Stavovi savremene medicine o postu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Postom, koji bi trebao prerasti u način življenja savremenog čovjeka, po mišljenju stručnjaka možemo mnogo učiniti za naše zdravlje, psiho-fizičku kondiciju i ljepotu. Opisuju ga kao „operaciju bez noža“.
iftar
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Danas sve više naučnici na post gledaju kao na prirodni fenomen bez kojeg skoro pa da nema zdravog i  ispravnog načina života. Još uvijek postoji otpor kod pojedinih naučnika iz prostog razloga sto je danas zapadna civilizacija predvodnik nauke pa i medicine a zapadnjaci su mahom ateisti i nemogu da uvide spoj izmedju vjere i vjerskih propisa sa jedne strane i moderne nauke, zasnovane na dokazima   sa druge strane. Ali tendencije su da se ta distanca polako smanjuje.

Postom, koji bi trebao prerasti u način življenja savremenog čovjeka, po mišljenju stručnjaka možemo mnogo učiniti za naše zdravlje, psiho-fizičku kondiciju i ljepotu. Opisuju ga kao „operaciju bez noža“.

U uslovima savremenog načina života, u kojem smo svakodnevno pod raznim psihičkim opterećenjima te se neredovno hranimo, a sama hrana je bogata raznim otrovima, pesticidima,  bojama, aditivima, konzervansima, emulgatorima itd,  čišćenje od otrovnih tvari nagomilanih u našem organizmu suzdržavanjem od hrane postaje zanimljivije nego ikad. Periodičnim suzdržavanjem od  hrane možemo pročistiti i regenerisati kako sistem za probavu, tako i cjelokupni organizam te ga tako osvježiti, obnoviti i pomladiti.

Uspostavljanje složenih  fizioloških procesa u tijelu za  vrijeme bolesti, poznatih kao gubitak apetita je ustvari automatsko uspostavljanje posta od strane našeg organizma. Naši stari bi kazali:“ ako jedeš kada si bolestan onda hraniš svoju bolest“.

I zaista danas je medicina na stanovištu da ako se čovjek razboli, naročito ako su u pitanju probavni organi da ograniči ili potpuno prekine unos hrane. To je prirodna metoda koja omogućuje tijelu da ponovo uspostavi ravnotežu koja je narušena  bolešću.

Takođe ta duhovna atmosfera koja je prisutna za vrijeme posta ublažava odnosno amortizuje stresne situacije, pogotovo kada je u pitanju psiho-socijalni stres.

Hronični  umor, glavobolja, nadutost, loša probava,  razdražljivost, može značiti  da vaše tijelo pati, da je puno toksina i da treba odmor. Sve češće se savjetuje najjeftinije, potpuno prirodno rješenje – post.

Alternativna medicina

Terapiju gladovanjem tridesetih godina prošlog vijeka afirmirao je dr. Otto Buchinger i pod imenom »totalna terapija« provodi se na mnogim alternativnim klinikama u svijetu iako službeno nije priznata. Zanimljivo je da se za vrijeme terapije ne preporučuje smanjivanje tjelesnih aktivnosti i apstinencija od hrane u većini slučajeva omogućava nastavak svakodnevnih aktivnosti. Uz sve to,  koristan je svjež zrak, tjelesna aktivnost, kupke, tuširanja, saune, oblozi,  glina.

Danas u svijetu (SAD-u, Rusiji, Engleskoj, Njemačkoj…) postoje klinike koje preporučuju post, zavisno od vrste i težine oboljenja. Post kao terapija traje tri do šest nedjelja.

Cilj je takve terapije detoksikacija, odnosno čišćenje organizma od štetnih uticaja svakodnevne prehrane koja sadrži previše proteina, masti, alkohola, nikotina, kofeina i rafiniranih namirnica.

Pored toga, u Americi danas postoji medicinska udruženje koja obučava ljekare koji  se žele specijalizirati na području “terapeutskog posta”.

Koji su efekti posta?

Ako posmatramo post sa medicinskog aspekta uočavamo dvije njegove dimenzije:
– tjelesnu ili somatsku i
– mentalnu ili psihičku.

Takođe efekti posta mogu se posmatrati kao preventivno ali i kao terapeutsko sredstvo.

Somatska sfera

U pozitivne učinke posta po naše tijelo u fizičkom smislu navode se:
Prirodna detoksikacija,  kojom se svi organi i sve stanice, čiste od štetnih tvari i obnavljaju.

Uspješno liječenje bolesti metabolizma, čiji je izvor u lošoj prehrani, a prije svih metaboličkog sindroma koji predstavlja povećanu koncentraciju masnoća i šećera u krvi, povišen krvni pritisak i gojaznost centralnog, tj abdominalnog  tipa. Ova četiri faktora imaju tendenciju da se pojavljuju zajedno, a na  sva četiri djeluje post. Nedvojbeno je dokazano da prehrana ima golem uticaj na krvni pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi, te razumljivo na našu kilažu.

Prevencija gojaznosti

Detoksikacija i smanjenje tjelesne težine je još jedna dobit koju ostvarujemo putem posta. Gojaznost je u sadašnjim relevantnim medicinskim knjigama osuđena kao riziko faktor (faktor koji pospješuje nastanak) mnogih opasnih i smrtonosnih oboljenja, a prije svega srca  (angina pectoris i infarkt miokarda) i krvnožilnog sistema, (ateroskleroza, povišen krvni pritisak), ali i organa za disanje, varenje, izlučivanje mokraće, endokrinih žlijezda (žlijezda sa unutrašnjm lučenjem- dijabetes melitus), osteomuskularnog sistema, i svakako nepobitan je uticaj gojaznosti na mentalno zdravlje gojaznih ljudi jer su to uglavnom osobe koje su nezadovoljne sopstvenim izgledom.

Naime, gojaznost u SAD- u  je državni problem, a uzrokovan je svakako nepravilnom ishranom. Više od 72 miliona odraslih Amerikanaca, odnosno 26,7 % je gojazno.  Pretilost je postala “glavnom prijetnjom javnom zdravlju”   u Sjedinjenim Državama,  a stanje se svake godine pogoršava,  navodi se u izvještaju  američkog Centra za kontrolu i  sprečavanje bolesti (CDC).

Unos hrane u organizam mora obezbijediti metaboličke potrebe organizma, ali ne i prekomjerne da uzrokuje gojaznost.

Gojaznost je bez sumnje uzrokovana  prekomjernim unosom energije u odnosu na njenu potrošnju. U liječenju gojaznosti dizajnirane su različite vrste dijeta, ali kod svih autora neizostavno je prisutno, u većem ili manjem stepenu ustezanje od hrane.

Sa fiziološkog aspekta post nastupa sa početkom korištenja masti kao izvora energije, a to je otprilike 8-10 sati nakon prekida unosa hrane, tj. nakon jela. Na početku gladovanja, kao i kod produžene tjelesne aktivnosti, tijelo prvo troši zalihe glikogena – osnovnog tjelesnog ugljikohidrata koji se nalazi u jetri i mišićima. U nedostatku hrane koja bi poticala stvaranje zaliha glikogena, proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo. No, organizam to čini tako da prvo razgrađuje nepotrebne masne naslage.

Svakako ćemo se složiti da odrasla osoba, koja je po islamu dužna postiti, svake godine prođe neku vrstu dijete i time prevenira  ili liječi gojaznost.

Takođe, smanjenjem količine masnog tkiva smanjujemo površinu gdje se skladište otrovne lipofilne materije kojih je u ishrani savremenog čovjeka jako puno (lijekovi, pesticidi, prerađena hrana, boje, konzervansi itd) koji su nerijetko uzrok pojavi malignih i drugih oboljenja.

I na kraju valja reći da višak masnog tkiva je apsolutno  nepotrebni nam dio tijela koji bezrazložno dodatno zamara naše srce, a  bogato je vasularizovano.

Post snižava krvni pritisak

Osnova za visok pitisak je povećan unos soli i masti, te povećana napetost krvnih žila, a post djeluje na oba ova faktora. Dijeta je pored medikamentozne terapije osnova u liječenju visokog krvnog prtiska, a kazali smo da je post svojevrsna dijeta.

Masnoće i Arteroskleroza

Post smanjuje nivo masnoća u krvi, holesterola i triglicerida koji su osnova  pojave ateroskleroze, oboljenja krvnih sudova koje je preduslov nastanka infarkta kako srčanog tako i  moždanog, odnosno začepljenje arterija zbog  nakupljanja masnih  naslaga na njihovom unutrašnjem zidu. Kinički se može manifestovati kao:
– KAB  – koronarna arterijska bolest (Angina pektoris, Srčani infarkt)
–  CVB –  cerebrovasularna bolest (TIA, Moždani udar)
–  Periferna arterijska bolest (klaudikacije, gangrena)

Vodeći uzrok smrti u svijetu i kod nas su upravo te kardiovaskularne bolesti.

Vrlo interesantno, ali i istinito: Stanovništvo se najviše boji raka, a umire  ustvari najviše od kardiovaskularnih bolesti.

Post smanjuje opasnost od epileptičnog napada

Podloga epilepsije je povećana razdražljivost nervnih stanica, a dokazano je smanjenje njihove podražljivosti tokom posta putem tranzitornog povećanja nivoa ketonskih tijela u krvi, koji    smanjuju iritabilnost neurona.

Povećava se lučenje endorfina

Nakon nekoliko dana posta povećava se nivo endorfina u krvi – hormona sreće. Prirodna su droga koja otklanja bol. Dejstvo im je  slično opijumu a stvara ih nervno tkivo – mozak. Poznato je da se povećano luče u ženskom tijelu za vrijeme i nakon poroda. To govori koliko su jaki analgetici, jer unatoč izuzetnio jakom bolu većina žena se porađa bez analgetika. Endorfini svaraju osjećaj zadovoljstva,  vlastite vrijednosti, smirenosti i  samopouzdanja.

Jačanje vlastitih odbrambenih  snaga

Imuni sistem ima zadaću da se  bori protiv raznih  materija i klica stranih  našem organizmu  koji velikim dijelom dospijevaju u naš organizam putem hrane, pa za vrijeme posta  tako reći imuni sistem nema posla sa tim materijama već preusmjerava svoje aktivnosti u druge organske sisteme i efikasnije je u otklanjanju displazija i prekanceroza, tj. promjena koje prethode karcinomu.

U toku posta povećano je lučenje kortikosteroida, hormona nadbubrežne žlijezde, a poznat je njihov značaj danas u medicini. Oni predstavljaju okosnicu terapije mnogih, posebno upalnih oboljenja. Takođe je dokazano povećano lučenje interferona,  posebne supstance koja se stvara u specijalnim ćelijama a značajan je u borbi protiv virusnih infekcija.

Poticanje organizma na  samoizlječenje

Postom se aktiviraju potencijali našeg organizma za samoizlječenje. Postoje ozbiljne indicije da se  aktivacijom matičnih ćelija našeg organizma  putem posta, naše tijelo može boriti sa ćelijama raka.

Idealna prilika za prestanak sa ovisnostima o  alkoholu, drogi i  cigaretama

U uslovima kada se čovjek odriče osnovnog nagona za samoodržanjem, hrane i pića,  biva lakše ustezanje od ovih psihoaktivnih supstanci, i stvaraju se uslovi za definitivno ustezanje upravo preko jačanja volje.

Mentalna sfera

Kako smisao posta nije samo u dobrobiti za tijelo, nego u istoj mjeri i za psihu, pozitivne posljedice vidljive su i u toj sferi. Post pospješuje razboritost uma, jer neumjerenost u ishrani vodi  lijenosti, uspavanosti i nepromišljanju;
Postom se razgrađuju negativni osjećaji koji ugrožavaju psiho-fizičko zdravlje, te stvaraju i akumuliraju novi psihički potencijali za uspješno nošenje sa svakodnevnim stresnim situacijama. Dokazano je takođe, da post dovodi do:
–     jačanja volje
–     kontrole nad strastima
–     samokritičnosti i discipline
–      intenziviranja karaktera i  jačanja  duha uopšte

Neželjeni efekti posta

Čovjek u prvim danima posta može osjećati glavobolju, slabost, nervozu i neraspoloženje, zato što se tijelo oslobađa taloga iz tkiva, čijom razgradnjom  nastaju otrovi koji odlaze u krv prije nego što se izbace iz tijela. Na tom putu otrovi prolaze kroz  mozak i nerve, što dovodi do ovih kratkotrajnih pojava.

Post sagori talog izmjene tvari, zaostatke mokraćne kiseline, nakupine masnoće, iznojavanja tijela, a razna nabreknuća, izrasline, otekline postaju “žrtve” pročišćavajuće izmjene tvari. U toku  posta sve se funkcije izlučivanja tijela automatski povećavaju. Urin postaje mutan, zaudara, koncentriran je, povećana su isparavanja kože s neugodnim mirisom. Može doći do jačeg izbacivanja sluzi iz usta, ždrijela, bronhija. Dah ima kiseo i neprijatan miris, jezik je obložen, siv ili smeđ. Postepeno dolazi do poboljšanja simptoma, umjesto malaksalosti i neraspoloženja, dolazi do duševne i tjelesne svježine, izgled se poboljšava, oči su svjetlije, boja lica postaje svjetlija.

Historija posta

Zbog same teme neophodno je prije svega nešto reći o zdravlju, jer kada se govori o medicinskim aspektima posta, podrazumjeva se prije svega njegov uticaj na ljudski organizam, odnosno  uticaj posta po ljudsko zdravlje.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. Jedna sveobuhvatna definicija, ali nalazimo za shodno i navesti  šta je zdravlje za nas muslimane.  Za nas muslimane zdravlje je jedna od najvećih Allahovih blagodati kojim  čovjek biva darovan od Uzvišenog Stvoritelja, a koja po islamskom učenju  dolazi odmah nakon blagodati imana.

Zašto? Pa jednostavno zato što onaj kome je podareno zdravlje u tijelu i duhu ima mogućnost da saznaje, radi,  i bori se za svoju vjeru, domovinu, porodicu, imetak itd. Također, zdrava osoba može obavljati svoje vjerske i ovodunjalučke dužnosti na najbolji mogući način, dok bolesnik to čini znatno teže ili nije u mogućnosti uopšte izvršavati te obaveze, pa stoga ulazi u skupinu onih za koje vrijede olakšice i opravdanje.

On neće imati nikakvih šerijatskih konsekvenci,  ali ipak mimoići će ga veliki bereket-blagoslov.

Ukazujući na vrijednost zdravlja, Allahov poslanik Muhammed a.s. u  hadisa kaže:
”Mnogi ljudi obmanjeni su u pogledu dvije blagodati: zdravlja i slobodnog vremena.”
Kao i  :
… molite Allaha da vam podari zdravlje, jer poslije čvrstog imana nema ništa bolje od zdravlja … (Ibnu Madždže, Ahmed, Ibnu Hibban)

Arapska poslovica, aludirajući na vrijednost zdravlja, kaže:
„Zdravlje je kruna na glavama zdravih ljudi,  a vide je samo oni koji su bolesni“.

Obzirom na kojem stepenu je zdravlje prema islamskom učenju, Islam propisuje  muslimanima  kako da brinu o svom zdravlju, da daje tijelu njegovo pravo time što će se hraniti samo dozvoljenom halal hranom, održavanjem potpune čistoće i higijene tijela, suzdržavanjem od hrane tokom mjeseca Ramazana te liječenjem u slučaju bolesti.

Stoga možemo slobodno zaključiti da  je čuvanje zdravlja – dužnost svakog muslimana.

A jedna od najstarijih i vrlo efikasnih metoda detoksikacije tj. čišćenja organizma, očuvanja zdravlja i liječenja jeste post.

Danas muslimani kada se spomene post, vezuju se, što je i sasvim normalno za islamski post. No međutim nije  post tek  sa Islamom  kao posljednjom  Allahovom objavom,  počeo da se prakticira, već je u ovoj ili onoj formi bio poznat kod drugih naroda,  kako sljedbenika nebeskih knjiga tako i kod drugih naroda. Naravno da je islam, kao i svaku drugu korisnu stvar,   i post  usavršio i unaprijedio. Stoga smatramo da je korisno nešto reći i o historiji posta.

Post je vjerovatno prakticiran od samog nastanka ljudskog roda. Vijekovima su ljudi postili zbog vjerskih, ali i zdravstvenih razloga. Suzdržavali su se od hrane da bi kroz meditaciju “pročistili” svoju dušu, pronašli sebe i približili se Bogu, ali i da bi “očistili” svoje tijelo od štetnih sastojaka i očuvali svoje zdravlje. Zapisi u faraonskim hramovima  na papirusu nedvojbeno govore da su stari Egipćani upražnjavali post. Hipokrat je još u 5. vijeku prije nove ere pisao uputstvo za obavljanje posta i ukazao na njegovu medicinsku važnost.

Post, kao odgojni metod razvijanja strpljenja,  samosavlađivanja, i izdržljivosti bio je poznat i starogrčkim pedagozima, na čijim kružocima su se odgojile plejade velikih filozofa.  Smatrali su da post pridonosi većim misaonim sposobnostima, smirenosti uma, da daje osjećaj blagostanja koji se teško postiže bilo kakvom drugom tradicionalnom medicinskom metodom.

Mnogi veliki  mudraci su postili od – Lao Cea do Pitagore, Hipokrata, Avicene itd, a njegove pozitivne učinke poznavale su skoro sve prijašnje civilizacije: Asirci, Babilonci, Kinezi (Taoisti), Grci, Palestinci,  Rimljani, Indijci, Egipćani i drugi.

Post je  propisan i  drugim narodima

Post je kroz historiju ljudskog roda prisutan kao dio Objava Uzvišenog Stvoritelja koje su dostavljane preko Božijih poslanika od Adema a.s. do posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda s.a.v.s. Susrećemo  kod drugih nebeskih religija kao dio prakse tih vjerskih učenja – katolika, ortodoksa, i jevreja.

Post drugih živih bića

Štaviše, čovjek nije jedino biće koje posti. Biolozi su ustanovili da mnoga živa bića prolaze kroz period svojevrsnog posta. Poznato je da mnoge životinje imaju zimski san u kojem se, periodično, potpuno ustežu od hrane i smanjuju tjelesnu aktivnost na minimum. Post je kod insekata zastupljen dok su u fazi larvi. Iz te faze one izlaze mnogo vitalnije i aktivnije. Većina insekata ubrzanije raste nakon tog perioda.

Poznate ličnosti o postu

„Želite biti zdravi, zatvorite usta“. Ovako bi se ukratko mogla definisati promišljanja mnogih umnih ljudi kroz historiju,odnosno  maksime i krilatice  kod raznih kultura i civilizacija. Mi ćemo navesti neke.

Prenosi se da je mudri Lukman, između ostalih, svom sinu uputio i ovu mudrost: „Sine, kada je želudac pun, misli su uspavane, mudrost ugašena, a udovi sputani od (činjenja) ibadeta.“

Hipokrat ( 460 – 377 god. p.n.e.), veliki ljekar antike, po mnogima najčuveniji doktor svih vremena,  govorio je:

„Što bolesnika više hranite, to mu nanosite više štete“.
„Čovjek liječnika nosi u sebi, treba mu samo pomoći pri djelovanju“.

Ibn Sinna-Avicena (980 – 1037god.) preporučuje, kao najjeftinije liječenje, liječenje postom 3 – 5 sedmica, uz kretanje, gimnastiku, kupke i masažu.

Kalifornijski liječnik dr. Gabriel Cousens, jedan od naših savremenika i najpoznatijih ljekara alternativne medicine kaže: u gladnijem tijelu – zdraviji duh!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.