Nema mjesta za anticiganizam

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Na Međunarodni dan Roma, povjerenik za nacionalne manjine savezne vlade Njemačke Bernd Fabritius poziva na ravnopravnu inkluziju Sintija i Roma i borbu protiv anticiganizma.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Međunarodni dan Roma je dan koji se svake godine 8. aprila obilježava počev od 1990. godine kao dan u kome se provode akcije i ukazuje na položaj Roma. Datum podsjeća na prvi Svjetski kongres Roma održan prije 50 godina (8. aprila 1971.) u Londonu.

U mnogim evropskim zemljama Sinti i Romi se još uvijek suočavaju s predrasudama, netolerancijom i diskriminacijom. Društvo, koje cijeni različitost i omogućuje svima jednake šanse, ne može tolerirati diskriminaciju i isključivanje i protiv toga će se boriti konsekventno. U tom kontekstu, zajednička i pojačana borba protiv anticiganizma igra važnu ulogu. Aktivno participiranje i inkluzija mogući su samo ako je u našem društvu zagarantiran odnos bez vrijednosnih predrasuda i ako u njemu nema mjesta za anticigantizam.

Poštovanje u međusobnom ophođenju

Kao povjereniku savezne vlade Njemačke za nacionalne manjine, posebno mi je važno da manjine dožive priznanje svoje kulture i istorije i da imaju svoje mjesto u središtu našeg društva. Društvena kohezija zahtijeva otvorenost i poštovanje u međusobnom ophođenju. To je osnova za miran suživot u našem društvu.

Zaštita manjina je doprinos društvenoj raznolikosti koji se ne smije miješati s asimilacijom. Ko to sebi postavi za cilj, mora stvoriti i okvirne uslove kako bi se mogao očuvati identitet; To je lajtmotiv njemačke politike prema manjinama i trebao bi imati konsenzus širom Evropske unije.

Iskoristio bih priliku da vas podsjetim na novi strateški okvir EU-a, koji se zalaže za ravnopravnu inkluziju Sintija i Roma u Njemačkoj i Evropi. Evropska komisija slijedila je zahtjev Evropskog parlamenta za jačim strateškim okvirom EU-a za period nakon 2020. godine, pri čemu je nastavila proširivati dosadašnju strategiju. Sada je naša odgovornost primijeniti ovaj okvir EU-a na nivou država članica.

Socijalna inkluzija Sintija i Roma

U novoj strategiji EU-a za Rome također prepoznajem potvrdu dosadašnjeg pristupa široj politici socijalne inkluzije Roma na nacionalnom nivou. Pri tome važnu ulogu igra uključivanje civilnog društva. To se posebno odnosi na mlade predstavnike manjina, za čije interese se tokom svog mandata jako zalažem.

Mi svi snosimo odgovornost za budućnost sigurne i mirne Evrope; Evrope, u kojoj su svi oblici rasizma uključujući anticiganizam, potisnuti i u kojoj za sve postoje jednake mogućnosti inkluzije.

U tom smislu, ključna je provedba strategije EU-a za Rome u državama članicama u narednih 10 godina. Utvrđen je put za ravnopravnu inkluziju Sintija i Roma u društvo, kao i za borbu protiv antciganizma. Sada je na redu zajednički napredak i hrabro provođenje navedenih ciljeva.

Čitajte više