Obavezna vakcinacija “neophodna”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Evropski sud za ljudska prava, kome su se obratili roditelji djece iz Češke koja nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja, ocijenio je da je obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Evropski sud za ljudska prava ocjenjuje da obavezna vakcinacija djece u Češkoj protiv devet bolesti – kao što su difterija, tetanus, dječija paraliza i druge – zadire u pravo na privatnost, ali ne predstavlja kršenje člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o „pravu na poštovanje privatnog života”.

U Češkoj roditeljima prijeti i novčana kazna u slučaju kršenja obaveze vakcinisanja djeteta. Osim toga, djetetu se uskraćuje mjesto u vrtiću. Vrhovno sudsko vijeće je u četvrtak (8.4.2021.) konačno donijelo presudu o šest predmeta, u kojim je bilo riječ o djeci koja nisu primila obavezne vakcine. U pet slučajeva, tužbu sudu su podnijela sama pogođena djeca.

„Politika vakcinacije slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga”, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu da prime vakcinu „zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti”.

Češka „zato ima veliku slobodu procjene u tom kontekstu”, navodi sud i ističe da „interesi djece moraju biti na prvom mjestu u svim odlukama koje se na njih odnose”.

Ovo je prva presuda ovog suda koja se odnosi na obaveznu vakcinaciju djece. Evropski sud za ljudska prava, sa sjedištem u Strazburu,  dio je Savjeta Evrope. Zajedno su posvećeni poštovanju ljudskih prava u 47 država članica.

Šta ova presuda znači u aktuelnoj pandemiji korone?

Ova presuda ne znači da će države u Evropi prisljavati ljude da se vakcinišu protiv Kovida 19.

Advokat Nikola Ervije, koji je specijalizovan za ECHR, rekao je pak agenciji Frans pres da „ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19”. On, međutim, ističe „slobodu procjene koju je sud prepustio državama po pitanju politike vakcinacije”.

Ovaj stručnjak takođe ukazuje da se odlukom suda konstatuje postojanje „generalnog konsenzusa o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog mogućnosti neželjenih efekata jer postoji striktno naučno-medicinsko nadgledanje i kontrola”.

Sud, kako se zaključuje u obrazloženju presude, podržava „princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osjećaju manje ugroženim bolešću, kada se radi o zaštiti najugroženijih osoba”.

Čitajte više