Kao ogromna baterija

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Njemačka i Norveška ubuduće će razmijenjivati struju kroz kabal koji ide kroz Sjeverno more. Ideja je jednostavna – norveška energija vode nadoknadiće manjak njemačke energije Sunca i vjetra, i obrnuto.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Moćni kabal dug je 623 kilometra, od kojih čak 516 kilometara idu po dnu Sjevernog mora. Proteže se između trafostanice u Vilsteru na sjeveru Njemačke i Tonštata u Norveškoj. Poslije mjeseci testiranja, veza zvana NordLink nedavno je počela sa komercijalnim radom.

Kako piše Špigel, „ovo je kao da su njemački solarni i vjetroparkovi priključeni na veoma veliku i veoma udaljenu bateriju“. Njemačka pogotovo može da profitira od struje koju generišu velika norveška akumulaciona jezera.

Dalekovod između dvije zemlje važi za uzor u smjeni energetskih era, kada se sa fosilnih izvora prelazi na obnovljive izvore energije. Naime, nije uopšte rijetko da u Njemačkoj manjka vjetra tamo gdje su vjetroparkovi ili sunčevih zraka tamo gde su solarna postrojenja. To stanje, bez vjetra i dovoljno sunčeve energije, u žargonu se naziva „tamna tišina“.

Ubuduće će struja sa sjevera pomoći da se prevaziđu periodi te tamne tišine. Ali, važiće i obratno – kada u Njemačkoj ima viška struje, onda se ona može usmjeriti ka Norveškoj kako bi se dopunila akumulaciona jezera.

NordLink je građen od 2015. godine i koštao je oko dvije milijarde evra. Njime će moći da se transportuje 1.400 megavata struje – to odgovara kapacitetu trenutno najveće njemačke nuklearke Isar 2. Toliko energije je dovoljno da se 3,6 miliona domaćinstava cijele godine snabdijeva strujom.

Norveška već ima slične projekte sa Danskom i Holandijom. U planu je i povezivanje sa Velikom Britanijom.

Čitajte više