Kao ogromna baterija

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Njemačka i Norveška ubuduće će razmijenjivati struju kroz kabal koji ide kroz Sjeverno more. Ideja je jednostavna – norveška energija vode nadoknadiće manjak njemačke energije Sunca i vjetra, i obrnuto.
Kao ogromna baterija_607504c85aa51.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Moćni kabal dug je 623 kilometra, od kojih čak 516 kilometara idu po dnu Sjevernog mora. Proteže se između trafostanice u Vilsteru na sjeveru Njemačke i Tonštata u Norveškoj. Poslije mjeseci testiranja, veza zvana NordLink nedavno je počela sa komercijalnim radom.

Kako piše Špigel, „ovo je kao da su njemački solarni i vjetroparkovi priključeni na veoma veliku i veoma udaljenu bateriju“. Njemačka pogotovo može da profitira od struje koju generišu velika norveška akumulaciona jezera.

Dalekovod između dvije zemlje važi za uzor u smjeni energetskih era, kada se sa fosilnih izvora prelazi na obnovljive izvore energije. Naime, nije uopšte rijetko da u Njemačkoj manjka vjetra tamo gdje su vjetroparkovi ili sunčevih zraka tamo gde su solarna postrojenja. To stanje, bez vjetra i dovoljno sunčeve energije, u žargonu se naziva „tamna tišina“.

Ubuduće će struja sa sjevera pomoći da se prevaziđu periodi te tamne tišine. Ali, važiće i obratno – kada u Njemačkoj ima viška struje, onda se ona može usmjeriti ka Norveškoj kako bi se dopunila akumulaciona jezera.

NordLink je građen od 2015. godine i koštao je oko dvije milijarde evra. Njime će moći da se transportuje 1.400 megavata struje – to odgovara kapacitetu trenutno najveće njemačke nuklearke Isar 2. Toliko energije je dovoljno da se 3,6 miliona domaćinstava cijele godine snabdijeva strujom.

Norveška već ima slične projekte sa Danskom i Holandijom. U planu je i povezivanje sa Velikom Britanijom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.