Čovjek je glavni resurs

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Post čuva zdravlje, oštri um a nadasve pospješuje našu duhovnost – et takva!
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Čovjek je trodimenzionalno biće stvoreno od duše, tijela i razuma. Da bi ličnost bila potpuna neophodno je unapređivati sva tri pomenuta elementa. Post i ostali propisani ibadeti u mjesecu Ramazanu napajaju i jačaju sva tri polja naših potreba. Post čuva zdravlje, oštri um a nadasve pospješuje našu duhovnost – et takva! Sandžak i vjernici u njemu dočekuju ovaj mjesec Ramazan sa velikim ushićenjem nakon veoma turbulentne godine u kojoj smo imali velike gubitke među rodbinom, prijateljima i komšijama. Želja, nada i dova nam je da uz naše uredno i propisano ponašanje Milostivi Stvoritelj uzdigne belaj korona virusa koji se nadvio nad cijelim čovječanstvom. Iskušenja koja smo prošli su nas naučila da je naš glavni resurs čovjek koji se napaja sa dva izvora svjetla, objave i razuma. Moralno i stručno izgrađene jedinke stvaraju institucije i ustanove koje su važan i neophodan štit zaštite onog najvrjednijeg u nama a to su istina, vjera i ljudskost. U tom smislu obaveza je svih svjesnih pojedinaca da ulože i usmjere energiju ka postizanju jedinstva na ovim principima kroz djelovanje svih naših vjerskih, nacionalnih, kulturnih, naučnih i političkih organizacija. U tom duhu i svjetlu svim muslimanima u Sandžaku i šire neka je mubarek Ramazan šerif.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.