Šesta noć nasilja u Sjevernoj Irskoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Desetine policajaca su povrijeđene u neredima tokom noći sa 7. na 8. april u Belfastu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Desetine policajaca su povrijeđene u neredima tokom noći sa 7. na 8. april u Belfastu.

Grupa mladih je u probritanskom dijelu Belfasta palila automobile, bacala kamenje i molotovljeve koktele na policiju, prenosi agencija Reuters.

Ovo je šesta noć nasilja zaredom dok se unionisti i nacionalisti sukobljavaju međusobno i sa policijom.

Do nasilja tokom noći (8. aprila) došlo je u zapadnom Belfastu, u blizini takozvanog “mirovnog zida” koji dijeli zajednicu od irskog nacionalističkog uporišta Falls Road, gdje su se takođe okupile grupe mladih.

Zapaljeno je vozilo u zoni linije razgraničenja između nacionalističke i unionističke zajednice, saopštila je Policijska služba Sjeverne Irske (PSNI), prenosi britanski list The Guardian.

Kamenje je bačeno na policiju, dok je 7. aprila uveče napadnut fotoreporter koji je bio na zadatku u zapadnom Belfastu.

Policijska služba Sjeverne Irske je savjetovala ljude da izbjegavaju to područje.

Policajci iz drugih dijelova Sjeverne Irske pozvani su u pomoć kako bi se suzbilo nasilje, prenosi BBC.

Zidovi i ograde su izgrađeni između dvije zajednice kako bi se spriječili sukobi koji su izbijali tokom tri decenije nasilja u Sjevernoj Irskoj. Nasilje je najvećim dijelom okončano mirovnim sporazumom iz 1998. godine.

Tenzije su se sada dodatno rasplamsale nakon odluke da se ne podigne tužba protiv 24 člana irske nacionalne stranke Sinn Fein, koji su prisustvovali velikoj sahrani vođe paravojne Irske republikanske armije (IRA) u junu 2020., kada je došlo do kršenja restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije izazvane korona virusom.

Sinn Fein je zauzvrat okrivio Demokratsku unionističku partiju (DUP) za podsticanje tenzija odlučnim protivljenjem novim trgovinskim aranžmanima i pozivom da šef policije u regionu da ostavku.

Naime, sve glavne unionističke stranke traže ostavku šefa sjevernoirske policije Simona Byrnea jer je, kako tvrde, izgubio povjerenje njihove zajednice.

Sinoćnje nasilje osuđuju lideri najvećih političkih partija Sjeverne Irske Sinn Fein i probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) osudili su nasilje, naročito otmicu autobusa i napad na fotoreportera lista Belfast Telegraph.

Britanski premijer Boris Johnson je izrazio “duboku zabrinutost” zbog trenutnog razvoja događaja.

Johnson je na svom Twitter nalogu napisao i da je “način rješavanja razlika putem dijaloga, ne putem nasilja i kriminala”.

U izjavi je irski šef vlade Micheal Martin osudio nasilje i “napade na policiju”, dodajući da je “jedini put naprijed rješavanje zabrinjavajućih pitanja mirnim i demokratskim sredstvima.”

“Sad je vrijeme da dvije vlade i čelnici sa svih strana rade zajedno kako bi ublažili napetosti i vratili mir”, rekao je Martin.

Hitni sastanak oko podjele izvršne vlasti u Sjevernoj Irskoj sazvan je za četvrtak, 8. aprila nakon nasilja koje se tokom noći desilo u Belfastu.

Činjenica da se izvršni ministri sastaju u četvrtak ujutro znak je prepoznavanja obje strane da za rješavanje eskalacije nereda treba jedinstveni odgovor.

Međutim, teško je znati kako to namjeravaju zajedno da riješe, kako napominje BBC, kada se nisu mogli dogovoriti oko toga zašto je došlo do eskalacije nasilja.

Vlade Velike Britanije i Irske takođe mogu da pokušaju da pojačaju napore s obzirom na pozive na političko vodstvo sa svih strana.

Ipak, kako se procjenjuje, sa političkom atmosferom pod tenzijama, povratak sa ivice na kojoj se našla Sjeverna Irska mogao bi predstavljati pravi izazov.

Napetosti rastu u Sjevernoj Irskoj otkako je Velika Britanija izglasalo izlazak iz Evropske unije (EU), stvarajući tako potencijalnu mogućnost za granice između sjevera ostrva kojim vladaju Britanci i Republike Irske na jugu, koja ostaje u EU.

Nedostatak granice smatran je ključnim elementom mira nakon 1998. koji je uslijedio nakon tri decenije nasilja.

Prema Sjevernoirskom protokolu o sporazumu o povlačenju iz Brexita, u Irskom moru stvorena je de facto granica, s robom koja je ulazila u Sjevernu Irsku iz kontinentalne Britanije koja potpada pod režim provjera EU.

Taj potez razljutio je unioniste koji su optužili London da ih je napustio.

Čitajte više