Ko su visoko senzitivne osobe?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Kada su ovako etiketirane, često dolazi do toga da razvijaju uverenje da nešto nije u redu sa njima.
Ko su visoko senzitivne osobe?_6077a270e4850.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Visoka senzitivnost je pojam koji se odnosi na one osobe čiji je nervni sistem pojačano osetljiv na emocionalne, socijalne i fizičke draži, a kognitivno procesuiranje istih vrlo duboko. To su one osobe koje će okruženje neretko okarakterisati kao previše osetljive, preemotivne, kao osobe koje preterano razmišljaju, previše intenzivno doživljavaju probleme i emocije drugih ljudi, i slično. Kada su ovako etiketirane, često dolazi do toga da razvijaju uverenje da nešto nije u redu sa njima.

Međutim, bitno je istaći da se visoka senzitivnost sama po sebi ne posmatra kao poremećaj već kao trajna struktura ličnosti koja postoji u proseku kod svake pete osobe. Ukoliko to postane nešto što osobu značajno ometa u funkcionisanju, kroz psihoterapiju se radi na usvajanju veština nošenja sa stresom, prenaglašenim emocijama, prekidanja lanca preteranog razmišljanja i slično. Ujedno je veoma važno da i visoko senzitivna osoba samu sebe nauči da prihvata kao takvu, kao i da njeno najbliže okruženje razume ovu pojavu. U tom slučaju, opisivali bi je kao nekog ko je izuzetno empatičan, pažljiv, analitičan, dobar slušalac, vrlo verovatno kreativan, svestran, strastven, zaljubljen u umetnost, kao nekog sa kim se mogu voditi ,,filozofski’’ razgovori.

Kako ćemo prepoznati visoko senzitivne osobe?

Burno reaguju na uznemiravajući sadržaj koji plasiraju mediji. Uglavnom će izbegavati da gledaju ili čitaju o brutalnosti i okrutnosti prema ljudima i životinjama, i jako će se potresti ako na isti nalete. Kada naiđu scene nasilja u filmovima i serijama verovatno će prekriti oči rukama. Takođe će biti veoma potrešeni kada čuju nečiju tešku životnu priču.

Njihov senzorni sistem se lako nadraži. Čula visoko senzitivnih osoba su osetljivija nego kod drugih ljudi. Visoko senzitivne osobe uglavnom će biti povišeno osetljive na jaku svetlost ili, pak, na slabu kada moraju da naprežu oči. Neprijatni mirisi im mogu izazivati mučninu, makar to bio parfem koji su osetili u prolazu, a koji ne odgovara njihovom nosu. Glasni i neartikulisani zvuci će ih, takođe, iritirati: preglasno pojačan TV, muzika koja im ne prija, zvuk bušilice, otkucavanja zidnog časovnika, i slično. Ne podnose da ih nešto steže, žulja, bocka pa će biti ljubitelji udobne odeće i obuće. Imaju nizak prag bola.

Osećaju se emocionalno preplavljeno kada imaju kratke rokove za obavljanje većeg broja zadataka. U takvim situacijama njihova anksioznost može dostići nivoe paničnog napada, na primer kada dobiju informaciju da je ispit par dana ranije nego što se očekivalo ili kada imaju veći broj obaveza u jednom danu pa im sve deluje haotično i nedostižno za obaviti. To je u skladu sa osetljivošću njihovog nervnog sistema jer će on uvek biti pojačano nadražen pod uticajem većeg broja spoljašnjih stimulusa. Takođe je karakteristično da su veoma uznemireni kada procene da ima malo vremena da urade test, kolokvijum, pismeni ispit.

Visoko senzitivne osobe vole da provode vreme same. One znaju da cene vreme koje imaju samo za sebe i da uživaju u istom. Imaju puno interesovanja, te će retko osećati dosadu.

Ovo vreme im je neophodno i kako bi se njihova čula umirila i kako bi ,,napunili baterije’’ za izlaganje novim situacijama.

Emocionalna reaktivnost i empatija. Visoko senzitivne osobe sopstvene emocije će uglavnom doživljavati i ispoljavati veoma burno u svojoj zoni komfora (kada su same ili u društvu bliskih osoba), dok će van nje biti suzdrzane, čak delovati i hladno, pasivno. Osetljive su na nepravdu, a kada misle da su je one nekome nanele intenzivno osećaju krivicu, stid. Vrlo su saosećajne, umeju da se stavljaju u ,,tuđe cipele’’. Empatija i jeste ono što čoveka čini čovekom. Međutim, kod visoko senzitivnih osoba ona može postati problem onda kada tuđe brige i emocije nju samu dovode do emocionalne iscrpljenosti i ličnog nezadovoljstva.

Dobro čitaju druge ljude. U kontekstu socijalnih relacija, visoko senzitivne osobe će obraćati pažnju na detalje, kao što su facijalna ekspresija drugih ljudi, njihov govor tela, ton, te će verovatno lako uočavati i nečije loše namere, što im pomaže da lakše prepoznaju različite strukture ličnosti i eventualno izbegavaju one koje im ne prijaju. To može biti neshvaćeno od strane okruženja jer na osnovu toga bivaju vrlo isključive, mali broj ljudi će im odgovarati, i mogu biti okarakterisane kao osobe kojima svi smetaju. Međutim, u prijateljstvu i partnerstvu su veoma odane. Kada pronađu osobe sa kojima mogu istinski da se povežu, bivaju veoma predane tom odnosu. Na visoko senzitivnu osobu uvek možete da računate ako ste joj prirasli za srce.

Procesuiraju informacije na dubljem mentalnom nivou. Ovo je osobina visoko senzitivnih osoba zbog koje su one nepovršne, analitične, detaljne. Postavljaće Vam potpitanja da bi Vas razumele i posavetovale na najbolji mogući način. Sa njom možete da vodite duboke, smislene razgovore. Suprotno od toga im i ne prija, lakše im je da ćute nego da pričaju ,,prazne priče’’. Imaju i veoma živu maštu, a kao mali verovatno su imali zamišljenog prijatelja. Međutim, sklonost ka dubokom procesuiranju može postati problematična ako razviju preterano razmišljanje koje ih vodi u nezdrave emocije kao što su povišena anksioznost, samokriticizam, krivica, demotivisanost.

Visoko senzitivne osobe vole estetiku. Mogu biti veoma dirnute lepotom, umetnošću, prirodom. Muzika, umetnička dela, prijatni ukusi i mirisi preplaviće ih pozitivnim emocijama. Umeju za zaplaču od sreće i uzbuđenja, ali i od tuge kada ih dirne film, knjiga, pesma. Vole da uživaju u hrani i piću. Često su ljubitelji životinja.

Osetljive su na unutrašlje telesne procese. Visoko senzitivne osobe mogu da budu, na primer, veoma osetljive na glad. Kao i sve druge promene u telu, tako i pad nivoa šećera u krvi mogu doživeti kao veoma neprijatnu senzaciju koja može aktivirati i bes. Isti je slučaj i sa neispavanošću. Visoko senzitivne žene mogu veoma intenzivno osećati hormonske promene. Takođe, za visoko senzitivne osobe unos kofeina i alkohola može biti neprijatno iskustvo. S obzirom na to da je njihov nervni sistem prirodno pojačano nadražen, unos ovih supstanci (stimulansa) može ih veoma uznemiriti.

Za kraj, bitno je da napomenemo da kod jedne iste osobe ne moramo prepoznati sve navedene osobine da bismo je smatrali visoko senzitivnom. Naprotiv, kod nekih će dominantna biti empatija, kod drugih pojačana osetljivost čula na spoljašnje draži, kod trećih osetljivost na umetnost/ muziku/ književnost.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.