Pokažimo odgovornost da bismo uživali u blagodatima Ramazana

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U Ramazan se ušlo s mnogo izazova, posebno kad je riječ o zdravlju i epidemiološkim uslovima. Mešihat je izdao i uputstvo za imame, kao i vjernike.
Dr. Rešad ef. Plojović: Pokažimo odgovornost da bismo uživali u blagodatima Ramazana_6076ed95a6ede.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Islamska zajednica je u periodu od prošlog do ovog Ramazana radila svoj primaran posao koji je i njen emanet pa prisustvo na tereni nije manjkalo ni u vanrednim okolnostima. Od predsjednika Mešihata do vjersko-prosvjetne službe svi su bili sa svojim džematlijama okrenuti im u potpunosti. U Ramazan se ušlo s mnogo izazova, posebno kad je riječ o zdravlju i epidemiološkim uslovima. Mešihat je izdao i uputstvo za imame, kao i vjernike.

–U tom uputstvu smo pobrojali kako se organizirati u mjesecu Ramazanu, skraćivanje vremene, poštovanje epidemioloških mjera, vođenje računa da naši imami ne pretjeruju u dužini predavanja bilo da se radi o teraviji, džuma namazu ili bilo kojem namazu želeći da na taj način damo doprinos. Skraćujući vrijeme i poštujući epidemiološke mjere opet u granicama nekim našim ljudskim jer mi smo kao zajednica lišeni mogućnosti da na bilo koji drugi način osim putem savjeta djelujemo na ljude, kaže u intervjuu za Sandžak televiziju dr. Rešad ef. Plojović rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Mešihata IZ u Srbiji.

Još na početku epidemije obilježen je klanjački prostor, maske se dijele neprestano, ali je sad i na džematlijama koliko će pokazati odgovornosti.

–Mi imamo granicu do koje možemo i preko koje ne. Neka rade nadležni organi, ko već treba da sankcioniše. Nakon toga će i stanje u džamiji biti adekvatno onome na ulici, restoranima ili bilo gdje na javnom prostoru.

Šteta bi, ističe, bilo da zbog ne poštivanja mjera vjernici ne iskoriste sve prilike koje su dobili Islamski centar na Gazilaru, Islamski centar u Ribariću, obnovljenu Arap džamiju kako bi uživali u blagodatima Ramazana.

–Tražeći da naši vjernici budu svjesni svih blagodati Allaha, dž.š. i da ta svijest o blagodatima probudi kod njih veću odgovornost o poštovanju svih mjera da bi naše džamije ostale otvorene. Džamije kao što su u prošlom Ramazanu bile zatvorene mogu se i u ovom svakog dana zatvoriti. Dovoljno bi bilo da broj zaraženih u Novom Pazaru eksplodira, da dođe do povećanog broja smrtnih slučajeva i tu je stvar potpuno jasna.

Također, preporučeno je da starije osobe ostanu kod svojih kuća gdje će obavljati namaze, kao i da se, između ostalog, mala djeca ne dovode u džamije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.