80.000 umrlih od posljedica infekcije koronavirusom

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Njemačka: 80.000 umrlih od posljedica infekcije koronavirusom_607e3f607db4e.jpeg
U Njemačkoj je od COVID-a-19 ili zdravstvenih komplikacija povezanim sa ovom bolešću umrlo oko 80.000 ljudi. Iza svakog od ovih slučajeva su pojedinačne sudbine.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Širom svijeta je do sada od COVID-a-19 ili zdravstvenih komplikacija povezanim sa ovom bolešću umrlo oko tri miliona ljudi. U Njemačkoj je riječ o oko 80.000 osoba. Iza svakog od ovih brojeva je pojedinačna sudbina. Preminuli su majke, očevi, djedovi, djevojke, braća i sestre, sinovi i kćeri. DW je od izbijanja pandemie uvijek iznova izvještavao o tim sudbinama.

Pogođeni često kažu da situacija sa pandemijom posebno otežava posljednji oproštaj od članova porodice i bližnjih. Bolnice i starački domovi dugo su ograničavali pravo na posjetu. Neki pacijenti inficirani koronavirusom umrli su usamljeni i bez prisustva rodbine. Ali to nije pogodilo samo one oboljele od COVID-a. I srodnici onih koji su umrli usljed drugih zdravstvenih poteškoća jedva da su se mogli oprostiti od svojih bližnjih. Među njima su i članovi porodice Kleibömer, kojima je to posebno teško palo. Detleva Jacobsa, čija je majka umrla od COVID-a-19 u staračkom domu, savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvao je u Berlin na komemoraciju onima koji su umrli tokom pandemije, kako bi sa prisutnima podijelio svoja iskustva.

Novinari DW-a su također razgovarali sa ljudima koji su bili uz umiruće ili njihove srodnike. Mechthild Schroeter-Rupieper, koja savjetuje porodice umrih i pomaže im da lakše podnesu gubitak svojih najdražih, preporučuje im, ukoliko nisu bili u prilici da se oproste, pisanje pisama pokojnicima, kao i svjesno uzimanje vremena za razmišljanje o voljenoj osobi. Pogrebnica Birgit Scheffler također pokušava ožalošćenim srodnicima pružiti bliskost i utjehu bez mogućnosti da im se približe.

Iako je u početku izbijanja pandemije bilo puno slučajeva infekcije koronavirusom u staračkim domovima, što je dovelo do stotina smrtnih slučajeva dnevno, Njemačka je pokušala zaštititi najstarije i najugroženije. U mnogim drugim zemljama su pak zabilježene daleko veće stope smrtnosti nego u Njemačkoj.

Njemački savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier je od početka pandemije 2020. godine u nekoliko navrata skrenuo pažnju na temu žalosti i smrti od početka pandemije 2020. godine. U njima je on predložio da se na prozore stavi svijeća u znak sjećanja na preminule.

U Njemačkoj je krajem prošle godine od COVID-a-19 ili zdravstvenih komplikacija povezanim sa infekcijom umrlo posebno puno ljudi. To se se u nekim saveznim pokrajinama jako osjetilo. Naročito je bila pogođena pokrajina Saska na istoku zemlje.

U okrugu Görlitz je sedmodnevna incidencija povremeno prelazila i preko 600. Tužne posljedice te pojave posebno su osjetili pogrebnici. Jedva da su uspijevali izaći na kraj sa novonastalom situacijom, jer su se lijesovi gomilali u pogrebnim preduzećima. DW je u januaru posjetio krematorij u ovom saskom gradiću.

Veliki broj infekcija koronavirusom i teška oboljenja uvijek se najprije odražavaju na uposlenike bolnica. DW je već mjesecima izvještavao o situaciji na odjelima intenzivne njege. Ljekarke i ljekari, njegovateljice i njegovatelji su na izmaku snaga, jer nisu samo pacijenti s koronom na odjelima intenzivne njege. Takav primjer zabilježili smo na odjelu intenzivne njege u Koblenzu, gdje su se tamošnji medicinski radnici suočavali sa kompleksnim zadacima, stresom i oproštajima od preminulih.

Ali čak i oni koji prežive COVID-19 možda još uvijek nisu izliječeni. Mnogi mlađi pacijenti također se bore s “LongCovidom” – s dugoročnim efektima poput otežanog disanja ili slabosti, čak i mjesecima nakon infekcije. DW je između ostalih upoznao Valerie Giesen, koja se još uvijek nije potpuno oporavila nakon gotovo godinu dana.

Ipak, ima i nade: u Njemačkoj se od početka godine smanjuje broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-om-19. To bi mogao biti početni uspjeh kampanje cijepljenja.

Međutim, od Uskrsa se taj broj ponovo lagano povećao. Ljekari na odjelima intenzivne njege i virolozi upozoravaju na rastući broj infekcija: Sve više ljudi ponovno obolijeva, a vremenom će nedostajati sve više kreveta na intenzivnoj njezi – što će za jedan dio oboljelih biti kobno.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.