Policija smatra da je ubistvo novinara bilo naručeno

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Policijski izveštač Jorgos Karaivaz ubijen je u petak sa deset metaka u grudi i glavu, ispred svoje kuće. Grčka javnost je šokirana, političari i udruženja novinara u Atini reaguju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

„Sve se dogodilo vrlo brzo, za 15 sekundi”, rekao je očevidac ubistva grčkog novinara Jorgosa Karaivaza u petak, 9. aprila 2021.

Radnik u gradskom zelenilu koji se u petak popodne nalazio u blizini mjesta zločina, opisao je hladnokrvno ubistvo u južnom predgrađu grčke prijestonice Atine na TV kanalu ANT1.

Očevidac kaže da je sa dvojicom kolega radio u parku ispred kuće u kojoj je novinar živio. Čuli su prasak, okrenuli se – i vidjeli kako ubica ispaljuje kobni pucanj na Karaivaza i nestaje. Potom su vidjeli dvojicu masikranih muškaraca koji su se udaljili na malom motoru.

Prema navodima policije, na Jorgosa Karaivaza je pucano iz “čistog” pištolja, dakle nepoznatog policiji, kalibra 9 milimetara. Deset metaka pogodilo ga je u grudi i glavu, a na mjestu događaja pronađeno je 13 čahura.

Grčke bezbhednosne vlasti pretpostavljaju da su naručeno ubistvo izvršile profesionalne ubice, izjavio je jedan portparol policije. Za počiniocima i njihovim naručiocima traga se u „u svim pravcima”.

Micotakis zahtijeva brzo rasvjetljavanje

Takva ubistva su u Grčkoj vrlo rijetka. Javnost i medijski radnici su šokirani. „Dobrodošli u Meksiko” bio je danas naslov dnevnika „Demokratija”. „Postali smo Kolumbija na Balkanu”, bila je naslovna strana „Kontra novosti”.

Premijer Kiriakos Micotakis pozvao je ministra za zaštitu građana Mihalisa Hrisohoidisa u svoj kabinet. „Hladnokrvno ubistvo novinara Jorgosa Karaivaza šokiralo je cijelo društvo”, tvitovao je Micotakis i pozvao da se slučaj što prije rasvijetli.

Ubistva novinara su vrlo rijetka

„Ubistvo Jorgosa Karaivaza je grozan zločin”, rekao je odgovorni ministar Hrisohoidis posle sastanka sa premijerom i obećao da će krivci „uskoro biti uhvaćeni, kao što je to običaj u grčkoj policiji”. „Grčka država posvećuje posebnu pažnju slobodnoj štampi”, dodao je ministar.

Hrisohoidis je istovremeno naglasio da Grčka ima jednu od najnižih stopa ubistava u Evropi i da je Atina siguran grad. Naravno da ima i zločina i ubistava i u ovoj članici EU – ali ubistvo novinara je rijetkost.

Jedina slična žrtva ubistva posljednjih decenija, od kraja dikatuture u Grčkoj, je reporter Sokratis Giolias – on je ubijen vatrenim oružjem ispred svoje kuće 2010. Njegove ubice nikada nisu pronađene.

Karaivaz se nije osjećao ugroženim

52-godišnji Jorgos Karaivaz bio je iskusni policijski izveštač. Decenijama je radio za nekoliko poznatih novina i radija, a nekoliko godina vodio je i blog vijesti bloko.gr. Bio je jedan od rijetkih istraživačkih novinara u svojoj profesiji, važio je za ljubaznog, samopouzdanog kolegu i mirnu osobu.

Karaivaz se nije osjećao ugroženim. Prema navodima vlasti, nikada se nije prijavio za dozvolu za oružje, pa čak ni za policijsku zaštitu.

Međutim, Karaivaz je u posljednje vrijeme mnogo izvještavao o mračnim poslovima korumpiranih zvaničnika sa podzemljem – zbog toga je pritisak javnosti na vlasti da brzo riješe slučaj ubistva prilično veliki.

„Vara se onaj ko misli da će na ovaj način ušutkati novinare”, naglasila je Marija Antoniadu, predsednica Atinskog udruženja novinara, u često citiranoj izjavi za štampu. Antoniadu je bila na mjestu događaja ubrzo nakon ubistva. Samo u njihovom udruženju je organizovano još 6.099 novinara “koji će nastaviti da istražuju. Niko neće zaustaviti novinarski rad u Grčkoj” rekla je Marija Antoniadu.

Čitajte više