Islamski centar Gazilar olakšava život vjernicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Islamski centar Gazilar  i u vanjskom i unutrašnjem dijelu pokriven je video bimovima kako bi se mogla pratiti predavanja, kao i video nadzorom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Islamski centar Gazilar, bez sumnje je najljepši, ne samo u okruženju već uopšte na Balkanu. Plato je površine četiri stotine kvadrata, a sam ulaz od ulice je povučen gotovo dva metra da bi se, kako kaže imam hafiz Haris ef. Hadžić, saobraćaj mogao odvijati neometano a uz to obezbijediti i parking mjesto više. Objekt se sastoji iz dva dijela na površini od preko 50 ari. Džamijski prostor na površini od hiljadu kvadrata. Minaret dužine 37 metara. U kompleksu četiri ulaza, 20 parking mjesta, dvije gasulhane, gdje se mogu obaviti tri gasula, četiri hatarhane, restoran, učionice, stan za imama, kancelarija za administrativne poslove i poslovni prostor koji može biti i u trgovinske namjene. U suterenu je sala za sportsko-edukativne aktivnosti. O svemu se vodilo računa pa je omogućeno i prilagođeno kretanje i osobama s invaliditetom.

–Islamska zajednica sa svojim arhitektama Hankijom Ganić i Farisom Ćosovićem vodila je računa i o estetskoj dimenziji. Mnogi kada dođu ovdje govore da imaju osjećaj kao da se nalaze negdje u arapskom svijetu, Dubaiju, Turskoj. Ovdje sve životne segmente možemo odraditi od šerijatskih vjenčanja a mnogi ih već ugovaraju u prelijepom ambijentu ove Allahove, dž.š. kuće, kaže hafiz Haris ef Hadžić imam
Želja Islamske zajednice od samog početka bila je da se olakša život vjernicima.

–Mi u Islamskoj zajednici smo svjesni da je ovo građevina nešto što je urađeno prema najsavremenijim standardima, fasada s posebnom ventilacijom i svi detalji a glavni ukras ove džamije kao i svih ostalih džamija džemat.

Inače, sam naziv ima svoju simboliku.

–Znamo da Gazilar znači Pobjednici. Islamska zajednica s našim vakifima, jakim, svjesnim ljudima odradila je ovakvo zdanje i poklonila vjernicima na korištenje. Želim da se zahvalim našim vakifima, glavnom vakifu a niko od njih nije želio da se spominju njihova imena, da ih  Allah, dž.š. nagradi,  ukabuli svima koji su pomogli da ovo zdanje izgleda ovako lijepo.

Islamski centar Gazilar  i u vanjskom i unutrašnjem dijelu pokriven je video bimovima kako bi se mogla pratiti predavanja, kao i video nadzorom. Od sutra počinje s radom i Škola Kur’ana, mekteb, a očekuje se da, između ostalog, svoja vrata otvori i vrtić Reuda.

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.