Elektrodistribucija se iseljava iz prostora Hadži Hasan džamije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Na temeljima džamije sagrađen je objekat Elektrodistribucije. Harem ove džamije kao i groblje je uništeno.
Elektrodistribucija se iseljava iz prostora Hadži Hasan džamije_607cdeb3e4cb6.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin potvrdio je PV Informeru da će u najskorijem roku preseliti službu naplate električne energije na novu lokaciju, a da će najvjerovatnije te prostorije biti i dalje u dijelu naselja Jalija, jer su Pljevljaci naučili da u tom dijelu grada izmiruju svoje obaveze za utrošenu električnu energiju.

Tako bi se stekao jedan od uslova da se prostor na kojem se nekada nalazila Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore.

U zvaničnom pisanom obraćanju redakciji portala „PV Informer“ Rovčanin je naveo:
“Elektroprivreda Crne Gore izražava spremnost da u najkraćem roku pokrene proceduru nabavke drugog objekta na adekvatnoj lokaciji s tim da bi objekat koji koristi ispraznila od lica i stvari i premjestila ih na drugu lokaciju. Ovo nije posljedica poslednjih medijskih navoda, već sam u prvoj nedelji nakon što sam stupio na ovu funkciju, razgovarao sa izvršnim rukovodiocem funkcionalne cjeline „Snabdijevanje“ i to u skladu sa projektom dislokacije svih spornih objekata na prostoru Crne Gore”, naveo je on.

Ovaj objekat u Pljevljima se nalazi u vlasništvu „Cedis-a“, dodaje, a koristi ga Elektroprivreda Crne Gore i nakon što nađu novu lokaciju, očekuje, a u neposrednom razgovoru mu je potvrđena i spremnost „Cedis-a“ da uđe u pregovore zajedno sa Opštinom Pljevlja, Islamskom zajednicom, a imajući u vidu mišljenje Ministarstva prosvjete, nauke i kulture o istorijskom značaju ovog objekta, pokrenutoj elektronskoj peticiji i očekivanjima pljevaljske javnosti, da se konačno i ovo pitanje riješi na dobrobit svih strana.

Poručio je da će se cjelokupan postupak sprovesti u skladu za zakonima i propisima Crne Gore.

Redakciju portala je kontaktirao i Ferid Osmanagić, imam Husein pašine džamije iz Pljevalja, koji je u njegovo ime i ime Odbora Islamske zajednice u Pljevljima izrazio zahvalnost Rovčaninu na svemu što čini da se prostor Hadži Hasan džamije vrati Islamskoj zajednici Crne Gore.

Istovremeno navodi da se nada da će biti prilike da mu se i lično zahvali.

Takođe je iskazao i veliku zahvalnost redakciji portala „PV Informer“ koja je od samog početka sa više tekstova animirala javnost o potrebi vraćanja prostora Hadzi Hasan dzamije, Islamskoj zajednici Crne Gore.

Denijal Geljić predsjednik NVO „Husein Paša-Pljevlja“ je dostavio informaciju Redakciji portala da je za samo četiri dana već prikupljeno skoro 900 potpisa peticije od potrebnih 3.000 potpisa.

On apeluje na sve građane Crne Gore, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, da potpišu peticiju i da se ono što prema ovozemaljskim i božijim pravilima, a što je oteto, vrati onima kojima to pripada. Vlasnik portala „PV Informer“, glavni urednik i svi u redakciji portala su već potpisali peticiju i taj lijepi gest neće biti zaboravljen od ove nevladine organizacije.

Najbolji primjer bahatog i necivilizacijskog ponašanja u Pljevljima prije mnogo decenija, tadašnjih vlastodržaca prema vjerskim svetinjama, pa i njihovog odnosa prema svetinjama muslimanskog stanovništva je Hadži Hasan džamija na Jaliji koja je eksproprisana prema podacima OIZ Pljevlja 6. februara 1965. godine, piše PV Informer.

Od džamije je ostala minara, zidana lijepo tesanim kamenom, visoka 30 metara. Na temeljima džamije sagrađen je objekat Elektrodistribucije. Harem ove džamije kao i groblje je uništeno. Vakuf ove džamije je imao berbernicu, dva dućana, pekaru, baštu, džamiju od tvrdog materijala i groblje uglednih građana islamske vjere. Od svega toga ostalo je samo minare da prkosi jednoj suludoj politici u kojoj nisu pošteđena ni groblja vjerskih zajednica i zatiranje vjerskih objekata.

Prije nekoliko dana redakciji je stigao odgovor iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore na postavljeno pitanje u vezi peticije pljevaljske nevladine organizacije i to 14. aprila 2021. godine i u kome je saopšteno putem elektronske pošte, da je peticija prihvaćena. Da bi peticija mogla biti uspješno realizovana sa zahtjevom da Vlada preduzme određene aktivnosti, odnosno konkretne radnje iz oblasti njene nadležnosti potrebno je da se prikupi 3.000 potpisa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.