Uspjeh Portugala “oštro” protiv korone

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ne bez zavisti i Njemačka prati uspjeh Portugala u obuzdavanju pandemije strogim propisima. I to je nekima ovdje argument za "oštre" mjere, ali Portugal je po mnogo čemu specifičan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Uspjeh Portugala je neosporan: nakon što se prošlog prosinca/decembra broj novozaraženih smanjivao, treći val u siječnju/januaru je tu zemlju teško pogodio. Pred Božić je indeks novozaraženih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika bio 246, koncem siječnja se popeo na 885. Ne samo to: i po smrtnosti se Portugal uspeo na žalosno prvo mjesto u svijetu i umiralo je i po 30 osoba na milijun stanovnika. Stanje je bilo toliko loše da je i Njemačka poslala 26 pripadnika Bundeswehra u pomoć ovoj zemlji.

Sredinom siječnja/januara je vlada Antonia Coste žestoko “stala na kočnicu” i praktično obustavila život u zemlji. Brojke su svjedočile kako je to ispravna mjera: četiri tjedna kasnije je indeks zaraženih pao na ispod 100, sad je već samo 30 novooboljelih. Još od sredine ožujka/marta se počelo ukidati neke od zabrana, a vlada najavljuje kako će se 3. svibnja/maja u Portugalu vratiti koliko-toliko normalni javni život.

Nikamo van

Mjere su bile izuzetno stroge: od 15. siječnja nitko nije smio napustiti svoje prebivalište bez dobrog razloga. Iznimka je bila opskrba nužnim potrepštinama, put na posao ili u školu, a smjelo se kratko izaći na svjež zrak u blizini kuće i recimo prošetati psa. Svi susreti s osobama iz drugih kućanstava su bili zabranjeni. U međuvremenu je uvedeno još nekih iznimaka, ali preporuka je i dalje da se ne izlazi iz kuće bez ljute potrebe.

Posvuda s maskom

Pravilo je jasno: čim neka osoba napusti svoj stan, mora nositi masku. Dakle ne samo u trgovinama, nego posvuda. Taj propis je još uvijek na snazi.

Nema kulture niti sporta

Sve kulturne, sportske i zabavne manifestacije su obustavljene, institucije su zatvorene još od siječnja/januara. Tek od ovog ponedjeljka kad je i indeks novozaraženih pao na razumnu mjeru su dozvoljene i druge aktivnosti “niskog rizika”, poput tenisa, veslanja ili surfanja. Opet su otvoreni i muzeji, parkovi i kulturne znamenitosti, ali se posjetitelji moraju držati propisa o razmaku.

Trgovine zatvorene

Sve trgovine, osim onih s nužnim artiklima kao što su živežne namirnice ili higijenskim potrepštinama su morale zatvoriti vrata. Isto pravilo važi i za sve ugostitelje i druge uslužne djelatnosti. Restorani su mogli raditi, ali objede su smjeli nuditi samo za van.

Od sredine ožujka je dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima, od početka travnja smiju otvoriti i trgovine s vlastitim ulazom i kiosci. Sredinom travnja/aprila bi konačno mogle vrata otvoriti i kavane i restorani.

Svi u homeoffice

Ukazom vlade su svi poslodavci morali sve svoje zaposlene poslati da rade od kuće. Iznimka su bila samo zanimanja u ključnim sektorima zdravstva i infrastrukture. To pravilo i dalje vrijedi.

Škole i sveučilišta

Tek nešto malo kasnije od prvih mjera zabrane,  koncem siječnja/januara su ipak zatvorene i sve škole, sveučilišta i dječji vrtići. Iznimka su jedino bile specijalne škole za mališane sa invaliditetom, gdje je nastava povezana i s terapijom.

Nastava je opet počela sredinom ožujka/marta: najprije za školarce prvog i drugog razreda, od ovog tjedna u školu mogu i učenici trećeg i četvrtog.

Zatvorene državne granice

Granični prijelazi prema Španjolskoj su bili zatvoreni, obustavljen je i zračni promet. Dozvoljen je bio ulazak u zemlju samo iz prijeko potrebnih razloga, ali i tada samo uz predočenje negativnog testa. No po ulasku u zemlju, ovisno o zemlji iz koje se stiglo je ipak mogla biti obavezna dvotjedna samoizolacija.

Ograničenje ulaska u zemlju načelno vrijedi i dalje, makar su nešto ublaženi propisi za dolaske iz zemalja Schengena.

Drastične kazne

Policija oštro nadzire pridržavanje mjera, mediji tvrde da pritom koriste i helikoptere i dronove. Manje kršenje propisa kao što je nenošenje maske na ulici se kažnjava globom od najmanje 100 eura. Tko se pak namjerno odupire mjerama ili ne slijedi naputke službenika, mora računati s još strožim mjerama uključujući i zatvorsku kaznu.

Može li tako i u Njemačkoj?

Ma koliko takvi strogi propisi, već i zbog postignutih rezultata protiv pandemije, zvuče privlačno i mnogima u Njemačkoj, razlike između Njemačke i Portugala su ogromne. Portugal je na samom rubu kontinenta. Na kopnu jedino graniči sa Španjolskom. Njemačka je u srcu Europe i kroz nju prolaze rijeke roba i putnika s istoka na zapad, s juga na sjever i obrnuto. Njemačka je povrh toga i federalna država sa 16 saveznih pokrajina, a treba podsjetiti i kako je Portugal sve do 1974. bio vojna diktatura.

I mnogo blaža ograničenja su njemački sudovi ukinuli u žurnim postupcima, proglašavajući ih “nerazmjernima” jer ograničenje sloboda građana smije i može biti samo krajnje sredstvo. Sudovi uviđaju kako državni organi i u ovoj pandemiji ne čine dovoljno: na primjer, uglavnom se uopće ne kontroliraju osobe koje ulaze u Njemačku cestovnim graničnim prijelazima, još uvijek zapinje i s jednostavnim mjerama kao što je testiranje nastavnika i učenika u školama ili zaposlenih na radnom mjestu. Teško je reći da bi i takve “oštre” mjere u Njemačkoj dale slične rezultate kao u Portugalu – da ne govorimo kako je nakon godine dana pandemije i poslušnost njemačkih državljana već odavno daleko od onoga što se smatra “tipično njemačkim”.

Čitajte više