Armin Laschet ili Markus Söder? Još nije donesene odluka o tome ko će ispred demohrišćanskih stranaka CDU/CSU biti poslan u utrku za kancelara –  mada je to sada pitanje sata ili dana. Šef CDU i premijer Sjeverne Rajne Vestfalije Armin Laschet i šef CSU i premijer Bavarske Markus Söder susreli su se u Berlinu ali sami nisu uspjeli postići dogovor. Razgovor, koji se odvijao u noći između nedjelje i ponedjeljka je, kako izvještava dpa, okončan nakon tri i po sata bez dogovora.

U međuvremenu se “Podmladak unije” izjasnio za  Södera, kako je saopštio predsjedavajući CDU/CSU-podmlatka Tilman Kuban. Samo se ogranak Junge Union u Sjevernoj Rajni- Vestfaliji odlučno stavio na stranu premijera ove savezne zemlje – Armina Lascheta. Zajednički podmladak demohrišćanskih partija: CDU i bavarske CSU, koji je okupljen u Podmladku, kako je istakao Kuban, „neće dopustiti da usijana debata o demohrišćanskom kandidatu za kancelara, koja se vodi u njihovim majčinskim partijama CDU i CSU, unese svađu i razdor u redove njihove organizacije”. On je dodao da su oba kandidata imala dovoljno vremena da se dogovore, ali da se to nije dogodilo. Prema tome, kako je naglasio šef Podmladka unije, „sada smo mi primorani da se pozicioniramo” po tom pitanju. „Velika većina nas je za Markusa Södera”.

Sinoć se sastao i CDU Donje Saksonije, čiji je šef Bernd Althusmann sazvao video-konferenciju  sa članovima stranačkog Predsjedništva i šefovima okružnih ogranaka CDU-a. Tamošnja slika bila je puno šarenija. Söder je doduše bio u maloj prednosti ali su se brojni učesnici konferencije izjasnili za Armina Lascheta. Tenor sa konferencije je bio da oni podržavaju oba kandidata ali i da traže brzo donošenje odluke.

Laschet sve više u defanzivi

Laschet je prethodno prešao u defanzivu, nakon što je šef CDU-a u Saksoniji Michael Kretschmer slijedio primjer pokrakjinskih šefova CDU u Saksoniji Anhalt i Saarlandu i dao prednost Markusu Söderu. U izjavi za ARD, Kretschmer to doduše nije tako jasno rekao ali je ukazao na činjenicu da Söder  „u saksonskoj CDU ima puno zagovarača, što on, Kretschmer, ne može ignorisati”.

Ukoliko se u konačnici Laschet i Söder ne uspiju dogovoriti, odluku će najvjerovatnije donijeti Klub poslanika CDU/CSU u Bundestagu. Tu Söder uživa veliku podršku, ne samo u redovima svojih CSU-poslanika već i u redovima zastupnika CDU-a.

Zagovarači Markusa Södera su tokom vikenda napravili više prijedloga, koji bi Söderu, uprkos nedvosmislene podrške koju Laschetu daju najviša tijela i vrh CDU-a, trebali utabati put ka kandidaturi za kancelara. Predložili su recimo glasanje u Klubu poslanika ili uključenje okružnih šefova CDU-a i CSU-a u donošenje odluke.

Predsjedavajući CDU u Berlinu Kai Wegner izjavio na njemačkoj televiziji u emisiji “Bericht aus Bonn” da bi „većina željela  Markusa Södera kao kandidata za kancelara”. Ujedno je u igru unio opciju kojom bi Laschet u ovom nadmetanju sačuvao obraz, rekavši: “Predsjedništva partija CDU i CSU trebala bi se izjasniti za Södera kao kandidata za kancelara, tako da bi Armin Laschet mogao ostati jaki šef CDU-a”.

Mogućnost vanredne sjednice vrha CDU-a, na kojoj bi bila podržana kandidatura Armina Lascheta, Wegner je odbacio. „To je koještarija. Ako se dvojica partijskih šefova nisu mogla dogovoriti, odluku u utorak mora donijeti Klub poslanika CDU/CSU u Bundestagu”.

Kritike od strane liberala (FDP) i socijaldemokrata (SPD)

Potpredsjednik FDP-a Wolfgang Kubicki izrazio je zaprepaštenje zbog situacije, u koju su se doveli demohrišćani. „Jedna politička partija, čiji veći dio zastupa mišljenje da sa svojim predsjedavajućim ne može pobijediti na izborima, mora tražiti novog šefa stranke”, rekao je Kubicki za list Bild.

Prvi gradonačelnik Hamburga Peter Tschentscher (SPD) oštro je kritikovao demohrišćanske partije CDU/CSU, naglasivši da one, zbog interne borbe za vlast, nisu u stanju da adekvatno djeluju borbi protiv pandemije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.