Navaljnijeve muke i problem zdravstvene zaštite u ruskim zatvorima

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Aktivisti, advokati i bivši zatvorenici godinama su skretali pažnju na loš kvalitet medicinske njege u ruskim zatvorima i pritvorskim centrima tvrdeći da je, u mnogim slučajevima, medicinski tretman uskraćen da bi se izvršio pritisak na osumnjičene, da se izvuku lažna priznanja ili optužbe, ili jednostavno kao vid kažnjavanja.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

“Imam problema s disanjem. Ne mogu da udahnem i imam problema da razumijem stvari”, rekao je biznismen Boris Špigel koji je osumnjičen za podmićivanje bivšeg guvernera ruskog regiona Penza, na sudskom ročištu 6. aprila. “U velikim sam bolovima…. Stomak me boli i ne mogu da dođem do daha.”

“Nije mi ostalo još puno, nekoliko dana”, predvidio je 68-godišnji Špigel. “Nisam spavao šest dana jer ne mogu da nađem udoban položaj. Boli me svuda i desna noga mi je utrnula. Svaki dan je mučenje za mene. Ne mogu to više da podnesem.”

Takve tvrdnje nisu ništa novo za netransparentni ruski zatvorski sistem, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Aktivisti, advokati i bivši zatvorenici godinama su skretali pažnju na loš kvalitet medicinske njege u ruskim zatvorima i pritvorskim centrima tvrdeći da je, u mnogim slučajevima, medicinski tretman uskraćen da bi se izvršio pritisak na osumnjičene, da se izvuku lažna priznanja ili optužbe, ili jednostavno kao vid kažnjavanja.

“Što se tiče sveukupne medicinske njege, često će zatvor imati samo pomoćnog bolničara i neće imati valjan raspored o posjeti specijaliste”, rekla je Asmik Novikova, direktorka istraživanja u nevladinoj organizaciji za pravnu pomoć Javna presuda. “Ovo je, naravno, veoma ozbiljan problem.”

‘Namjerna kampanja’

Sada se pažnja širom Rusije i svijeta okrenula nevoljama opozicionog političkog lidera Alekseja Navaljnog, koji služi dvije i po godine u zatvoru u gradu Pokrov u regionu Vladimira, na osnovu presude koja je, kako kaže, politički motivisana. Navaljni i njegovi advokati tvrdili su da je izložen “namjernoj kampanji” za podrivanje njegovog zdravlja.

Rekao je da ima oštećenja kičme i da gubi osjećaj u rukama i nogama. Njegovi advokati su naveli da se Navaljni nije u potpunosti oporavio od trovanja nervnim agensom koji ga je umalo ubio u avgustu – za što krivi operativce Federalne službe sigurnosti (FSB) koji rade po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je od zatvaranja izgubio 13 kilograma i nastavlja štrajk glađu s ciljem da primora zatvorske zvaničnike da mu omoguće da ga liječi njegov lični doktor.

Pored toga, Navaljni je rekao da je najmanje trojici zatvorenika na njegovom odjeljenju dijagnostikovana tuberkuloza i da je on sam premješten u zatvorski bolesnički odjel 5. aprila sa simptomima respiratornih bolesti.

Zatvorski zvaničnici su saopštili da prate zdravlje Navaljnog, ocjenjujući da je ono “zadovoljavajuće”.

Novikova je rekla da ne postoji pravi način da se sazna kakva je stvarna situacija u zatvoru u kojem se nalazi Navaljni jer su “sve informacije o tome šta se dešava u zatvorima monopolizovane” od strane Federalne zatvorske službe (FSIN).

“Moramo da se zadovoljimo onim što oni ukazuju s vremena na vrijeme u javnim evidencijama”, rekla je ona. “Ali po onome što vidim, jasno je da u osnovi tu nema medicinske pomoći.”

Uprkos visokom profilu Navaljnog, njegova priča je previše poznata zagovornicima prava zatvorenika, rekao je Oleg Dubrovkin, koji je proveo 24 godine u ruskim zatvorima i sada radi u Fondaciji za odbranu prava zatvorenika.

On kaže da je pomaganje zatvorenicima koji se žale na zdravstvena i zdravstvena pitanja jedna od njegovih glavnih dužnosti.

‘Mehanizam za vršenje pritiska na zatvorenike’

Zatvorski sistem, rekao je on, ima stroga pravila za pružanje medicinske njege, ali se ona primjenjuju haotično.

“Da li se primjenjuju ili ne u instituciji u kojoj se nalazi Navaljni, ne znam”, rekao je on za RFE/RL. “Za mene su svi zatvorenici isti, bilo da se radi o Navaljnom ili samo nekom prosječnom Petrovu. Nije važno.”

Sergej Šunin je advokat nevladine organizacije Odbora protiv mučenja koji je ranije bio u komisiji za javni nadzor (ONK) koja je teoretski u stanju da vrši inspekciju i nadgledanje zatvora, slaže se da je netransparentnost zatvorskog sistema veliki problem koji bi mogao da prikrije mnoge druge.

“Iz mog iskustva, vidio sam mnoge pritužbe zatvorenika koji kažu da su ljudi koji pate od tuberkuloze smješteni na bolesnička odjeljenja”, rekao je Šunin. “Oni često vjeruju da se to radi da bi se izvršio pritisak na njih i da je odbijanje da se pruži medicinska njega često mehanizam za vršenje pritiska na zatvorenike.”

“Nemoguće mi je da procijenim situaciju s Aleksejom Navaljnim”, dodao je on.

“Kao advokat i kao bivši član ONK-a, moram se osvrnuti na činjenice. Prva stvar koju bih uradio je da pregledam njegov medicinski karton i razgovaram s doktorima. Koliko sam ja razumio, članovi Vladimir regiona ONK to nisu uradili i to je samo po sebi prilično čudno.”

Šunin dodaje da je konstantan problem za Rusiju nedostatak kvalifikovanog medicinskog osoblja u zatvorskom sistemu, za koji tvrdi da je uzrokovan prije svega malim platama koje im se isplaćuju.

“Doktor u zatvoru, kao što mi je rečeno, zarađuje oko 10.000 rubalja (110 eura) mjesečno, uključujući bonuse”, rekao je on. “S takvom platom, ovaj problem neće nestati i, nažalost, niko ništa ne radi po tom pitanju.”

Šunin je rekao da je najčešća pritužba s kojima se bavio tokom službe ONK-a, od 2016. do 2019. godine, bila o nedostatku medicinske njege.

Jevgenij Jenkijev bio je član komisije ONK-a u Moskvi i rekao je za RFE/RL da je odbijanje zatvora da dozvoli Navaljnom da se konsultuje s privatnim ljekarom bilo nezakonito.

“Prema zakonu, svaki civilni doktor može da dođe u zatvor na zahtjev zatvorenika”, rekao je Jenkijev.

“Međutim, samo zatvorski ljekar može da naredi prebacivanje zatvorenika u civilnu bolnicu, s obzirom na to da to da zahtjeva posebnu pratnju i dodatni rad. No, kada je doktor spreman da dođe u zatvor o svom trošku i nema dodatnih troškova, onda se to mora i realizovati ako zatvorenik to želi.”

“U slučaju Alekseja Navaljnog, odbijanje da mu se dozvoli pregled kod ljekara je nezakonito”, dodao je on. “Možemo zauvijek da pričamo o motivima odbijanja zatvorske administracije. Veoma je teško znati šta se dešava u njihovim glavama.”

Kada su pritužbe o zdravstvenom stanju Navaljnog postajale sve ozbiljnije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je odbacio 26. marta, dodajući: “Ne znamo za bilo kakve sistemske probleme u Federalnoj službi za zatvore.”

Istog dana, Navaljni je objavio na Instagramu da je svojevremeno dobio zatvorske savjete od bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, koji je odslužio deceniju u ruskim zatvorima i pritvorima, od hapšenja 2003. do puštanja na slobodu pod pomilovanjem u decembru 2013.

“Rekao mi je da je glavna stvar da se ne razbolim”, napisao je Navaljni. “Niko te neće liječiti. Ako se ozbiljno razboliš, umrijet ćeš.”

Čitajte više