Koliko Sputnjik V može da pomogne Evropskoj uniji?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Evropska agencija za lijekove u Rusiji proverava kliničke studije za Sputnjik V. Cjepivo bi uskoro moglo biti odobreno u EU, uprkos političkim zadrškama. Pitanje je samo da li Rusija može da isporuči značajan broj doza.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Stručnjaci Evropske agencije za lekove (EMA) ovih dana bi trebalo da u Rusiji vrše inspekciju vakcine Sputnjik V. Agencija sa sedištem u Amsterdamu je saopštila da se radi o „normalnom koraku u vezi sa procjenom zahteva za odobrenjem u EU“.

Emer Kuk, direktorka agencije EMA, najavila je inspekciju još u martu. Trebalo bi da se obiđu klinike u kojima je Sputnjik V klinički ispitan.

„Kliničke studije koje podržavaju odobrenje za tržište EU moraju biti u skladu sa međunarodnim etičkim i naučnim standardom kvaliteta za studije na ljudima. Usklađenost sa standardom osigurava zaštitu prava, sigurnost i dobrobit učesnika studije i da su podaci kliničkih ispitivanja vjerodostojni“, navodi EMA.

EMA će rezultate inspekcije objaviti tek poslije obrade zahtjeva za odobrenje Sputnjika V u EU. EMA nije htjela da za DW navede kada će tačno evropski naučnici otputovati u Rusiju, a ruska strana je bila navela 10. april kao datum.

Mađarska i Slovačka već su na svoju ruku odobrile upotrebu ruskog cjepiva.

Možete li se vjerovati ruskim podacima?

U EU postoji nepovjerenje prema ruskoj vakcini. Petorica poslanika EU poslali su 17. marta Agenciji za lijekove pismo u kojem su naglasili da je Rusija više puta dokazala da je „više nego spremna da politizuje i falsifikuje medicinske i naučne podatke vrlo profesionalno i u velikoj mjeri, ako to služi političkim ciljevima“.

Kao primjer naveli su doping skandale ruskih olimpijskih sportista i trovanje opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

„Vjerujem da vakcina djeluje, da ima dobar zaštitni efekat i prihvatljive neželjene efekte. Ali to još uvijek nije jasno, jer nije detaljno provjereno korak po korak“, kaže Peter Lize, njemački demohrišćanin i portparol za zdravstvenu politiku poslaničke grupe Narodne partije u Evropskom parlamentu.

Lize za DW navodi da je problematično što je Rusija prošlog avgusta požurila da bude prva. Moskva je tada objavila da ima prvu odobrenu vakcinu na svijetu, iako je cjepivo bilo ispitano tek na stotinu ljudi.

„Mislim da je Sputnjik V bezbjedan kao i svaka druga vakcina“, kaže za DW profesor Lorens Jang, britanski virusolog i stručnjak za molekularnu onkologiju. Na osnovu objavljenih podataka, kaže on, reakcija na rusko cjepivo slične su kao na druge vakcine, uključujući „blage bolove u ruci, često pomalo glavobolja, možda neka groznica ili jeza. Ali to su prolazni, vrlo blagi neželjeni efekti.“

Jang kaže da je Sputnjik V „vrlo pametna vakcina“, koja koristi adenovirus sličnom tehnologijom kao AstraZeneka. Zato, dodaje, valja motriti da li i rusko cjepivo eventualno u malom broju slučajeva može da izazove tromboze. „Kao što znamo iz iskustva sa AstraZenekom, ponekad ove neželjene efekte vidite tek kada započnete imunizaciju miliona ljudi.“

Da li je Evropskoj uniji potreban Sputnjik V?

Bez obzira na politička nagađanja, Evropska agencija za lijekove rusku vakcinu tretira kao i zapadne koje su već odobrene. Iz Amsterdama je saopšteno da su slične inspekcije kao Sputnjik V vršene i još se vrše kod proizvođača četiri vakcine koje su do sada odobrene u EU: Bajontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson.

Budući da stopa vakcinacije u EU zaostaje za nekim zemljama svijeta, njemački ministar zdravlja Jens Špan nedavno je najavio razgovore sa Moskvom o kupovini Sputnjika V, ali tek nakon odobrenja od strane EMA.

Još uvijek je nejasno koliko bi doza Rusija zaista mogla da isporuči. U toj zemlji je stopa vakcinacije znatno ispod proseka EU i Rusija za sada nema proizvodne kapacitete za velike isporuke.

Alternativa bi mogla biti proizvodnja Sputnjika V unutar EU. Nemačka podružnica ruskog proizvođača farmaceutskih proizvoda R-Pharm, sa sjedištem u Ilertisenu u Bavarskoj, već je podnijela zahtjev Agenciji EU za testiranje Sputnjika V.

Bavarska vlada privremeno se dogovorila sa kompanijom o kupovini 2,5 miliona doza Sputnjika V, ali samo ako vakcina bude odobrena. Prve isporuke očekuju se najranije u julu.

Peter Lize smatra da su proizvodni kapaciteti presudni. „Ako se radi o milion doza u julu, onda nam to definitivno nije potrebno. Ali, ako se radi o 20-30 miliona, to bi trebalo da bude uključeno u strategiju“, rekao je Lize. „Nema razloga da se ne uvozi sigurna, efikasna vakcina.“

Čitajte više