Dečak koji je zaustavio more

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Povremeno se u kakvom razgovoru neko seti legende o malom holandskom dečaku koji je zaustavio Severno more u želji da potkrepi tezu kako i najslabiji mogu da odole pritisku velikih sila.
Foto: Wikipedia/Johan Jorna (1962)
Foto: Wikipedia/Johan Jorna (1962)
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Povremeno se u kakvom razgovoru neko seti legende o malom holandskom dečaku koji je zaustavio Severno more u želji da potkrepi tezu kako i najslabiji mogu da odole pritisku velikih sila. Prema toj legendi, dečak Hans Brinker iz holandskog grada Harlema, prolazio je pored nasipa i primetio otvor kroz koji je isticala voda. Da bi sprečio poplavu, ovaj mali dečak je stavio prst u otvor i tako zaustavio Severno more dok mu nije stigla pomoć. Da li je to moguće? Kako je jedan nejaki dečak mogao da obuzda pritisak divljeg Severnog mora?

Mada nema dokaza da se ova priča ikad stvarno desila, grešite ako ste očekivali da će ovaj tekst raskrinkati tu legendu kao nemoguću i besmislenu, pošto je u njoj sve ostalo sumnjivo, a dečakov podvig jedini moguć i smislen. Ono što je učinio ne zavisi uopšte od dečakove snage. Hidrostatički pritisak ne zavisi od veličine i snage mora, već samo od dubine vode. Ako je otvor bio dvadesetak centimetara ispod površine mora, sasvim je svejedno da li se sa druge strane nalazilo par litara vode ili ceo okean – pritisak je potpuno isti. Zato dečak nije osećao ništa veći pritisak od onog koji bi doživeo da se igrao u plićaku.

Inače, najverovatnije da ova priča uopšte nije holandska legenda. Nju je smislila američka književnica za decu Elizabet Mejps Dodž (1831–1905) i u jednom poglavlju knjige o doživljajima dečaka Hansa Brinkera opisala šta se tamo nekom dečaku desilo sa nasipom i prstom. Verovatno zbog naslova Dodžine knjige malog holandskog dečaka najčešće zovu Hans Brinker, ali ga ponekad zovu i Petar iz Harlema.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.