Orijentirati se prema ekološki čistim i obnovljivim izvorima energije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Narodna poslanica SPP-a u Skupštini R. Srbije dr. Misala Pramenković osvrnula se na zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije kao i o energetskoj efikasnosti.
Dr. Pramenković: Orijentirati se prema ekološki čistim i obnovljivim izvorima energije_6078e7a1515fb.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Narodna poslanica SPP-a u Skupštini R. Srbije dr. Misala Pramenković osvrnula se na zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije kao i o energetskoj efikasnosti.

„Ukoliko bih htjeda da jednom rečenicom građanima pojasnim a da to bude najprostije o značaju ovih zakona, rekla bih da se njima stiče pravni osnov da  na neki način uzmemo od prirode resurse koje nam daje. Sa druge strane da sačuvamo prirodu od svih oštećenja i zagađenja a koja se nažalost konstantno dešavaju od strane čovjeka. Očuvanje životne sredine zapravo predstavlja i očuvanje zdravlja ljudi jer je jedno sa drugim jako i usko povezano i nemoguće je govoriti o jednom a ne dotaći drugo. Dakle, pitanje ovog seta zakona zapravoi predstavlja nastavak energetske tranzicije. U tom smislu je potrebna podrška ne samo Narodnih poslanika već i cijelog državnog aparata kroz sve institucije. Jako je značajno raditi na razvijanju svijesti kod građana o ovoj jako važnoj temi. Kroz medijsku promociju smatram da je jako značajno da se prosto svijest građana podigne o važnosti ovih tema i da svatimo da je svako od nas bitanu cijelom sistemu. Svakako da ono što se tiče institucija, konkretno državnih, kao i organa to se treba kroz implementaciju zakona i sprovjesti. Jako je važan pravni okvir“.

Nadovezala se na razvoj države posebno na krajeve koji su zapušteni i devastirani a to se odnosi na Sandžak.

„Novi Pazar je u prošloj godini konstatno bio na vrhu, ne samo u Srbiji već i u Evropi, po stopi zagađenosti vazduha što je jako loše. Prošle godine, u martu mjesecu, potpisan je ugovor oizgradnji toplane na biomasu. Nadamo kao što je planirani rok za završetak radova jeste na jesen 2022 godine i nadamo se da će se ti rokovi ispoštovati. U isto priči se spominju i Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Jako će to biti značajno za sve gradove Sandžaka. Sa druge strane, pomenuću i pitanje prirodnog potencijala Pešterske visoravni u pogledu mogućnosti upravo korištenja izvora obnovljive energije kroz blagodati koje se nude kroz vodu, sunce, vjetar. Ne znam da li svi u Sali znaju ali upravo na Pešteri 2011 godine je izgrađena prva vetrenjača i to je velika perspektiva što se tiče područja Sandžaka posebno područja Pešterske visoravni i po broju sunčanih sati i po brzini vjetra. U budućnosti bi i sama inicijativa trebala biti sa naše strane da se ovakvi resursi iskoriste. Raduje nas izgradnja solarnog parkau Sjenici. Na isti način samo apel da se nastavi sa inicijativama i daljim aktivnostima u tom pogledu“.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.