Politički obračuni ne doprinose borbi protiv pandemije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Političari u Sarajevu pozivaju na smirivanje tenzija i zajedničku borbu protiv pandemije. Međusobne optužbe oko respiratora i nadležnosti u bolnicama škode pacijentima i unose nemir među građane.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Tokom posljednjeg vala pandemije korona virusa, policija je pretresla više ustanova u Sarajevu istražujući navode o korištenjukineskih respiratora koje je Federacija Bosne i Hercegovine nabavila u aprilu 2020. godine posredstvom firme “Srebrena malina”. Od trenutka kada su dopremljeni u Sarajevo, ne prestaju rasprave o tome da li su ovi respiratori (ne)ispravni, šta je njihova osnovna namjena i u kakvim se okolnostima (ne)smiju upotrebljavati. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) na najmanje tri lokacije vrši pretrese u vezi sa korištenjem spornih respiratora, nakon što je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo (KS) formiralo predmet o ovom slučaju. Zvaničnih saopćenja o rezultatima istrage još nema.

Sa povećanjem stope zaraženih i smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa Covidom, u KS se intenzivirao i obračun dvije dominante političke opcije – Stranke demokratske akcije (SDA) i “Trojke” koju čine Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, i Narod i pravda (NiP). Do eskalacije dolazi nakon anonimnog pisma, navodno grupe anesteziloga sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u kojem se upozorava na teško stanje u KCUS-u i upotrebu spornih “malina” respiratora koji “ugrožavaju živote” Covid-pacijenata. Uslijedile su međusobne optužbe, policijski pretresi i neuspješan sastanak čelnika Vlade Kantona Sarajevo (KS) sa zvaničnicima KCUS-a.

Mjere Kriznog štaba KS

Osnivač i vlasnik portala POLITICKI.BA Sead Numanović za Deutsche Welle kaže da se i teška situacija u zdravstvu zloupotrebljava kako bi se diskreditirali politički protivnici. “U političkim obračunima udarilo se i na živote pacijenata i dostojanstvo ljekara koji ih nadljudskim naporima liječe. Svjedočili smo jednoj histeriji u kojoj su i ljekari proglašavani ubicama, a u tome su, nažalost, učestvovali i pojedini mediji. Umjesto da se nesmetano posvete svom poslu, mnogi zdravstveni radnici prinuđeni su pisati demantije, štititi se od nearugmentiranih napada i raznih konstrukcija”, kaže Numanović.

Sa smanjenjem stope zaraženih i smrtnih slučajeva u KS posljednjih nekoliko dana splasnule su i političke razmirice oko respiratora i nadležnosti u zdravstvenim ustanovama. Do pada broja zaraženih došlo je nakon mjera Kriznog štaba KS koji je uveo djelimični “lockdown” u glavnom gradu BiH, ali i napora zdravstvenih radnika u bolničkim ustanovama u KS. Predsjednik Štaba i ministar zdravstva u Vladi KS Haris Vranić (SDP BiH) napominje da je više otpusta iz bolnica, a manje prijema novih pacijenata, “što potvrđuje da su mjere pravovremeno i efikasno poduzete”.

Pozivi na popuštanje političkih tenzija

Kada je riječ o političkim razmiricama, Vranić vjeruje da treba “spustiti loptu” kako bi se svi kapaciteti što efikasnije uključili u borbu protiv pandemije. “Nisam želio ovakvo stanje kada sam preuzeo funkciju ministra zdravstva, ali se druga strana, koja je već pet godina odmetnuta od zdravstvenog sistema, ponaša kao samostalni subjekt. To su rezultati političkog uticaja na zdravstvo, kada politički dođete na fukciju rukovodioca najveće zdravstvene ustanove BiH i Kantona Sarajevo, a da nikome ne morate polagati račune za svoj rad. Međutim, sada nije vrijeme da se o tome raspravlja, a kada se situacija oko pandemije smiri, Vlada KS će uvesti red u cijeli zdravstveni sistem, uključujući KCUS”, kaže Vranić za Deutsche Welle.

I “druga strana” – SDA (Stranka demokratske akcije) smatra da sada treba “ujediniti snage”, a policiji ostaviti da istražuje porijeklo pisma i navode o respiratorima i umiranju pacijenata. SDA poziva na smirivanje političkih tenzija, prestanak javnih prepirki i politizacije borbe protiv pandemije. Ova stranka daje punu podršku zdravstvenim radnicima KCUS-a i Opće bolnice “koji uz nadljudske napore i podršku građana uspijevaju držati pod kontrolom pandemiju i savladati bujanje zaraze”.

Sebija Izatbegović: “Respiratori nisu lijek već podrška”

Nakon sastanka sa ministrom Vranićem i drugim zvaničnicima KS, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović demantirala je navode da pacijenti KCUS-a “umiru na kineskim respiratorima”. “Nijedan respirator nije ubio nijednog čovjeka”, pojasnila je Izetbegović. Ona je pozvala ministra Vranića i premijera Edina Fortu da posjete KCUS. Doktorica Katica Mulalić pojašnjava kako je, zapravo, najveća smrtnost, od 65 posto, na njemačkim respiratorima. Šefica Kinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a kaže da su zbog efikasnosti Dräger respiratori “najviše u upotrebi” i da se koriste kod najtežih bolesnika, prenosi N1 televizija. “Sve pacijente koji su životno ugroženi, stavljamo na naše Drägere”, kaže doktorica Mulalić, napominjući da su u upotrebi i drugi respiratori.

Ministar Vranić kaže da borbi protiv pandemije ne doprinose ni pojedini medijski izvještaji koji “senzacionalističkim” pristupom pišu o prepunim sarajevskim grobljima i sahranama. “Ne vidim neke velike razlike između dešavanja u Italiji, Španiji, Madridu, Lisabonu, Beču, Berlinu ili Minhenu gdje su stotine ljudi umirale dnevno pa niko nije senzacionalistički o tome izvještavao, mada razumijem ogorčenje i građana i kritičara posebno kada je u pitanju odnos vlasti u BiH prema, primjera radi, nabavci vakcina”, kaže Vranić.

Protesti bili i prošli, problemi ostali

U jeku najtežeg vala pandemije korona virusa, stotine građana Sarajeva protestiralo je zbog “nesposobnosti” Vijeća ministara BiH i nižih nivoa vlasti da nabave vakcine. Ispostavilo se da je oslananje na COVAX mehanizam promašaj i da je trebalo ići u direktnu nabavku vakcina. Iako je broj zaraženih i smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa Covidom posljednjih dana u opadanju u KS, na nivou BiH taj je broj još prilično visok. Infektolozi smatraju da je za veliku smrtnost u BiH odgovorno više faktora, među kojima su neujednačeni zdravstveni sistemi, loše opće zdravstveno stanje stanovništa, ali i neodgovornost vlasti zbog koje u ovoj zemlji još uvijek nije počela masovna imunizacija.

“Svako zlo za neko dobro”, piše o protestima Ozren Kebo za portal Analiziraj.ba. “U moru globalnih prosvjeda protiv maski, lockdowna, zatvaranja kafića i restriktivnih mjera općenito, Sarajevo je krenulo na drugu stranu i organiziralo uvjerljiv protest zbog – nedostatka vakcina. Pošto smo posljednjih godina navikli da ono što poduzimamo baš i ne korespondira s najboljim političkim praksama, lijepo je, za promjenu, vidjeti da smo, makar samo na jedan dan, bili s druge strane planetarne gluposti”, piše Kebo. On napominje i da su respiratori zasjenili sve druge afere u BiH, od mostarskog Aluminija do ukrajinske ikone, te da su i ovi protesti prošli, a problemi – ostali.

Čitajte više