Ujediniti snage i postići cilj – Ostati na svojoj zemlji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Granice između Srbije i Crne Gore ne smiju se dovesti u pitanje niti postojati dilema oko toga. Ono što je bolno je da su prošle posred jednog naroda.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Granice između Srbije i Crne Gore ne smiju se dovesti u pitanje niti postojati dilema oko toga. Ono što je bolno je da su prošle posred jednog naroda.

-Razdvojile su suštinu i bratstvo više naroda. U južnom Sandžaku pored Bošnjaka žive Albanci, Crnogorci, Romi i drugi. Jednostavno, to su narodi koji su ostali podvojeni iza administrativne granice a u suštini njihova tradicija, kultura, vjera, kultura, običaji, bili su i ostali jedno, kaže, između ostalog u intervjuu za Sandžak TV hafiz Abdurahman ef. Kujević sandžački muftija.

Administrativne granice, naglašava, dozvoljavaju i nameću jednu novu dozu rizika i opasnosti, pogotovo nelegalnih vidova trgovine.

-I onda ljepota i toplina, glavne vrijednosti koje ljude čine ljudima, počinju bivati ugrožene, a to ne valja.  Protiv toga se moramo boriti jer moramo suštinu sačuvati. Dvije osnovne ljudske potrebe nisu ostvarene u dovoljnoj mjeri, ekonomski ambijent realan i normalan, ugodan za stanovnike ovih mjesta a s druge strane sigurnost.

Područje s povoljnom klimom, mogućnosti da se živi od svog rada sistematski je uništavano a stanovništvo juga Sandžaka dovedeno u stanje da poklekne i napusti svoje kuće.

-Želim poručiti našim ljudima koji žive ovdje ili negdje drugo a potječu odavde da nama nije nigdje ljepše osim na ovim prostorima gdje su naši korijeni i da svi zajedno moramo sa svim pojedinačnim potencijalima, kapacitetima i sposobnostima napraviti čvrstu mrežu, ujediniti naše snage i postići ono što je naša vjerska, ljudska, moralna obaveza- Ostati ovdje.

I u, kako kaže, turbulentim vremenima kada je bilo mnogo prostora za odlazak, Muftijstvo sandžačko je kroz tribine, obraćanja, ljudima govorilo da ostanu na svojim ognjištima. S ponosom ističe, u velikoj mjeri mnogi su i poslušali.

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.