Allah uslišava dovu obespravljenog nevjernika protiv muslimana zulumćara

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Čuvaj se dova obespravljenih, jer su to strelice koje ne griješe, i ne gledaj na slabost onih kojima si učinio zulum i nepravdu, već gledaj na snagu Onoga kod Kojeg obespravljeni utočište i pomoć traže.
dova-znacaj-i-velicina68990-768x432
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao je Muaza bin Džebela, radijallahu anhu, u Jemen kao daiju, oporučivši mu kako treba postupati prema ljudima. Jedna od Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, oporuka, bila je ova: ”Čuvaj se dove obespravljenog (mazluma), jer između nje i Allaha nema zastora (prepreke).”

Jahja el-Bermeki bio je ministar Haruna el-Rešida, koji mu je dao slobodu u upravljanju i vrlo široka ovlaštenja, tako da je Jahja el-Bermeki praktično upravljao abasijskom državom. A onda je porodica Bermekija, zaslijepljena vlašću, prešla crvenu liniju, tako da su izazvali srdžbu Haruna er-Rešida koja je najavila njihove crne dane. Naime, Harun er-Rešid je neke Bermekije pogubio, a neke je zatvorio.

Jahja el-Bermeki i njegov sin Fadl bili su među onima koji su na početku bili zatvoreni, a zatim je, nakon izvjesnog vremena, ubijen i njegov sin Fadl. Dok su bili u zatvoru, Fadl je rekao svome ocu: ”Nakon što smo imali svu vlast u svojim rukama i nakon tolikog blagostanja, vidi na šta smo spali?!” Otac mu je rekao: ”Dragi moj sine, ovo je posljedica dove obespravljenog u tišini noći, mi smo je zanemarili, ali je Allah nije zanemario.”

U svojoj knjizi Mudžabu ed-da’va, Ibn Ebi Dunya spominje da je Busr ibn Seid, koji je odrastao u kući naše majke Mejmune bint Haris, bio isposnik i pobožnjak. No, neki čovjek ga je oklevetao kod halife Velida ibn Abdul-Melika i rekao mu da Busr ibn Seid potiče ljude na pobunu protiv vlasti Velida ibn Abdul-Melika.

Zbog toga je Velid ibn Abdul-Melik poslao po Busra ibn Seida da dođe kod njega. Busr je došao uplašen i uznemiren, jer je dobro poznavao Velidovu odlučnost i žestinu. Velid ga je pitao je li rekao to što mu je dotični čovjek prenio, a Busr se zakleo Allahom da tako nešto nikada nije rekao, niti je bilo koga huškao protiv halife Velida.

Tada se halifa Velid ibn Abdul-Melik okrenuo prema čovjeku i tražio od njega da ponovi ono što mu je ranije rekao. Čovjek je ustao i zakleo se Allahom da je čuo Busra kako govori protiv halife Velida.

Čuvši to, Busr je oborio glavu i ostao tako izvjesno vrijeme, a onda je podigao glavu, digao ruke i učio dovu: ”Allahu, ovaj čovjek je svjedočio ono za šta Ti znaš da nisam rekao. Gospodaru moj, ako sam ja iskren i ako govorim istinu, pokaži to na primjeru onoga koji me je oklevetao.” U tom trenutku čovjek je pao na zemlju i umro.

Stoga se čuvaj dova obespravljenih, jer su to strelice koje ne griješe, i ne gledaj na slabost onih kojima si učinio zulum i nepravdu, već gledaj na snagu Onoga kod Kojeg obespravljeni utočište i pomoć traže.

Među najljepšim izrekama šejha Ibn Usejmina je upravo ona o snazi i djelotvornosti dove mazluma i obespravljenog čovjeka, u kojoj je rekao: ”Zaista Allah uslišava dovu obespravljenog nevjernika protiv nepravednog muslimana, ne iz ljubavi prema nevjerniku ili mržnji prema muslimanu, već iz ljubavi prema pravdi i mržnji prema nepravdi.”

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.